Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 1 - Ανακοίνωση Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για Αποκρυπτογράφηση της τελευταίας έκδοσης του Ransomware (κακόβουλου λογισμικού) με ονομασία GandCrab - 20/06/2019
Ένα νέο εργαλείο αποκρυπτογράφησης κακόβουλου λογισμικού έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες δωρεάν στον ιστότοπο “No More Ransom” (www.nomoreransom.org), και αφορά την τελευταία έκδοση του GandCrab, ενός από τα πιο κερδοφόρα ransomware μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο εργαλείο αναπτύχθηκε από την Ρουμανική Αστυνομία σε συνεργασία με την γνωστή εταιρεία παροχής διαδικτυακής ασφάλειας Bitdefender και την Europol, σε συνεργασία με τις Αρχές Επιβολής του Νόμου των χωρών Αυστρίας, Βελγίου, Κύπρου, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά και ΗΠΑ. Επιπρόσθετα από τις εκδόσεις 1, 4 και της αρχικής έκδοσης 5, το καινούργιο εργαλείο αποκρυπτογραφεί και τις εκδόσεις από 5.0.4 μέχρι 5.2 (την τελευταία έκδοση που αναπτύχθηκε από τους κυβερνοεγκληματίες).
2.Να σημειωθεί ότι το ransomware GandCrab είναι από τους πιο διαδεδομένους Ιούς και έχει ξεπεράσει όλα τα άλλα του είδους του, εντός του 2018 και 2019, μολύνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο θύματα από την πρώτη φορά που εντοπίστηκε πέρυσι τον Ιανουάριο.
3.Υπενθυμίζεται ότι η καλύτερη θεραπεία εναντίων των κακόβουλων λογισμικών Ransomware παραμένει η πρόληψη. Συνιστάται όπως οι χρήστες χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολυεπίπεδες λύσεις ασφαλείας, να προβαίνουν σε συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και να αποφεύγουν το άνοιγμα επισυναπτόμενων αρχείων από άγνωστους αποστολείς.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές πρόληψης μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο “No More Ransom” (www.nomoreransom.org) και το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://cybercrime.police.gov.cy ή μεσω της Ιστοσελίδας της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο υποβολής παραπόνων cybercrime.
Αρχείο Word ast ana.doc (121,37 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες