Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας


Υποδιεύθυνση της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας - Κεντρικό Εθνικό Γραφείο INTERPOL Λευκωσίας


Η INTERPOL, ιδρύθηκε το 1923 και είναι ο μεγαλύτερος Διεθνής Αστυνομικός Οργανισμός με 194 κράτη μέλη και εδρεύει στην Λυών Γαλλίας. Αποστολή της INTERPOL είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο Οργανισμός μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και τις καινοτόμες υποδομές του παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη σε όλα τα κράτη για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις, ούτως ώστε να γίνει ο κόσμος ένα ασφαλέστερο μέρος.

Η Κύπρος έγινε μέλος της INTERPOL στις 19/09/1962. Το Εθνικό Κεντρικό Γραφείο INTERPOL Λευκωσίας (Ε.Κ.Γ.) χειρίζεται όλα τα θέματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό. Ακολουθεί πιστά το Καταστατικό, τους Γενικούς Κανονισμούς και τις κατά καιρούς οδηγίες που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία της INTERPOL, ωστόσο, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επικοινωνία του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου με τη Γενική Γραμματεία της INTERPOL, με τις υπόλοιπες 193 χώρες μέλη, τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού, καθώς και τα περιφερειακά γραφεία, γίνεται με το παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής αστυνομικών πληροφοριών του Οργανισμού, «Ι-24/7».

Οι κυριότερες κατηγορίες εγκλημάτων οι απασχολούν την INTERPOL είναι :
• Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας
• Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
• Διακίνηση ναρκωτικών
• Δίκτυα λαθρομεταναστών
• Παράνομη εμπορία προσώπων
• Παιδική πορνογραφία
• Εκδόσεις φυγοδίκων
• Εκτέλεση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης
• Απαγωγές ανήλικων προσώπων
• Ελλείποντα πρόσωπα
• Απολεσθέντα/κλαπέντα διαβατήρια
• Αγγελίες
• Αρχαιότητες
• Παραχάραξη / Πλαστογραφία χρήματος
• Κλοπή οχημάτων
• Παράνομη διακίνηση ραδιενεργών και πυρηνικών ουσιών
• Παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικής φύσης υποθέσεις και άλλα


Ο Οργανισμός της INTERPOL διατηρεί συνολικά 18 βάσεις δεδομένων ως πιο κάτω:

1. Βάση Αγγελιών – Notices
Οι χρωματικά κωδικοποιημένες αγγελίες της INTERPOL αφορούν ανακοινώσεις του Οργανισμού και αφορούν διεθνείς ειδοποιήσεις για τους φυγόδικους, τους υπόπτους εγκληματίες, τα πρόσωπα και τις οντότητες που υπόκεινται στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις πιθανές απειλές, τους αγνοούμενους, τα νεκρά σώματα και τις εγκληματικές μεθόδους. Τα στοιχεία αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων γνωστή ως Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Δικαίου της INTERPOL.


2. Ονομαστική βάση – Nominal
Περιέχει προσωπικά δεδομένα και το εγκληματολογικό παρελθόν προσώπων που υπόκεινται σε αίτηση διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.


3. Θύματα και Θύτες σεξουαλική κακοποίηση Ανηλίκων – International Sexual Exploitation Image database.
Η βάση δεδομένων εικόνων για τη διεθνή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών χρησιμοποιεί εξελιγμένο λογισμικό σύγκρισης εικόνων για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ θυμάτων, καταχραστών και τόπων. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες και να απομακρυνθούν τα θύματα.


4. Δακτυλικά αποτυπώματα – Fingerprints
Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες των χωρών μελών μπορούν να προβάλλουν, να υποβάλλουν και να διασταυρώνουν αρχεία στη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω ενός φιλικού προς το χρήστη αυτόματου συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (AFIS).


5. Γενετικά Προφίλ – DNA profiles
Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων περιέχει προφίλ DNA από παραβάτες, σκηνές εγκλήματος, αγνοούμενα πρόσωπα και αγνώστου ταυτότητας πτώματα. Δεν αποθηκεύονται ονομαστικά δεδομένα που συνδέουν ένα προφίλ DNA με οποιοδήποτε άτομο.


6. Facial Recognition
Η βάση δεδομένων του συστήματος αναγνώρισης προσώπου παρέχει μια ειδική πλατφόρμα για την αποθήκευση και διασταύρωση εικόνων με σκοπό τον εντοπισμό φυγόδικων, αγνοουμένων και ατόμων ενδιαφέροντος.


7. Κλοπιμαία / απολεσθέντα Ταξιδιωτικά έγγραφα – Stolen and lost travel documents
Η βάση δεδομένων SLTD περιλαμβάνει αρχεία για απώλεια, κλοπή και ανακληθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα - όπως τα διαβατήρια, τα δελτία ταυτότητας, τα δελτία διαβατηρίου του ΟΗΕ ή τις σφραγίδες θεώρησης, συμπεριλαμβανομένων κλεμμένων κενών ταξιδιωτικών εγγράφων.


8. Κλοπιμαία διοικητικά έγγραφα – Stolen Administrative Documents
Η βάση δεδομένων SAD, περιλαμβάνει αρχεία κλεμμένων διοικητικών εγγράφων που χρησιμεύουν για τον εντοπισμό αντικειμένων, όπως για παράδειγμα, εγγράφων για εγγραφή οχημάτων και πιστοποιητικών εκκαθάρισης για εισαγωγή / εξαγωγή.


9. Πλαστογραφημένα έγγραφα – Counterfeit Documents (Dial-Doc)
Η Ψηφιακή Ενημερωτική Βιβλιοθήκη INTERPOL - Document (Dial-Doc) είναι μια κοινή πρωτοβουλία της G8 με την INTERPOL, η οποία επιτρέπει στις χώρες να μοιράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο ειδοποιήσεις που παράγονται σε εθνικό επίπεδο σχετικά με πρόσφατα εντοπισμένες μορφές παραποίησης εγγράφων.


10. Σύγκριση αυθεντικών και πλαστών εγγράφων – Comparison of Genuine and Fake Documents (Edison).
Tο Edison (ηλεκτρονικό σύστημα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης στα δίκτυα έρευνας) παρέχει παραδείγματα γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να συμβάλει στον εντοπισμό των απομιμήσεων. Περιέχει εικόνες, περιγραφές και χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων ταυτότητας που εκδίδονται από χώρες και διεθνείς οργανισμού.


11. Κλοπιμαία οχήματα – Stolen Vehicles
Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει εκτεταμένες λεπτομέρειες ταυτοποίησης από όλους τους τύπους οχημάτων (αυτοκίνητα, φορτηγά, ρυμουλκούμενα, βαριά μηχανήματα, μοτοσικλέτες) και αναγνωρίσιμα ανταλλακτικά που έχουν αναφερθεί ως κλεμμένα.


12. Κλοπιμαία σκάφη – Stolen Vessels
Η βάση δεδομένων κλεμμένων σκαφών λειτουργεί ως κεντρικό εργαλείο εντοπισμού και παρακολούθησης κλεμμένων πλοίων και κινητήρων.


13. Κλοπιμαία Έργα Τέχνης – Stolen Works of Art
Η βάση δεδομένων των έργων τέχνης περιέχει περιγραφές και εικόνες πολιτιστικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από τις χώρες μέλη μας και διεθνείς εταίρους όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και η UNESCO. Περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.


14. Πίνακας αναφοράς πυροβόλων όπλων – INTERPOL Firearms Reference Table
Ο Πίνακας Αναφοράς των Πυροβόλων όπλων INTERPOL είναι ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό εργαλείο που παρέχει μια τυποποιημένη μεθοδολογία για την ταυτοποίηση και περιγραφή πυροβόλων όπλων με μεγαλύτερη ακρίβεια ώστε να μπορούν να εντοπιστούν σε διασυνοριακές έρευνες.


15. Σύστημα καταγραφής παράνομων πυροβόλων όπλων και εντοπισμού – INTERPOL Illicit Arms Records and Tracing Management System (iarms)
Τα αρχεία καταγραφής παράνομων όπλων της INTERPOL και το σύστημα διαχείρισης εντοπισμού (iARMS) είναι η μόνη παγκόσμια πλατφόρμα επιβολής του νόμου για τη στήριξη της διακρατικής ανίχνευσης παράνομων, χαμένων ή κλεμμένων πυροβόλων όπλων. Βελτιώνει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σχετικά με την τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα.


16. Δίκτυο Βαλλιστικών Πληροφοριών – INTERPOL Ballistic Information System.
Το Διεθνές Δίκτυο Πληροφόρησης INTERPOL (IBIN) είναι το μόνο μεγάλο διεθνές δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων βαλλιστικών δεδομένων παγκοσμίως. Παρέχει πληροφορίες στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μέσω της κεντρικής αποθήκευσης και της διασταυρούμενης σύγκρισης της απεικόνισης βαλλιστικών με σκοπό την εύρεση συνδέσεων μεταξύ εγκλημάτων διαφορετικών χωρών που διαφορετικά δεν θα εντοπίζονταν,


17. Ναυτική Πειρατεία – Maritime Piracy
Η βάση δεδομένων για τη θαλάσσια πειρατεία αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις πειρατείας και ένοπλης ληστείας στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για άτομα, αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, περιστατικά πειρατείας, τοποθεσίες, επιχειρήσεις και οικονομικές πληροφορίες.


18. RELIEF
Η βάση δεδομένων RELIEF παρέχει την αυτοματοποιημένη σύγκριση και την πλήρη ανάλυση των λογοτύπων που εμφανίζονται στη συσκευασία ναρκωτικών και των σημείων που απομένουν από τις πλάκες συμπίεσης. Επιπλέον, η βάση δεδομένων αποθηκεύει τα χημικά προφίλ των πακέτων ναρκωτικών και άλλες τακτικές πληροφορίες και παρέχει επίσης τη σύγκρισή τους.


Αιτήματα πρόσβασης σε δεδομένα συστημάτων πληροφοριών μεγάλης κλίμακας που λειτουργούν στην Ευρώπη - Σύστημα Πληροφοριών INTERPOL


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες