Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζ. Χρυσοστόμου στην εκδήλωση "Ημέρα Αστυνομίας και κοινού" Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 2018 - 28/11/2018
10

Αιδεσιμότατε,
Έντιμοι, κύριε Πρόεδρε και Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων,
Έντιμοι κυρία και κύριοι βουλευτές,
Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,
Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς,
Αξιότιμοι, κυρία και κύριοι Επίτροποι (Ισότητας των Φύλων, Προεδρίας και Εθελοντισμού),
Κύριοι Αντιδήμαρχοι,
Αξιότιμε κύριε Έπαρχε,
Κύριοι Πρόεδροι ή Εκπρόσωποι Κοινοτήτων
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Εκλεκτοί συνεργάτες,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη πλέον Ημέρα Αστυνομίας και Κοινού, που φέτος επιλέξαμε να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λάρνακας. Στόχος μας και αυτή τη χρονιά, είναι να επικοινωνήσουμε μ’ εσάς τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, με σκοπό να γνωρίσετε αρκετές πτυχές της λειτουργίας και της αποστολής της Αστυνομίας, που σίγουρα αντανακλούν στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελεί.

Αναντίλεκτα, η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, πάνω στον οποίο τα κράτη οικοδομούν την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού τους. Σήμερα, η Αστυνομία Κύπρου, ως βασικός φορέας ασφάλειας και διατήρησης της έννομης τάξης, έχει και υλοποιεί στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις.

Η Μέρα Αστυνομίας και Κοινού εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο μιας πληθώρας δράσεων και πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου για εφαρμογή μίας πολιτο-κεντρικής αστυνόμευσης, με αυτούσια την ανθρώπινη διάσταση. Όπου ο πολίτης γίνεται ουσιαστικά εταίρος της Αστυνομίας, καταθέτοντας αυτοβούλως την ενεργό συμβολή του στο κοινωνικό κεφάλαιο. Και ο στόχος αυτός, στην εποχή μας, ίσως περισσότερο από ποτέ προηγουμένως, προβάλλει ως αδήριτη και επιτακτική ανάγκη.

Επιπλέον, βασικοί παράμετροι του στρατηγικού μας σχεδιασμού, είναι η επαγγελματική ηθική, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η έρευνα και καινοτομία, και η αστυνόμευση με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση, ως απάντηση στις προκλήσεις και απειλές της σύγχρονης εποχής σε ότι αφορά στη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και που εδράζονται στην απειλή της τρομοκρατίας, του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και στις νέες μορφές εγκλήματος όπως είναι έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών μας, επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Επί τούτου, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στον τόπο μας βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και διασφάλιση αυτού του επιπέδου δημόσιας ασφάλειας, είναι η αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης και γενικότερα η εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης.

Θεμελιώδης πυλώνας στην υλοποίηση αυτής της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στην οποία έχουμε αναφερθεί και έχουμε πλέον θέσει σε πλήρη εφαρμογή, είναι η Κοινοτική Αστυνόμευση, βασική παράμετρος της οποίας είναι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό, για τον οποίο μπορούμε όλοι εμείς που μετέχουμε, Αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες, να αισθανόμαστε περήφανοι. Η εγγραφή 104,000 Παρατηρητών της Γειτονιάς, κάνει τη χώρα μας να πρωτοπορεί στην Ευρώπη, ίσως και ανά το παγκόσμιο σε πληθυσμιακή αναλογία συμμετοχής. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας και σε συνάρτηση με παγκύπρια έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τα οφέλη του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, η προσέγγιση αστυνόμευσης που ακολουθούμε και ειδικότερα ο εν λόγω θεσμός, έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση του εγκλήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και τούτο παρά την οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, ένεκα της παγοποίησης των προσλήψεων για έξι συναπτά έτη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποτελεσματικότητάς του, αποτελεί ο καταλυτικός ρόλος δύο συμπολιτών σας, Παρατηρητών της Γειτονιάς στην εξιχνίαση της απαγωγής τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο δεκάχρονων παιδιών από Δημοτικό Σχολείο της πόλης σας. Οι συγκεκριμένοι παρατηρητές συνέβαλαν στον εντοπισμό του δράστη και των παιδιών τα οποία ευτυχώς βρέθηκαν σώα και υγιή. Οι πανάξιοι αυτοί συνδημότες σας, θα τιμηθούν μαζί με άλλους συμπολίτες μας που συνέδραμαν το έργο της Αστυνομίας με διάφορους τρόπους, σε ειδική εκδήλωση.

Η Αστυνομία Κύπρου, κυρίες και κύριοι, έχει αποβάλει την όποια εσωστρέφεια του παρελθόντος. Είμαστε πλέον ανοικτοί και θετικοί σε συνεργασίες και συνέργειες που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας. Θέλουμε να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζουμε γενικότερα τους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και ειδικότερα το διαδίκτυο. Επί τούτου, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόσφατα έχουμε ξεπεράσει τα 100,000 likes στη σελίδα της Αστυνομίας στο facebook. Και να είστε βέβαιοι ότι και στον τομέα αυτό θα συνεχίσουμε να προοδεύουμε, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και υιοθετώντας νέες και καινοτόμες πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν προς την υλοποίηση του στόχου της συνεχούς, άμεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας Αστυνομίας - πολίτη.

Η σημερινή εκδήλωση έχει και αυτή, τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει στην αναβάθμιση των σχέσεων μας με το κοινό. Μπορεί σίγουρα να συνδράμει, ώστε ο πολίτης να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα την Αστυνομία. Και η απόκτηση γνώσης για τον άλλο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για άτομα, οργανισμούς ή έθνη, συνιστά αναγκαίο βήμα και προϋπόθεση για ουσιαστική και αυθεντική επικοινωνία. Οικοδομεί γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας και γκρεμίζει ή τουλάχιστον αποδυναμώνει, την όποια αρνητική εικόνα και αντίληψη που δυνατόν να προέρχεται από άγνοια, στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκατάληψη.

Σήμερα, λοιπόν, όσοι μας τιμάτε με την παρουσία σας, θα δείτε από κοντά, μέρος του εξοπλισμού μας και θα παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες επιδείξεις. Παράλληλα, τα μέλη μας που στελεχώνουν τους χώρους παρουσίασης των διαφόρων Υπηρεσιών, είναι στη διάθεσή σας για ενημέρωση, επίλυση αποριών, ακόμη και για αναφορά παραπόνων. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε, παρά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, στο μέλλον αυτού του τόπου, στα οποία, ως Αστυνομία επενδύουμε πάρα πολλά. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει ειδικά για αυτούς. Επιδιώκουμε μέσω αυτής της δράσης να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι το έργο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί Μονάδα της Αστυνομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Αστυνομία Κύπρου είναι εκ της αποστολής της συνυφασμένη με την επιβολή του Νόμου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο αποτελεί ένα ανθρωποκεντρικό οργανισμό με πολύ μεγάλη ανθρωπιστική προσφορά. Με ανεκτίμητο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αισθανόμαστε και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, την οποία οφείλουμε και προσπαθούμε πάντοτε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και λόγω ακριβώς της φύσης των καθηκόντων μας, βιώνουμε πολλές φορές από πολύ κοντά, προβλήματα και δυσκολίες συνανθρώπων μας, που δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους και ασυγκίνητους. Τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, διακρίνει η κοινωνική ευαισθησία, και παρόλο που πάρα πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό, σας διαβεβαιώνω ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι αυτή που καθορίζει τη φιλοσοφία μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής και της πρακτικής μας. Επειδή όμως, η κάθε σχέση, για να είναι αποτελεσματική, επιβάλλεται να είναι αμφίδρομη, από πλευράς μας, αναμένουμε από τους πολίτες να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική στάση έναντι της Αστυνομίας, αφού μία κοινωνία, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευνομίας και ευταξίας, είναι σε τελική ανάλυση, προς το συμφέρον όλων. Γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ιδρυτής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Sir Robert Peel, πίσω στο 1829, «Η Αστυνομία είναι το κοινό, και το κοινό είναι η Αστυνομία».

Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ σε όλους σας, να έχετε μια ευχάριστη και εποικοδομητική μέρα και συνάμα να στείλω το μήνυμα ότι μαζί, Αστυνομία και πολίτες, μπορούμε να μειώσουμε το έγκλημα και να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο ασφαλές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για την πολύτιμη στήριξη τους αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, περιλαμβανομένων βεβαίως των δικών μας παιδιών του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και των μονάδων και υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι, η Αστυνομίας Κύπρου είναι πάντοτε δίπλα στον πολίτη. Και ιδιαίτερα δίπλα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στις 15 Δεκεμβρίου, στο Πάρκο Αθαλάσσας στη Λευκωσία, η Αστυνομία διοργανώνει εκδήλωση για την στήριξη των παιδιών που πολεμούν τον καρκίνο. Εμπνευσμένοι από την πρωτοβουλία του αγαπητού Λουκά Φουρλά και της ομάδας του, τους οποίους ιδιαιτέρως ευχαριστούμε, ενώνουμε δυνάμεις για ακόμα μια φορά. Αστυνομία και Πολίτες: «Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμά μόνο του τον καρκίνο». Στις 15 Δεκεμβρίου, στις 10π.μ. λοιπόν, όλοι μαζί, στο πάρκο Αθαλάσσας.

Σας ευχαριστώ.

Allow me now to say a few words for our non-Greek speaking guests,

It is with great pleasure that I welcome you all, to the Cyprus Police Open Day, an important day for us indeed. By organizing this event, we aim to inform the public in a relaxed and informal manner, about various aspects of the work carried out by the Cyprus Police and its overall contribution to society.

Today’s activities are part of our overall policy of establishing good relations with the public and enhancing our cooperation. Today, we wish once again, to put across the message that we, the Police and the public together, can substantially increase the levels of safety and security in our country. Together we can turn back crime. In fact, we have already accomplished it to some extent, with the valuable assistance of our 104,000 fellow citizens, who have joined our Neighborhood Watch Scheme. I take this opportunity to express my gratitude and appreciation to all the aforementioned for their trust and support to the Cyprus Police. Let us not forget, what Sir Robert Peel stated back in 1829: The Police are the public and the public are the Police”.

Our Open Day is above all a family day, since plenty of activities have been organized especially for children. Among others, there will be various demonstrations of police work by some of our explosive experts, police dogs and their handlers, as well as the Aviation Unit of Cyprus Police and Port and Marine Police.

Last but not least allow me to remind you of the event we are organizing on the 15th of December at Athalassa Park in Nicosia for the support of children who suffer from cancer. We should all be there at 10 o’ clock because no child should be fighting cancer alone.

I wish you all a pleasant and interesting day!

Thank you.

Αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ διορθωμένος.doc (48,45 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες