Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια Τρίτη, 17/10/2017 και ώρα 11.00, Πανεπιστημιούπολη - 17/10/2017
Κύριε εκπρόσωπε του Δημάρχου Πάφου,
Κύριε εκπρόσωπε του Αρχηγού των Βρετανικών Βάσεων,
Κύριε εκπρόσωπε του ΚΟΤ,
Κύριε Διευθυντή του ΤΟΜ,
Αγαπητέ κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου,
Κύριε Πρώτε Εκτελεστικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής,
Κύριε Γενικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής,
Κύριε Πρόεδρε της ΦΕΠΑΝ,
Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλή σας μέρα.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης της καθιερωμένης, πλέον, παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας και τον εδώ και αρκετά χρόνια σταθερό συνεργάτη και συνοδοιπόρο μας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, τη CNP Ασφαλιστική.

Από τις 16 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2017, μέσω προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων, διασκορπίζουμε ηχηρά το μήνυμα: «Η Οδική Ασφάλεια είναι Πολιτισμός». Πράγματι, η οδική ασφάλεια είναι δείκτης πολιτισμού μιας χώρας· αναδεικνύει και καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτισμική στάθμη ενός τόπου. Ένεκα τούτου, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εδραίωση της ασφάλειας στους κυπριακούς δρόμους, δεν πρέπει να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της Αστυνομίας, αλλά ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Απώτερος στόχος η δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας, η οποία να διευρύνεται και να ενδυναμώνεται συνεχώς· μιας συλλογικής συμμαχίας, μέσα από την οποία όλοι μας, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται, θα διατρανώνει έμπρακτα την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του για την ανάπτυξη και υιοθέτηση μιας κοινωνικά ώριμης οδικής συμπεριφοράς που θα καταδεικνύει το αυτονόητο: το σεβασμό στη ζωή.

Αυτή η ανάγκη προβάλλει επιτακτικότερη, όταν χάνονται στην άσφαλτο, νέοι, γεμάτοι όνειρα, άνθρωποι. Δεκατρία (13) νέα παιδιά κάτω των 25 ετών έχασαν από την αρχή του τρέχοντος έτους, τόσο άδικα, τη ζωή τους στον Μολώχ της ασφάλτου. Ανάμεσά τους τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η μνήμη μας σήμερα στρέφεται σε αυτά τα παιδιά· σε όλους τους νέους που άφησαν ανεκπλήρωτα όνειρα, απραγματοποίητα σχέδια, στόχους, επιδιώξεις… που με τον χαμό τους βύθισαν στο πένθος, τόσο απρόσμενα, τις οικογένειές τους.


Είναι πραγματικά τρομακτική και ανυπολόγιστη, η απώλεια που επιφέρει ο τόσο αδόκητος και άδικος χαμός ενός ανθρώπου και μάλιστα ενός νέου ανθρώπου, συνεπεία οδικής τροχαίας σύγκρουσης. Η κάθε θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση, μας προκαλεί, ως Αστυνομία, κυρίες και κύριοι, απέραντη θλίψη μα και διαρκή προβληματισμό. Η ωμή πραγματικότητα των 41 για φέτος νεκρών, μας οδηγεί στην περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Συμβοηθός μας προς υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, αποτελεί η επιστημονική γνώση και έρευνα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής από το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το Νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, προωθώντας το όλο θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι, το Κέντρο αυτό θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη σχετικά με την ενδεδειγμένη στρατηγική και τις δράσεις που θα ακολουθούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας. Την ίδια ευμενή κατάληξη έχει λάβει το θέμα της δημιουργίας Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, όπου θα παρέχεται, στο Δικαστήριο ή στην Αστυνομία, η δυνατότητα παραπομπής των παραβατών τροχαίων αδικημάτων σε επανεκπαίδευση ή περαιτέρω επιμόρφωση, ως εναλλακτική μορφή ποινής.

Πέραν των προαναφερθέντων, τονίζεται η προώθηση τροποποιητικών νομοσχεδίων σχετικά με την αύξηση των ποινών, ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι προβλεπόμενες, από τον Νόμο, ποινές στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλότερες, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκσυγχρονίζουμε, ταυτόχρονα, τον εξοπλισμό μας, στα πλαίσια εφαρμογής της έξυπνης αστυνόμευσης. Έχουμε εφοδιαστεί με 22 αστυνομικά οχήματα, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα A.N.P.R. Το σύστημα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον εύκολο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων.

Για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της Τροχαίας κίνησης διενεργούμε αστυνόμευση σε 24ωρη βάση στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις στατιστικές και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, με έμφαση στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και άλλα σημεία που θεωρούμε επικίνδυνα. Εντατικοποιούμε, παράλληλα, τις εκστρατείες αστυνόμευσης που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας / κράνους και τη χρήση κινητού τηλεφώνου, καθότι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κύριες αιτίες σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων. Στο έργο μας αυτό σημαίνων ρόλο θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες εύχομαι ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά τις αρχές του 2018. Δέον να σημειωθεί ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που τοποθετήθηκαν το 2006, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές τροχαίες συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%.

Αυτά τα μέτρα, εντάσσονται στα μεν σημαντικά· ωστόσο, η πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στα πραγματικά αίτια του προβλήματος, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό, και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών. Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, καθότι η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση οι στάσεις του, διαμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή την καθοριστική ηλικία.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα και προσανατολισμό πάντοτε τον άνθρωπο, η Πολιτεία, μέσα από μια στρατηγική μακρόχρονης συνέργειας των θεσμικών της οργάνων, θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, αλλά και στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Μια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης που θα στοχεύει στη μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και στη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Η προσπάθεια για εξασφάλιση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πολίτη πρέπει να είναι διαρκής και να γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Για την Αστυνομία προέχει η υλοποίηση του στρατηγικού, ποσοτικού στόχου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μείωση των νεκρών και τραυματιών, κατά 50% από οδικές τροχαίες συγκρούσεις, μέχρι το 2020, με αφετηρία το έτος 2010, που είχαμε στην Κύπρο 60 νεκρούς.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία έχει πλήρη επίγνωση της πολύπλευρης ευθύνης της απέναντι στην κοινωνία. Στα θέματα της οδικής ασφάλειας, τα μέλη της Αστυνομίας καταβάλλουν καθημερινά, συνεχείς, επίμονες και επίπονες, πολλές φορές, προσπάθειες.
Σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων, σίγουρα, εμείς οι αστυνομικοί δεν είμαστε αλάνθαστοι. Όμως πραγματική σημασία έχει το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η Αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική, περισσότερο σύγχρονη, πιο ικανή να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες. Την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας θα αυξήσει η συμπλήρωση μέρους των κενών θέσεων, οπόταν και θα ενισχυθούν σημαντικά τα Τμήματα της Τροχαίας.

Για να αποδώσει, όμως, στο βέλτιστο η Αστυνομία χρειάζεται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών. Έχει ανάγκη και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.. Εσείς μπορείτε να ενισχύσετε τη φωνή μας, εσείς μπορείτε να γίνετε το μέσο, όπως ορίζει και το όνομά σας, να μεταδίδονται τα αναγκαία μηνύματα, συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη μιας κοινωνικά ώριμης οδικής συμπεριφοράς από μέρους των κυπρίων πολιτών. Σας ευχαριστώ που τόσα χρόνια δηλώνετε το παρόν σας στα θέματα οδικής ασφάλειας και είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο θα ανανεώνετε αυτό το συμβόλαιο προσφοράς σας προς την κοινωνία.

Σταθερός μας σύμμαχος κατά τα τελευταία 18 χρόνια και η CNP Ασφαλιστική. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να εκφράσω τις ολόψυχές μου ευχαριστίες στη CNP Ασφαλιστική, έναν κοινωνικά ευαισθητοποιημένο Οργανισμό που βαδίζει μαζί με εμάς στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Η CNP έχει αποδείξει εμπράκτως διαμέσου των χρόνων, ότι είναι ένας Οργανισμός με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με πολυάριθμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις στο ενεργητικό της.

Καταληκτικά, να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την παραχώρηση της αίθουσας και τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της παρούσας δημοσιογραφικής διάσκεψης. Ευχαριστίες οφείλω να απευθύνω στον Δήμαρχο Πάφου, τους λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και το υπόλοιπο προσωπικό του Δήμου Πάφου για τη στήριξη και πολύτιμη βοήθεια που μας έχουν προσφέρει. Συγκεκριμένα, και με αφορμή το φετινό μήνυμα, το οποίο συσχετίζει απόλυτα την οδική ασφάλεια με τον πολιτισμό, αποφασίστηκε όπως οι εκδηλώσεις, που εντάσσονται στην Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, κορυφωθούν στην πόλη της Πάφου, η οποία κηρύχθηκε ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2017. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 21η Οκτωβρίου 2017, μεταξύ των ωρών 15.00 – 18.00, στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, οφείλω επίσης στη Διεύθυνση και στα μέλη τoυ Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων, αλλά και για το προληπτικό και κατασταλτικό ρόλο που καθημερινά διαδραματίζουν ώστε να είναι ασφαλείς οι δρόμοι της χώρας μας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ευσυνειδησία να επιτελείτε το λειτούργημά σας. Ευχαριστίες, επίσης, απευθύνω στον Υπεύθυνο και στο προσωπικό του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν στον τομέα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Αστυνομία, σας διαβεβαιώνω ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Αστυνομία και Πολιτεία, πάντοτε σε συνεχή συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς και έχοντας στο επίκεντρο των ενεργειών μας τον πολίτη, μπορούμε να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση κοινωνικής σταθερότητας και ευημερίας.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν και ας εντατικοποιήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες, να φέρουμε την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στα θέματα οδικής συνείδησης, και να επιτύχουμε πραγματικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας στους δρόμους του νησιού μας, εξυψώνοντας ταυτόχρονα και το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-final.docx (34,82 Kb)

_______________________________________________
© 2011 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου