Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας για το τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου (15-17 Αυγούστου, 2014) - 14/08/2014
Ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου (15 - 17 Αυγούστου, 2014) όπου αρκετοί πολίτες θα εκδράμουν σε παραλιακές περιοχές και ορεινά θέρετρα, η Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας με προτεραιότητα την ασφάλειά του κοινού, τόσο κατά τη διακίνησή του, όσο και κατά την απουσία του από τον τόπο διαμονής του, με σκοπό την αποτροπή αδικημάτων σε βάρος των πολιτών και της περιουσίας τους από διαρρήξεις, κλοπές και πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά την περίοδο 14 – 19 Αυγούστου, στους αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα, η Αστυνομία θα κάνει εμφανή την παρουσία της για την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, την απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και για τη διευκόλυνση του κοινού στις διακινήσεις του.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Επίσης, τα αυξημένα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα των αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., θα εντατικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τριήμερου του δεκαπενταυγούστου. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία θα προβαίνει σε αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις, όσο και την ύπαιθρο.
Επιπρόσθετα, εφιστούμε, για πολλοστή φορά, την προσοχή του κοινού που θα απουσιάζει από τα σπίτια του, να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενδεικτικά, παρατίθεται σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους, ενόσω αυτοί βρίσκονται σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα. Σχετικό είναι και το φιλμάκι της Αστυνομίας για μέτρα προστασίας για ασφάλεια της περιουσίας του κοινού που έχει αναρτηθεί στο YouTube στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=5NR48z6MN9c

Στην παραλία:
· Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
· Να μην μεταφέρονται στην παραλία αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα να επιτηρούνται από τους κατόχους τους.
· Όπου είναι δυνατόν, να υπάρχει συνεργασία με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
· Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
· Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
· Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδό τους.
· Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
· Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
· Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
· Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
· Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
· Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
· Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
· Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
· Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
· Όσον αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
Το κοινό κατά τις διακοπές του, προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
Για όσους μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ. και ό,τι δεν θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία επικοινωνώντας με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.
Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy).
Επίσης, για σοβαρά συμβάντα θα αποστέλλονται μέσω και της εφαρμογής (Αpplication) της Αστυνομίας (Cyprus Police - [Διαθέσιμο δωρεάν] στο App Store & Google Play), ενημερωτικά μηνύματα, με χρήσιμες πληροφορίες/συμβουλές.
Όσοι το επιθυμούν προτρέπονται να συμβουλεύονται τα πιο πάνω μέσα πληροφόρησης της Αστυνομίας.
Στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μέσα από τις διάφορες δράσεις/ενέργειες, η ποιοτική εξυπηρέτηση, πρόθυμη ανταπόκριση και η έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια.
Τέλος, η Αστυνομία απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση προς τους χρήστες του οδικού δικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών προς αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.


Αντρέας Αγγελίδης
Ανώτερος Υπαστυνόμος
Εκπρόσωπος Τύπου
Αστυνομίας
Αρχείο Word grapti dilosi.doc (124,94 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες