Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που αφορά στην Παγκύπρια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας - 31 Οκτωβρίου, 2016 - Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - 20/01/2017
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και ΔημοσίαςΤάξεως,
- Αξιότιμε κύριε Πρώτε Εκτελεστικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής,
- Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής,
- Kύριε Διευθυντή του Τ.Ο.Μ.
- Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
-Αγαπητοί Συνάδελφοι,
- Κυρίες και Κύριοι,

Καλή σας ημέρα,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της καθιερωμένης, πλέον, Παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, τον εδώ και αρκετά χρόνια σταθερό συνεργάτη και συνοδοιπόρο μας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, τη CNP Ασφαλιστική και στηρίζεται από το Δήμο Λάρνακας.

Από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2016, μέσω προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων, διαδίδουμε ηχηρά το μήνυμα: «Στο δρόμο, προτεραιότητα έχει η ζωή». Η ζωή είναι πραγματικά πολύτιμη και ανεκτίμητη για να τη θέτουμε, καθημερινά, σε κίνδυνο. Στατιστικώς, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι, κατ’ ουσία, η βασική αιτία πρόκλησης δυστυχημάτων και δη των θανατηφόρων. Για φέτος μετρούμε 37 θανατηφόρα δυστυχήματα με 38 νεκρούς. Οι αριθμοί καταδεικνύουν μείωση περίπου στο 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, εστιάζουμε στο γεγονός ότι και τα 37 θανατηφόρα δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας, είναι απόρροια ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς.

Επομένως έγνοια μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού σε διάφορες πτυχές της οδικής ασφάλειας. Αυτό έγινε πρόσφατα πιο αισθητό στην πράξη, με την συμμετοχή της Κυπριακής Αστυνομίας στις 21 Σεπτεμβρίου, 2016, στο διαφωτιστικό πρόγραμμα EDWARD (European Day Without a Road Death), που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως δράση / πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας TISPOL, του οποίου είμαστε ενεργό μέλος.

Για φέτος, κατά την εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, έχει προγραμματιστεί, στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 11.00 – 16.00 στην Πλατεία Ευρώπης στην Επαρχία Λάρνακας, εκδήλωση αφιερωμένη στην Οδική Ασφάλεια και στα παιδιά.

Οι προσπάθειες μας, ωστόσο, σε θέματα οδικής ασφάλειας δεν περιορίζονται σε μία και μόνο εβδομάδα. Είναι εντατικές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθότι η οδική συνείδηση κτίζεται βαθμηδόν και εδραιώνεται μέσα από τον χρόνο. Προχωρούμε στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, στη λήψη περαιτέρω δυναμικών και στοχευμένων μέτρων, αναλαμβάνοντας δραστικά το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.

Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για δημιουργία Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη σχετικά με τη στρατηγική και τις δράσεις που θα ακολουθούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Αξιολογούμε τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την αύξηση των ποινών, ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας.

Εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό μας, στα πλαίσια εφαρμογής της έξυπνης και στοχευμένης αστυνόμευσης, για αντιμετώπιση του εγκλήματος, με τον εφοδιασμό σε πρώτο στάδιο 12 αστυνομικών οχημάτων, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα A.N.P.R. Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον εύκολο εντοπισμό σοβαρών κυρίως αδικημάτων, αλλά και τροχαίων παραβάσεων.

Για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της Τροχαίας κίνησης διενεργούμε Αστυνόμευση σε 24ωρη βάση στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις στατιστικές και εμπειρίες του 2015 αλλά και των προηγούμενων ετών, με έμφαση τα μελανά Σημεία του οδικού δικτύου, τα Σημεία που βρίσκονται υπό παρακολούθηση και άλλα σημεία που θεωρούμε επικίνδυνα.

Έχει ενταχθεί στους πρωταρχικούς μας στόχους η εντατικοποίηση των Εκστρατειών Αστυνόμευσης που αφορούν την Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας / κράνους και τη χρήση κινητού τηλεφώνου (μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση).

Για την Αστυνομία προέχει η υλοποίηση του στρατηγικού, ποσοτικού στόχου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μείωση των νεκρών και τραυματιών, κατά 50% από οδικές τροχαίες συγκρούσεις, μέχρι το 2020, με αφετηρία το έτος 2010, που είχαμε στην Κύπρο 60 νεκρούς.

Με γνώμονα και προσανατολισμό μας πάντοτε τους πολίτες, επιδιώκουμε, πρωτίστως, τη δημιουργία, αλλά και την αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στη μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και στη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Η προσπάθεια για εξασφάλιση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πολίτη πρέπει να είναι διαρκής και να γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο χιλιάδες παιδιά επισκέπτονται κάθε χρόνο το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας και εκπαιδεύονται, ενώ αυξάνονται βαθμιαία και επικαιροποιούνται οι εκστρατείες επιμόρφωσης στα σχολεία. Ο στόχος είναι διττός, τόσο βραχυπρόθεσμος, όσο και μακροπρόθεσμος. Αφενός, τα παιδιά, ως οι πλέον ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, να είναι σε θέση να προστατεύουν άμεσα και αποτελεσματικά τους εαυτούς τους και αφετέρου να καταστούν, κατά την ενηλικίωσή τους, πραγματικά συνειδητοποιημένοι πολίτες, με αυτοσεβασμό και ταυτόχρονα σεβασμό για τους συμπολίτες τους, αρετές που θα μετουσιώνονται σε ορθή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά.

Στην πορεία του χρόνου βλέπουμε τις προσπάθειες μας να ευοδώνονται. Δεν εφησυχάζουμε, ωστόσο, διότι ακόμη, δυστυχώς, χάνονται ανθρώπινες ζωές διότι πίσω από τους καταγεγραμμένους αριθμούς κρύβονται τραγικές ιστορίες. Οι ιστορίες που έχουν επίκεντρο τις απώλειες ζωών.

Η Αστυνομία έχει πλήρη επίγνωση της πολύπλευρης ευθύνης της απέναντι στην κοινωνία. Στα θέματα της οδικής ασφάλειας, η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι αποτέλεσμα καθημερινής, συνεχούς, επίμονης και επίπονης, πολλές φορές, προσπάθειας των μελών της Αστυνομίας. Θέλω να σκεφτείτε, έστω και για μια στιγμή, πόσους διαφορετικούς ρόλους και πόσα διαφορετικά καθήκοντα επιτελεί, σε καθημερινή βάση, ένας απλός αστυνομικός της Τροχαίας, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη ζωή, όπως είναι και το φετινό μας σύνθημα. Είναι αυτός ο αστυνομικός που, μέρα και νύκτα, βρίσκεται στους δρόμους διενεργώντας ελέγχους. Είναι αυτός που παρέχει συμβουλές στους πολίτες, που ενημερώνει το κοινό, που αναπτύσσει συνεργασίες με απλούς πολίτες και οργανωμένους φορείς για θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια. Είναι αυτός που νοιάζεται για τους νέους, που επισκέπτεται τα σχολεία, τα στρατόπεδα, που έρχεται σε απευθείας επαφή μαζί τους. Είναι αυτός που σπεύδει και εξετάζει σκηνές δυστυχημάτων, που σώζει ζωές. Είναι, όμως, και αυτός που πολλές φορές δυστυχώς, έχει το καθήκον να ανακοινώσει το θλιβερό μαντάτο στη μάνα, στον πατέρα, στα παιδιά. Και που ναι εφαρμόζει το νόμο και τους κανονισμούς σε περιπτώσεις τροχαίων παραβάσεων.

Σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων, σίγουρα, εμείς οι Αστυνομικοί δεν είμαστε αλάνθαστοι. Όμως πραγματική σημασία έχει το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η Αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική, περισσότερο σύγχρονη, πιο ικανή να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες.

Για να αποδώσει, όμως, στο βέλτιστο η Αστυνομία χρειάζεται όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.. Εσείς μπορείτε να ενδυναμώσετε τη φωνή μας, εσείς μπορείτε να γίνετε το μέσο, όπως ορίζει και το όνομά σας, να μεταδοθούν τα αναγκαία μηνύματα, συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη μιας κοινωνικά ώριμης οδικής συμπεριφοράς από μέρους των κυπρίων πολιτών. Σας ευχαριστώ που τόσα χρόνια δηλώνετε το παρόν σας στα θέματα οδικής ασφάλειας και είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο θα ανανεώνετε αυτό το συμβόλαιο προσφοράς προς την κοινωνία.

Σταθερός μας σύμμαχος κατά τα τελευταία 17 χρόνια και η CNP Ασφαλιστική. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να εκφράσω τις ολόψυχές μου ευχαριστίες στη CNP Ασφαλιστική, έναν υγιή και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο Οργανισμό που βαδίζει μαζί με εμάς στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Η CNP έχει αποδείξει εμπράκτως διαμέσου των χρόνων, ότι είναι μία εταιρία με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με πολυάριθμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις στο ενεργητικό της.

Καταληκτικά, να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση και τα μέλη τoυ Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων, αλλά και για το προληπτικό και κατασταλτικό ρόλο που καθημερινά διαδραματίζουν ώστε να είναι ασφαλείς οι δρόμοι της Κύπρου μας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ευσυνειδησία να επιτελείτε το λειτούργημά μας, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Αστυνομία, σας διαβεβαιώνω ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας θα αποτελούν πάντοτε βασική μας προτεραιότητα. Άλλωστε η οδική ασφάλεια είναι και δείκτης Πολιτισμού μιας χώρας, καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό την πολιτισμική στάθμη ενός τόπου. Ο καθένας από εμάς οφείλει να κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος. Ο καθένας από εμάς οφείλει να οδηγά υπεύθυνα, να σέβεται τη ζωή, τη δική του και των συνανθρώπων του. Να βάλει ως τιμονιέρη στη δική του πορεία: τη δική του σκέψη, τη δική του θέληση και προσπάθεια. Τη δική του κρίση και απόφαση. Μια απόφαση που θα ορίζει ότι στους δρόμους προτεραιότητα έχει η ζωή!!!!!

Σας ευχαριστώ.


_______________________________________________
© 2011 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου