Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά τη συναυλία «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», Προεδρικό Μέγαρο, 13 Ιουνίου 2017 - 14/06/2017
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,
- Έντιμοι κύριοι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη,
- Κύριε πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου,
- Φίλοι Καλλιτέχνες,
- Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ,
- Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
- Κυρίες και κύριοι,
- Αγαπητοί συνεργάτες,
- Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών· ενός φαινομένου, που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα των ναρκωτικών, η Αστυνομία Κύπρου πραγματοποιεί αυτή την ωραία μουσική εκδήλωση, στην οποία σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά. «Η ζωή είναι τραγούδι» λοιπόν, όπως εύστοχα διακηρύσσει ο τίτλος της αποψινής συναυλίας. Κι’ εμείς, θέλουμε τούτη τη βραδιά μέσω της πανανθρώπινης, πανάρχαιας και υπέροχης γλώσσας της μουσικής, να στείλουμε ηχηρό το μήνυμα της υπέρτατης αξίας και της ομορφιάς της ζωής, μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις.

Για εμάς ως Αστυνομία, με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, κάθε μέρα του χρόνου είναι το ίδιο σημαντική στον διαρκή και άοκνο αγώνα που διεξάγουμε για καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη μας που απορρέει από την εντεταλμένη από την Πολιτεία, αποστολή μας. Πρωτίστως όμως από την ευθύνη μας ως άνθρωποι, αφού παλεύουμε, ουσιαστικά, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν το φαινόμενο των ναρκωτικών σφαιρικά και ισόρροπα, μεταξύ καταστολής, πρόληψης και θεραπείας.

Καθηκόντως, η προτεραιότητά μας εστιάζεται στη σύλληψη των εμπόρων και των διακινητών ναρκωτικών. Η Υ.ΚΑ.Ν. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση με στόχο τη μείωση της διαθεσιμότητας και προσφοράς των παράνομων ουσιών εξάρτησης, έχοντας, μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια σημειώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών. Στο πλαίσιο των δικών μας πάντοτε αρμοδιοτήτων, προβαίνουμε ταυτόχρονα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που μπορούν να συμβάλουν στην αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των διακινητών και εμπόρων, εναρμονιζόμενοι πάντοτε με την υφιστάμενη και εν ισχύ νομοθεσία.

Κυρίες και κύριοι,

Στον αγώνα μας για αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, κατ’ ουδένα λόγο παραβλέπουμε τον άνθρωπο χρήστη ή ουσιοεξαρτωμένο. Καθοδηγούμαστε ουσιαστικά από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, βάσει της οποίας, ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να στιγματίζεται ως κοινός εγκληματίας, αλλά ως ένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη στήριξης από την πολιτεία για να επιτύχει στην απεξάρτηση και την επανένταξή του στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στην υλοποίηση μίας πολιτικής που αποσκοπεί στην παραπομπή νεαρών συλληφθέντων σε θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχονται, μεταξύ άλλων, από την Υ.ΚΑ.Ν. οι υπηρεσίες των Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης, οι οποίοι κατά το 2016, προσέφεραν στήριξη σε 326 ουσιοεξαρτώμενα άτομα, καθώς επίσης και σε 127 άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Για αυτή την καινοτόμα κοινωνική υπηρεσία, απονεμήθηκε στην Υ.ΚΑ.Ν. το βραβείο καινοτομίας – ΟΕΒ, στην κατηγορία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για το 2016.

Ωστόσο, ο αγώνας και η προσπάθεια που καταβάλλουμε, δεν σταματούν ποτέ, αφού παρά τα πλήγματα που καταφέρνουμε, οι προμηθευτές και οι έμποροι συνεχίζουν το εγκληματικό και πέρα από κάθε ηθικό όριο έργο τους, στοχεύοντας κυρίως στα νέα παιδιά. Πρόκληση και ανησυχία προκαλεί εξάλλου η εμφάνιση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών και των νέων συνθετικών οπιοειδών, αφού βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Λαμβάνοντας επομένως υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν νοείται από μέρους μας οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Αρχηγός Αστυνομίας, σας διαβεβαιώνω ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο είναι εξ’ ορισμού ένα πρόβλημα σύνθετο και πολυδιάστατο, βρίσκεται και θα συνεχίσει να εντάσσεται στις ύψιστες προτεραιότητές μας. Για την εκ βαθέων ωστόσο αντιμετώπιση, του κοινωνικού αυτού προβλήματος, απαιτείται απαραιτήτως η συστράτευση και η συνεργασία όλων: πολιτείας, εκκλησίας, οργανωμένων κρατικών και μη φορέων, των τοπικών αρχών, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τούτη την απειλή που καταστρέφει τις ψυχές νέων ανθρώπων και θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό αυτού του τόπου.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την αποψινή συναυλία· στο Ρ.Ι.Κ. που είναι ο χορηγός επικοινωνίας· στα μέλη της ΥΚΑΝ που επιτελούν, πραγματικά, θεάρεστο έργο, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, καθώς επίσης σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της όλης διοργάνωσης. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνω στον μαέστρο, στους τραγουδιστές, στην ορχήστρα και στον υπεύθυνο του καλλιτεχνικού προγράμματος, ως επίσης σε όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας, γεγονός που μας δίνει ψυχική δύναμη να συνεχίσουμε το πολυσχιδές, επί του θέματος, έργο μας.

Η σημερινή συναυλία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης, μέσω της μουσικής. Από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας, η μουσική συντροφεύει πάντοτε τον άνθρωπο· τον ψυχαγωγεί, τον εμψυχώνει, ανυψώνει το επίπεδο αισθητικής καλλιέργειάς του. Κι ακόμη, αγγίζει ευαίσθητες χορδές της ψυχής του, την γαληνεύει και ενίοτε την θεραπεύει. Ας αφουγκραστούμε λοιπόν διαμέσου της μουσικής, την καρδιά και την ψυχή μας και συνάμα ας στείλουμε δυνατά και ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θέλουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απειλή της εξάπλωσης και της χρήσης των παράνομων ουσιών εξάρτησης. «Η Ζωή είναι Τραγούδι…» λοιπόν κυρίες και κύριοι και επιπλέον, όπως παρότρυνε και ο τραγικός Ευριπίδης, συνειδητοποιώντας τα τεράστια οφέλη της μουσικής, «μη ζώην μετ’ αμουσίας» δηλαδή να μην ζεις, χωρίς τη μουσική.

Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη βραδιά. Σας ευχαριστώ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ.docx (26,94 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες