Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές Δηλώσεις



Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας Α. Αγγελίδη για το Πάσχα - 08/04/2015
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ
ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΡΟΤΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Με στόχο το φετινό Πάσχα να είναι ασφαλισμένο, χωρίς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς από κροτίδες και πυροτεχνήματα, συνεχίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αστυνομία για πρόληψη και πάταξη του άκρως επικίνδυνου φαινομένου της κατοχής, χρήσης και εμπορίας κροτίδων κατά την εορταστική περίοδο, της πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και του εγκλήματος γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία πραγματοποιεί στοχευμένη και έντονη εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, η οποία άρχισε στις 23 Μαρτίου, 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 14 Απριλίου, 2015, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη των προσώπων εκείνων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των Eπαρχιών με την ενεργό εμπλοκή και των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, σε συνεργασία με τις Τοπικές, Κοινοτικές, Εκκλησιαστικές και Σχολικές Αρχές, ανέλαβαν την προσέγγιση και διαφώτιση των μαθητών και άλλων νεαρών προσώπων σε σχολεία και άλλους χώρους όπου συχνάζουν. Ήδη πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών και νεαρών προσώπων. Στόχος της προσπάθειας αυτής της Αστυνομίας είναι μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, να προβληματιστούν οι νεαροί και να συνειδητοποιήσουν τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων και άλλων πολιτών, με την ενασχόλησή τους με την άκρως επικίνδυνη και παράνομη συνήθεια της χρήσης κροτίδων.
Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κροτίδων και η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή και ακρωτηριασμούς.
Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά ιδιοκτήτες υποστατικών κυνηγετικών ειδών, περιπτερούχοι και καταστηματάρχες και ζητήθηκε η βοήθεια και η έμπρακτη συνεργασία τους με την Αστυνομία, ενώ τονίστηκε η ποινική ευθύνη που έχουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
Από την 1/3/2015 μέχρι σήμερα 8/4/2015, έχουν κατασχεθεί 190.423 κροτίδες (αυτοσχέδιες και εργοστασιακές), 22,049 πυροτεχνήματα, 1,147 πυρσοί, 720 καπνογόνα, 281 φωτεινά σήματα χειρός, 100 σπρέι εκτόξευσης επιβλαβών αερίων, 47 φωτοβολίδες, 16 κιλά υλικών κατασκευής κροτίδων. Επίσης κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο έχουν καταγραφεί τρείς τραυματισμοί νεαρών προσώπων από τη χρήση κροτίδων.
Όσον αφορά τον έλεγχο των λαμπρατζιών για σκοπούς καλύτερου συντονισμού και ελέγχου, έγιναν συναντήσεις και συσκέψεις με τις εκκλησιαστικές και τοπικές αρχές σε όλες τις πόλεις και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.
Όσον αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως κοντά στις εκκλησίες, ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία της Αναστάσεως, ώστε η παρουσία της Αστυνομίας να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη χρήση κροτίδων ή άλλων επικίνδυνων πυροτεχνημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, από τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, εγκαύματα και ακρωτηριασμοί. Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Αστυνομία καλεί για πολλοστή φορά τους γονείς να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα παιδιά τους, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης κροτίδων και της πρόληψης από σοβαρούς τραυματισμούς.
Η Αστυνομία προσβλέπει επίσης στη συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκστρατείας της, που στόχο έχει την προστασία των πολιτών και την περιφρούρηση της λαμπρότητας των αγίων ημερών του Πάσχα.
Η χρήση κροτίδων δεν είναι ούτε παιγνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μια κακή συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν και παίζοντας με τις κροτίδες, είναι σαν να παίζεις με τον ίδιο το θάνατο.
Στόχος της Αστυνομίας είναι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και η προστασία των νεαρών κυρίως ατόμων, για αυτό «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΑΙΜΑΚΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΚΡΟΤΙΔΕΣ».
Πεζές περιπολίες σε όλες τις πόλεις
Με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές των Επαρχιών, σε όλες τις πόλεις έχουν εντατικοποιηθεί οι πεζές περιπολίες σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους με στόχο την εμφανή παρουσία της Αστυνομίας και την έγκαιρη ανταπόκριση σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί κατά τις μέρες των γιορτών.
Μέτρα πρόληψης οδικών τροχαίων συγκρούσεων
Επίσης, κατά την περίοδο των επικείμενων εορτών του Πάσχα, όπου αναμένεται να υπάρξει αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους, καθώς επίσης και στην ύπαιθρο, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για πρόληψη οδικών δυστυχημάτων που θα περιλαμβάνουν:
· Αισθητή παρουσία της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο, παροχή βοήθειας στο κοινό και άμεσης ανταπόκρισης εκεί και όπου θα παραστεί ανάγκη
· Ρύθμιση και έλεγχο τροχαίας σε σημεία που θα παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση
· Αυξημένους έλεγχους αλκοόλης
· Αυξημένους ελέγχους ταχύτητας
· Αυξημένους ελέγχους σχετικά με την παράλειψη χρήσης ζώνης/προστατευτικού κράνους
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Τις Άγιες Μέρες του Πάσχα ενδεχομένως κάποιοι επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν την απουσία των ενοίκων που είτε βρίσκονται σε διακοπές, είτε στους Ιερούς Ναούς για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία και να επιδιώξουν να πετύχουν είσοδο σε υποστατικά και οικίες με σκοπό τη διάρρηξη και κλοπή.
Για το λόγο αυτό κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα επί 24ωρου βάσεως η Αστυνομία θα προβαίνει σε περιπολίες, ενώ τα μέτρα για αποτροπή τέτοιων αδικημάτων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Ωστόσο, πέραν από τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία, καλείται το κοινό να συμβάλει στην προσπάθεια της, λαμβάνοντας τα δικά του μέτρα όσον αφορά στην ασφάλεια των κατοικιών του, αλλά και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του.
Συγκεκριμένα, το κοινό συμβουλεύεται όπως λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα φύλαξης της οικίας και υποστατικών του:
· Να μην αφήνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
· Να μην αφήνει εκτεθειμένη την περιουσία του
· Να ελέγχει ότι τα συστήματα συναγερμού που διαθέτει δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη και βρίσκονται σε λειτουργία
· Να βεβαιώνεται ότι είναι καλά ασφαλισμένα οι θύρες, τα παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα σημεία πρόσβασης στην οικία
Επιπλέον, πέραν από τα προαναφερόμενα μέτρα οι ιδιοκτήτες κατοικιών, προτρέπονται να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους από τις οικίες τους, να μην αφήνουν εκτεθειμένα οποιαδήποτε κλειδιά και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για αλληλοεπιτήρηση των περιουσιών τους.

Τσάντες/Πορτοφόλια κατά την προσέλευση σε Ιερούς Ναούς
Όσον αφορά την προσέλευση σε Ιερούς Ναούς, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων που παρατηρούνται σε υποθέσεις κλοπών προσωπικών αντικειμένων από πρόσωπα, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των τσαντών και πορτοφολιών του ως ακολούθως:
§ Να έχει τα λεφτά και τις πιστωτικές του κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων του και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όπου επικρατεί συνωστισμός, γιατί δημιουργούνται οι συνθήκες για να πέσει εύκολα κάποιος θύμα κλοπής
§ Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες: να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές. Η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
§ Συστήνεται επίσης στους άντρες να έχουν τα πορτοφόλια τους στις μπροστινές τσέπες των παντελονιών τους.

Ιδιοκτήτες/Οδηγοί αυτοκινήτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβουλεύονται όπως:
· Να μην προκαλούν τους δράστες των κλοπών αφήνοντας τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν είναι κλειδωμένο. Ακόμα και αν κάποιο αντικείμενο δεν έχει αξία, ο δράστης δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο για να το πάρει.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν πάρει μαζί τους τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους
· Να σταθμεύουν πάντοτε σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των κλεφτών.
· Να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή την πόρτα του αυτοκινήτου.

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση οχημάτων ή και προσώπων να ενημερώνουν έγκαιρα την Αστυνομία ή να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, επισημάνσεις ή και παρατηρήσεις για οποιοδήποτε θέμα, θα μπορεί να το κάνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση pressoffice@police.gov.cy ή μέσω του Επίσημου Λογαριασμού της Αστυνομίας Κύπρου στο Facebook. (Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμό).
Επίσης, η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι, θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών για διάφορα θέματα, καθώς επίσης και ενημέρωση για τυχόν προβλήματα, που μπορεί να παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο, από τους λογαριασμούς της Αστυνομίας στο facebook, twitter, καθώς και από την εφαρμογή της Αστυνομίας για "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες.

Η Αστυνομία πάντοτε έχει ως πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα μέσα από τις διάφορες δράσεις και ενέργειες της, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά παράλληλα και την εξυπηρέτηση του κοινού στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες