Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 1 - Ημερίδα Αστυνομίας σε συμεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία "ΚΟΙΟΣ" του Πανεπιστημίου Κύπρου - 06/12/2019
Στο πλαίσιο της τριετούς συνεργασίας Αστυνομίας Κύπρου με το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστήμιου Κύπρου «ΚΟΙΟΣ» πραγματοποιήθηκε σήμερα Ημερίδα, στο Κυκλοφοριακό Πάρκο Αστυνομίας στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας ΚΟΙΟΣ κου Μάριου Πολυκάρπου.
Στην Ημερίδα ο Αρχηγός Αστυνομίας χαιρέτισε τις τριετής εργασίες για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της ΜΜΑΔ και των ερευνητών του Κέντρου ΚΟΙΟΣ. Ο Αρχηγός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, «Συνειδητοποιώντας πλήρως την αναγκαιότητα μέγιστης αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, ο καθοριστικής σημασίας αυτός τομέας, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Αστυνομίας και βασικό συστατικό στοιχείο των σχεδιασμών και στρατηγικών μας, για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του οργανισμού μας. Τεχνολογία και αστυνόμευση είναι στις μέρες μας έννοιες συνυφασμένες και τα διάφορα αναδυόμενα τεχνολογικά μέσα επιβάλλεται πλέον να χρησιμοποιούνται τόσο στον επιχειρησιακό, όσο και στον προληπτικό τομέα της αστυνόμευσης. Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, για να αποτιμήσουμε, να προωθήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών μας. Και αυτή ακριβώς η σύζευξη εναρμονίζεται πλήρως με την προτεραιότητα που δίδεται στα νέα προγράμματα της Ε.Ε., ούτως ώστε η έρευνα και η καινοτομία να βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στους τελικούς χρήστες της τεχνολογίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αστυνομία».
Κλείνοντας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ερευνητικό κέντρο «ΚΟΙΟΣ» και τόνισε, τη βούληση της Αστυνομίας για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, η μεταξύ τους συνεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών, αφού η διατήρηση και ενδυνάμωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και γαλήνης, αποτελεί κοινό και ύψιστο στόχο για κάθε σύγχρονη ευνομούμενη και ευημερούσα κοινωνία».

Από την πλευρά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, ανάφερε ότι «Οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αστυνομία Κύπρου τα τελευταία χρόνια, όπως η τρομοκρατία, η ροή της μετανάστευσης, τα ναρκωτικά και τα εγκλήματα μέσω διαδικτύου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση, έτσι ώστε να μπορεί να διαφυλάττει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Αστυνομία συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια σε θέματα που εμπίπτουν κάτω από το σχεδιασμό και υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών και υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης για την πρόληψη, ετοιμότητα, ανταπόκριση, διαχείριση, έλεγχο και περιορισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».
Ο Διευθυντής του ΚΟΙΟΣ κ. Πολυκάρπου ανάφερε «Η ερευνητική συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, με την Αστυνομία Κύπρου να αποτελεί έναν από τους πρώτους και σημαντικότερους εταίρους του Κέντρου στον Κόμβο Καινοτομίας του «Κοίος» (KIOS Innovation Hub). Ο κύριος στόχος της μακροχρόνιας αυτής συνεργασίας είναι η επίτευξη των επιχειρησιακών αναγκών στρατηγικής σημασίας της Αστυνομίας Κύπρου, τόσο σε επίπεδο συστημάτων, όσο και σε διαδικασιών λήψης αποφάσεων κατά τη διεκπεραίωση επιχειρήσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων».
Η Υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων της Αστυνομίας, Ανώτερη Υπαστυνόμος κα. Χρύσω Αγγελή, ανάφερε την σημαντικότητα της ανάπτυξης των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ της Αστυνομίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου καθότι τα οφέλη από την μεταξύ μας συνεργασία είναι πολλά και έχουν απώτερο στόχο την προστασία του πολίτη, κάτι που αφορά όλους μας. Η ένταξη της συνεργασίας σε χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας με συγχρηματοδότηση της συνεισφοράς της Αστυνομίας αποδεικνύει την Ευρωπαϊκή εμβέλεια που έχει λάβει η εν λόγω συνεργασία.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή άσκηση στο χώρο του Κυκλοφοριακού Πάρκου και στην ευρύτερη περιοχή του Αρχηγείου Αστυνομίας. Στην Άσκηση συμμετείχε η τεχνική ομάδα της Μ.Μ.Α.Δ. που επανδρώνει το Κινητό Σταθμό Διοίκησης μαζί με τους ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου ‘’ΚΟΙΟΣ’’. Να σημειωθεί ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της Άσκησης αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου συνεργασίας και έρευνας και καινοτομίας και αυτές αναβαθμίζονται συνεχώς με βάση τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.
Οι παρευρισκόμενοι στην Ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της άσκησης από τον βιντεοπροβολέα εντός της αίθουσας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Αρχείο Word Δελτίο Τύπου για Συνεργασία Αστυνομιας Κύπρου με Κέντρο ΚΟΙΟΣ (1).doc (149,42 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες