Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση αρ. 2 - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Εκπαίδευση με πανεπιστημιακές προδιαγραφές - 05/07/2018
Αρχηγός Αστυνομίας: «Ο τομέας της αστυνόμευσης βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην επιστημονική τεκμηρίωση και η γνώση είναι καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας»

Νέους υπαστυνόμους και δόκιμους αστυνομικούς με επιστημονική κατάρτιση στο πλαίσιο πανεπιστημιακού προγράμματος εκπαίδευσης εφαρμόζει για πρώτη φορά η Αστυνομία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε ειδική τελετή που έγινε το μεσημέρι στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την παροχή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγράμματος εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Βασικής Εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας που επιλέγονται για προαγωγή στον βαθμό του Υπαστυνόμου.

Ο εμπλουτισμός του προγράμματος εκπαίδευσης στελεχών της Αστυνομίας αποτέλεσε προτεραιότητα του Αρχηγού Αστυνομίας με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από 4 χρόνια και υλοποιείται με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή, ο κ. Χρυσοστόμου χαρακτήρισε την εφαρμογή του μνημονίου καθοριστική στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας γιατί αποκτούν επιστημονικά τεκμηριωμένες επαγγελματικές γνώσεις (evidence based policing), πάνω στις οποίες βασίζεται η αστυνόμευση στη σύγχρονη εποχή: «από σήμερα η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους σε επίπεδο ΕΕ αστυνομικούς οργανισμούς, στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης βασίζεται σε ένα μικρό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, την κριτική σκέψη, την μάθηση μέσα από την αλληλεπίδραση κ.ά.

Το πρόγραμμα έχει συνδιαμορφωθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αστυνομία ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις αστυνόμευσης. Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός, χαρακτηρίζεται από σφαιρικότητα και πολυθεματική προσέγγιση και διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι που καλούνται να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, θα είναι θωρακισμένοι με διευρυμένες επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και διαχρονικές αρχές και αξίες.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα πραγματεύονται τα γνωστικά αντικείμενα της Αστυνόμευσης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ψυχοκοινωνικών Διαστάσεων, της Ποινικής Δικαιοσύνης, της Εγκληματολογίας, των Ηγετικών Μεθόδων στις Αρχές Επιβολής του Νόμου και της Οργάνωσης και Διοίκησης των Αρχών Επιβολής του Νόμου.

Με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των κριτηρίων προσλήψεων που εφαρμόστηκαν κατά το 2017, τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, η Αστυνομία επενδύει όχι μόνο στο σήμερα, αλλά κυρίως στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, σ’ ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη υλοποίησης της συνεργασίας με την Αστυνομία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της γνώσης και της εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης. Η γνώση ειδικά στους τομείς της ασφάλειας, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική γιατί το έγκλημα γίνεται έξυπνο και η αστυνόμευση θα πρέπει να είναι πιο έξυπνη από αυτό.

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι τα δύο Τμήματα, της Νομικής και της Ψυχολογίας που θα αναμιχθούν στην εκπαίδευση των στελεχών της Αστυνομίας είναι τα πλέον αναβαθμισμένα και στελεχωμένα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασαν τη βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας Αστυνομίας – Πανεπιστημίου Κύπρου σε τομείς όπως η τεχνολογία (ΙΤ), η πρόσβαση στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο, η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Αστυνομίας, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η εκπόνηση ερευνών και μελετών σε προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Αρχείο Word anakoinosi 2.doc (117,29 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες