Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη για μέτρα προστασίας του κοινού ενόψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου - 23/12/2014
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τις γιορτινές αυτές μέρες της γέννησης του Θεανθρώπου, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, η Αστυνομία Κύπρου λαμβάνει αυξημένα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού με πρώτιστη προτεραιότητα, την ασφαλή διακίνηση στο οδικό δίκτυο για αποτροπή σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων και την προστασία της περιουσίας των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί και θα διεξαχθούν διάφορες εκστρατείες για αποτροπή αδικημάτων όπως, τροχαίων παραβάσεων, κλοπών τσαντών και πορτοφολιών εις βάρος πολιτών που θα κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, παράνομου στοιχήματος και κυβείας, αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο, επαιτείας και παράνομων εράνων ως ακολούθως:
Τροχαίες διευθετήσεις – Διακινήσεις στο οδικό δίκτυο

Τα Τμήματα Τροχαίας παγκύπρια έχουν προβεί σε διευθετήσεις και θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στις κύριες οδικές αρτηρίες και το δευτερεύον οδικό δίκτυο με γνώμονα πάντα την ασφάλεια όσων θα διακινηθούν στους δρόμους, σε μια προσπάθεια ούτως ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και για την ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας κίνησης.

Θα υπάρξει έντονη παρουσία της Αστυνομίας σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο και κατά τους ελέγχους τροχαίας, στο πλαίσιο της παγκύπριας εκστρατείας που θα αρχίσει στις 24 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, 2015, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων που αφορούν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.
Μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών
Η Αστυνομία, στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι υποψιασμένο κατά τις μέρες των γιορτών, ότι ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων εις βάρος του και παράλληλα με τα μέτρα που θα λαμβάνονται, προτρέπει τους πολίτες να λαμβάνουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους.

Ως εκ τούτου, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, οι πολίτες συμβουλεύονται να ακολουθούν τα πιο κάτω:
§ Όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.
§ Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
§ Σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
§ Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Επίσης, η περίοδος την οποία διανύουμε θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές. Γι’ αυτό το λόγο, επιπρόσθετα με τις προσπάθειες της Αστυνομίας, οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους ως ακολούθως:


Ιδιοκτήτες κατοικιών
· Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
· Να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
· Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
· Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιασδήποτε βλάβη.
· Επιπρόσθετα, συστήνεται όπως οι πολίτες περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη φύλαξη χρηματικών ποσών και πολύτιμων αντικειμένων στους χώρους διαμονής τους.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
· Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
· Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
· Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
· Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα
Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα των κλοπών αυτοκινήτων και των κλοπών από αυτοκίνητα.

Η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά, τόσο την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες των μηχανοκινήτων οχημάτων, όσο και τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των οχημάτων τους.
Επομένως, οι πολίτες καλούνται εκ νέου να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα, ώστε τα μηχανοκίνητα οχήματά τους να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναρμόδια πρόσωπα.

Ειδικότερα, το κοινό καλείται:
· Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επίδοξους κλέφτες αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.
· Να μην αφήνει το αυτοκίνητό του σε λειτουργία, όταν δεν είναι στη θέση του οδηγού.
· Να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
· Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο.
· Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων.
· Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα, ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
· Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του.
· Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
· Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα ή στο χώρο αποσκευών.
Εκστρατεία κατά της επαιτείας
Σ’ ότι αφορά στην επαιτεία, επισημαίνεται ότι συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Σημειώνεται, ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ άλλοι μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επαιτεία ενδέχεται να παρατηρηθεί και με το πρόσχημα της διεξαγωγής εράνων. Κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, διενεργούν εράνους χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπογραμμίζεται ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερωθούν από τα πρόσωπα που διενεργούν εράνους, κατά πόσον η διεξαγωγή τους γίνεται νομότυπα ή όχι, με την παρουσίαση των σχετικών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε περίπτωση που εντοπίζει παράνομες περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, το κοινό καλείται να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.
Εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμου
Όσον αφορά στα θέματα πάταξης αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο, κυβεία και ηλεκτρονικό τζόγο, τα οποία κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα, η Αστυνομία έχει ήδη εντατικοποιήσει τις στοχευμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις της παγκύπρια.

Ως εκ τούτου, κατά την εορταστική περίοδο, θα ελέγχονται καθημερινά χαρτοπαικτικές λέσχες, σωματεία, καφενεία, και άλλα υποστατικά, τόσο στις πόλεις όσο και τα χωριά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία θα είναι αμείλικτή, ενώ σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη των πολιτών οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά τη διεξαγωγή κυβείας ή ηλεκτρονικού τζόγου, να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Στο πλαίσιο του προληπτικού και αντιεγκληματικού προγραμματισμού το προσωπικό της Αστυνομίας, θα εργαστεί αδιάλειπτα και ακούραστα με αυξημένες περιπολίες και έλεγχους σε πολυσύχναστους δρόμους και δημόσιους χώρους.

Η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των γιορτών θα είναι δίπλα στο κοινό με στόχο την ασφάλεια, τη συνεχή, διακριτική και προστατευτική παρουσία, την ποιοτική εξυπηρέτηση του κοινού, την πρόθυμη ανταπόκριση και την έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια των πολιτών.

Από την πλευρά του το κοινό, κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Στις περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Επίσης, το κοινό καλείται όπως ενημερώνεται καθημερινά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus) καθώς επίσης το Application (για smart phones και tablets) και την Ιστοσελίδα της Αστυνομίας, για νέες οδηγίες/πληροφορίες/ενημέρωση, για προστασία τόσο των ιδίων αλλά και του διαμοιρασμού των ειδήσεων σε συγγενικά/φιλικά πρόσωπα για περαιτέρω ενημέρωση/πληροφόρηση.

Τις μέρες των γιορτών η σκέψη μας είναι κοντά σε όλους τους πολίτες και ευχόμαστε σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, με ασφάλεια και χωρίς δυστυχήματα.
Αντρέας Αγγελίδης
Ανώτερος Υπαστυνόμος
Εκπρόσωπος Τύπου
Αστυνομίας
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες