Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


Ομιλία Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη κατά την τελετή διαβεβαίωσης του - 07/05/2019
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Οι στιγμές που διέρχεται αυτές τις μέρες το Αστυνομικό Σώμα, η κοινωνία αλλά και το κράτος, είναι πραγματικά πολύ δύσκολες και όπως και εσείς έχετε διαπιστώσει, συγκλονιστικές.

Τα στυγερά, αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκλήματα που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες, έχουν συγκλονίσει όλους.

Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, ορθή επαγγελματική κατάρτιση, αρτιότητα και πλήρη εφαρμογή διαδικασιών και πρωτοκόλλων. Καταβλήθηκαν συνεχείς προσπάθειες ούτως ώστε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας, για ασφάλεια και ευημερία. Δυστυχώς όλα αυτά αποδείχθηκε ότι δεν ήσαν αρκετά.

Οι οδυνηρές εξελίξεις των ημερών και η απώλεια ανυπεράσπιστων αθώων γυναικών και παιδιών που ήρθαν στη χώρα μας για αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος, έχουν ομολογουμένως πλήξει σε μεγάλο βαθμό, το γόητρο, την τιμή και την υπόληψη της Κυπριακής Αστυνομίας, αναδεικνύοντας αδυναμίες, κενά και παραλείψεις.

Γι΄ αυτό, εκπροσωπώντας το Αστυνομικό Σώμα, θέλω να εκφράσω τη λύπη και τον αποτροπιασμό μου, αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και να πω ένα μεγάλο συγγνώμη, γιατί δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτές τις αθώες και ανυπεράσπιστες ψυχές, που με τόσο τραγικό και ειδεχθή τρόπο, οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Η ανείπωτη αυτή τραγωδία, είχε ως αποτέλεσμα, την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνά Νικολάου και την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, οι οποίοι έχουν αναλάβει το κόστος και την ευθύνη λόγω της τραγικής κατάστασης που δημιουργήθηκε, συνεπεία των πιθανών λαθών ή/και παραλείψεων μελών και στελεχών του Αστυνομικού Σώματος.

Θα πρέπει όμως να πω, ότι τόσο ο Υπουργός όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, που αφορά στην πρόοδο, στην ευημερία, στην εκπαίδευση, στον εκσυγχρονισμό, στη συνεργασία με τον πολίτη, τις Αστυνομίες και Οργανισμούς Ευρωπαϊκών και άλλων κρατών και έχουν αφήσει το στίγμα τους στο Αστυνομικό Σώμα.

Γι΄ αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω και δημόσια, για την άψογη και αγαστή συνεργασία που είχαμε, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, για την εμπιστοσύνη την οποία δείξατε τόσο για τον διορισμό μου πριν από δύο ακριβώς χρόνια στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας όσο και τώρα στη θέση του υψηλότατου αυτού θεσμού, του Αρχηγού Αστυνομίας.

Η κρισιμότητα των στιγμών και οι δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αποχώρηση των δύο εξαίρετων συνεργατών σας, δε χωρούν πολλά λόγια, αμφιταλαντεύσεις και σπατάλη χρόνου από μέρους μας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τη δικαιολογημένη αντίδραση της κοινής γνώμης, την οποία πλήρως κατανοούμε, σας διαβεβαιώ ότι θα πράξω, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, σε πλήρη, συνεχή και αγαστή συνεργασία με τον νέο πολιτικό προϊστάμενο μας, και την λοιπή Ηγεσία του Σώματος, έτσι ώστε να ανακτήσουμε και πάλι το χαμένο έδαφος. Να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Αστυνομία, τα στελέχη και τα μέλη της, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιτελούν καθημερινά ένα σημαντικό και αξιοζήλευτο έργο.

Με την ευκαιρία, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου, προς όλα τα στελέχη και μέλη της Αστυνομίας, περιλαμβανομένων των μελών και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που νυχθημερόν εργάζονται με ευσυνειδησία και ζήλο, για την ανεύρεση των σορών των θυμάτων των αποτρόπαιων αυτών εγκλημάτων αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την πλήρη εξιχνίαση τους.

Ευχαριστώ επίσης όλους τους πολίτες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθούν και συνδράμουν στο έργο των ανακριτικών αρχών, στην προσπάθεια διερεύνησης της πρωτοφανούς σε αγριότητα εγκληματικής δράσης κατά ανυποψίαστων θυμάτων και υπόσχομαι σε εσάς και στην κοινωνία των πολιτών που μας παρακολουθεί, ότι θα εξαντλήσω μαζί με τους συνεργάτες μου όλα τα περιθώρια, δυνάμεις, εμπειρίες και γνώσεις, έτσι ώστε να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών σας.

Γνωρίζω ότι στην πορεία μας προς το μέλλον, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να επιστρατεύσουμε κάθε ικμάδα δύναμης, γνώσης και εμπειρίας, για να δώσουμε ξανά την ελπίδα στον πολίτη.

Ότι πρέπει να εμπιστευτεί και πάλι την Αστυνομία, γιατί τα όποια πιθανά λάθη, παραλείψεις ή και αμελείς πράξεις μελών μας, θα εντοπιστούν, διορθωθούν αλλά θα αποδοθούν και ευθύνες εκεί και όπου αυτές αναλογούν.

Στόχος και επιδίωξή μας, είναι να δώσουμε ξανά το μήνυμα με πράξεις και χειροπιαστά δείγματα, ότι υπάρχει ασφάλεια, τάξη και ευνομία σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο. Ότι η Αστυνομία είναι δίπλα στον κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά και φυλετικά σύνδρομα, με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, ευαισθησία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Οι στόχοι και το πρόγραμμα διακυβέρνησης σας κ. Πρόεδρε, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο φάρος, η πυξίδα και ο καθοδηγητής μας.

Προτεραιότητές μας παραμένουν:

· ο έλεγχος του Οργανωμένου Εγκλήματος,
· η καταπολέμηση των ναρκωτικών,
· η πρόληψη της όποιας τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος της χώρας μας,
· η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών συγκρούσεων,
· η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία και την κοινωνία γενικότερα,
· ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Αστυνομικού Οργανισμού της χώρας μας,
· η ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμός των μέσων και μεθόδων αστυνόμευσης, αλλά και της εκπαίδευσης των μελών μας.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και είμαι βέβαιος ότι με σκληρή, συνεχή και συστηματική δουλειά και στοχοπροσήλωση, θα κατορθώσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών αλλά και να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες τους.

Η απαίτηση για Ασφάλεια, Δικαιοσύνη Αντικειμενικότητα αλλά και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου αυτές εντοπιστούν, είναι και δική μας.
ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.docx (29,1 Kb)

_______________________________________________
© 2011 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου