Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη για μέτρα προστασίας του κοινού ενόψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου - Προτεραιότητα η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη. Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας - 21/12/2016
Με προτεραιότητα την προστασία του πολίτη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αστυνομία ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού που θα διακινηθεί στο οδικό δίκτυο και την αποτροπή τυχόν εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών που θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.
Κατά την πιο πάνω περίοδο, το προσωπικό της Αστυνομίας θα εργαστεί αδιάλειπτα και ακούραστα με αυξημένες περιπολίες και ελέγχους στις κύριες οδικές αρτηρίες και το δευτερεύον οδικό δίκτυο, με σκοπό να αποτρέψει αδικήματα όπως, τροχαίες παραβάσεις, κλοπές τσαντών και πορτοφολιών, διαρρήξεις και κλοπές, κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα, επαιτείας και παράνομων εράνων, παράνομου στοιχήματος και κυβείας και αδικήματα που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο.
Τροχαίες διευθετήσεις – Διακίνηση στο οδικό δίκτυο
Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τροχαίας κίνησης κατά την περίοδο των εορτών, η παρουσία της Αστυνομίας στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους θα είναι έντονη. Για το λόγο αυτό θα αρχίσει παγκύπρια εκστρατεία πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων στις 24 Δεκεμβρίου, 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, 2017. Κατά τους ελέγχους τροχαίας, θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα σοβαρά τροχαία αδικήματα.
Μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών
Κατά τις μέρες των γιορτών ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων σε βάρος του κοινού. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και συμβουλεύει τους πολίτες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, να ακολουθούν τα πιο κάτω:
· Όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.
· Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
· Σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
· Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.
Επίσης, οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους ως ακολούθως:
Ιδιοκτήτες κατοικιών:
· Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
· Να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
· Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
· Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.
· Υπενθυμίζουμε επίσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν οι ιδιοκτήτες, στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων:
· Οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους να είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο
· Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
· Να έχουν μεριμνήσει αν είναι δυνατόν, για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
· Αν υπάρχουν συστήματα συναγερμού να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
· Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).


Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα
Η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των μηχανοκινήτων οχημάτων και την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες. Επομένως, οι πολίτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα, ώστε τα μηχανοκίνητα οχήματά τους να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναρμόδια πρόσωπα.
Ειδικότερα, το κοινό καλείται:
· Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.
· Σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητό να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό.
· Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο.
· Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων.
· Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μίζα ή στην πόρτα, ακόμα έστω και αν θα απουσιάζει για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
· Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του.
· Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
· Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους ή στο χώρο αποσκευών.
Εκστρατεία κατά της επαιτείας και των παράνομων εράνων
Η επαιτεία συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Κατά την περίοδο των γιορτών τα κρούσματα επαιτείας αυξάνονται ως εκ τούτου, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνεται εξάλλου ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ άλλοι μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επαιτεία ενδέχεται να παρατηρηθεί και με το πρόσχημα της διεξαγωγής εράνων, με τη συμμετοχή ανηλίκων, όπου επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού, διενεργούν εράνους χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπογραμμίζεται ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερωθούν από τα πρόσωπα που διενεργούν εράνους, κατά πόσον η διεξαγωγή τους γίνεται νομότυπα ή όχι, με την παρουσίαση των σχετικών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε περίπτωση που εντοπίζονται κρούσματα επαιτείας ή παράνομων εράνων, το κοινό καλείται να ενημερώνει άμεσα τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.
Εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο
Λόγω του ότι, αδικήματα κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικήματα που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο, κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα, η Αστυνομία εντατικοποίησε ήδη τις στοχευμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις της παγκύπρια. Ως εκ τούτου, κατά την εορταστική περίοδο, θα ελέγχονται καθημερινά χαρτοπαικτικές λέσχες, σωματεία, καφενεία και άλλα υποστατικά, τόσο στις πόλεις όσο και τα χωριά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία θα είναι αμείλικτη, ενώ σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη των πολιτών οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά τη διεξαγωγή κυβείας ή ηλεκτρονικού τζόγου, να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας
Με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η Αστυνομία θα προβαίνει σε συνεχή πληροφόρηση του κοινού για σημαντικά θέματα και ειδήσεις, καθώς επίσης και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες προτρέπονται να παρακολουθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), Facebook-Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός, twitter, καθώς επίσης και την εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα).
Υπενθυμίζουμε επίσης τη νέα Ειδησεογραφική μας Ιστοσελίδα (http://www.cypruspolicenews.com) στην οποία υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων για διάφορα θέματα/γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, χρήσιμα τηλέφωνα, όπως τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας, τηλέφωνα Αστυνομικών Σταθμών, καθώς επίσης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Αστυνομικών της Γειτονιάς παγκύπρια.
Παροχή πληροφοριών στην Αστυνομία
Ενόψει των πιο πάνω, το κοινό κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, ενώ σε περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Ευχόμαστε σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία και ασφάλεια.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες