Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 2 - Η Αστυνομία Κύπρου εύχεται σε όλους ασφαλισμένες γιορτινές μέρες και εντατικοποιεί τα μέτρα της για πρόληψη και πάταξη εγκληματικών ενεργειών Συμβουλεύει επίσης τους πολίτες για μέτρα προστασίας και φύλαξης της περιουσίας τους - 21/12/2018
Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να παράσχει την απαιτούμενη προστασία και ασφάλεια στο κοινό και να πατάξει οποιαδήποτε μορφή εγκληματικής ενέργειας. Για το σκοπό αυτό εντατικοποιεί τα μέτρα της για πρόληψη και πάταξη αδικημάτων κατά περιουσίας όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ. και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές και μέτρα προστασίας και φύλαξης της περιουσίας των πολιτών.
Ιδιαίτερα μεταξύ των ημερομηνιών 22/12/2018-6/1/2019 λόγω του ότι οι ημέρες αυτές θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων, η Αστυνομία έχει προγραμματίσει και θα εφαρμόσει διαταγές επιχειρήσεων και θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, τόσο στις πόλεις όσο και την ύπαιθρο.
Επιπρόσθετα, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού (εμπορικοί δρόμοι, πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα), με σκοπό την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.
Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, εφιστούμε για πολλοστή φορά την προσοχή του κοινού να λάβει και δικά του προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενδεικτικά, παρατίθεται σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν για προστασία των προσωπικών τους αντικειμένων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Υπενθυμίζουμε και είναι πρωταρχικής σημασίας, ότι δεν πρέπει να γίνονται αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες να αφήνουν ενδείξεις για την απουσία των ενοίκων από την οικία τους, γιατί χωρίς να το θέλουν, γίνονται στόχοι των διαρρηκτών.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
· Όταν απουσιάζουν από το σπίτι να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
· Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
· Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη και στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα έξω από τα υποστατικά τους γεωργικά εργαλεία, σκάλες ή άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον διαρρήκτη.
· Να ελέγχουν ότι τα συστήματα συναγερμού των υποστατικών τους είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση και ότι δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.
· Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους.
· Μεγάλα χρηματικά ποσά να μην αφήνονται σε επισφαλή σημεία.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους.
· Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.
· Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους
Το κοινό κατά τις διακοπές του, προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
§ Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
§ Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ., εάν δεν θα τα χρειαστούν.
§ Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί).

Ιδιοκτήτες/Οδηγοί αυτοκινήτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβουλεύονται όπως:
· Να μην προκαλούν, αφήνοντας τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν είναι κλειδωμένο. Ακόμα και αν κάποιο αντικείμενο δεν έχει αξία, ο δράστης δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο για να το πάρει.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν πάρει μαζί τους τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους.
· Να σταθμεύουν πάντοτε σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των δραστών.
· Να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή την πόρτα του αυτοκινήτου.
· Όπου είναι δυνατόν να τοποθετείται συναγερμός στο όχημα.

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Επίσης, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών για ένα αναίμακτο τετραήμερο.
Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας με την Αστυνομία, αλλά και για χρήσιμες συμβουλές, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy).
Επίσης, για σοβαρά συμβάντα θα αποστέλλονται μέσω και της εφαρμογής (application) της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com), ενημερωτικά μηνύματα, με χρήσιμες πληροφορίες/συμβουλές.
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών, η έγκαιρη ανταπόκριση, η ποιοτική εξυπηρέτηση και η αποτελεσματική βοήθεια προς το κοινό.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019.
Αρχείο Word ανακ. 2.doc (143,3 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες