Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 3 - Ανακοίνωση Αστυνομίας σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα και συζητήσεις για το φαινόμενο των ναρκωτικών - 05/02/2019
Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα και συζητήσεις που γίνονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το φαινόμενο των ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Η αύξηση που παρατηρείται στους αριθμούς μαθητών που απασχόλησαν την Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΥΚΑΝ εντατικοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δράση της, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των μαθητών και των νέων από το φαινόμενο των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερες περιπτώσεις. Μια αριθμητική σύγκριση ή η αναφορά μόνον σε αριθμούς και ποσοστά δημιουργούν εντυπώσεις και δεν αντιστοιχούν στην πραγματική εικόνα. Περαιτέρω δεν θεωρείται δόκιμο ή έγκυρο να εξάγονται συμπεράσματα για χρονική περίοδο μόνο τριών χρόνων.
Η επισήμανση αυτή γίνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται το πρόβλημα, το οποίο όπως κατέδειξε η ευρωπαϊκή έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό, υφίσταται. Για πληρέστερη αντίληψη και σύγκριση, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας κατατάσσουν τους Κύπριους μαθητές που έχουν δοκιμάσει κάνναβη στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών.
Η Αστυνομία επαναλαμβάνει ότι το φαινόμενο των ναρκωτικών θα πρέπει να αξιολογηθεί σφαιρικά (πρόληψη – θεραπεία – καταστολή) και όχι μόνο στην πτυχή της καταστολής. Τονίζεται ότι η Αστυνομία Κύπρου, μεταξύ άλλων εδώ και χρόνια εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα παραπομπής ατόμων, μεταξύ αυτών και μαθητών, σε θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία αξιολογούνται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά, με αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών και με βάση τη βιβλιογραφία. Επίσης, η Αστυνομία παρέχει προγράμματα πρόληψης σε μαθητές, όπως και εκπαιδεύσεις σε εκπαιδευτικούς σχετικά με τις παράνομες ουσίες εξάρτησης.
Στο πλαίσιο αυτό της αντιμετώπισης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δύο συσκέψεις όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα. Στις συσκέψεις συζητήθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία με σκοπό τη λήψη περαιτέρω μέτρων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δράσεων για την προστασία των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα.
Η Αστυνομία προτρέπει όλους τους συντελεστές στον δημόσιο διάλογο να λαμβάνουν υπόψιν τους σοβαρά, το ενδεχόμενο να καλλιεργούν τάσεις μιμητισμού με την απλή παράθεση στοιχείων και δεδομένων γύρω από τις ποικίλες μορφές του φαινομένου, όπως λχ ποσοστά, είδος εξαρτησιογόνας ουσίας, βαθμός ή τρόπος πρόσβασης κοκ. Η παράθεση αριθμών και μόνο και η αναπαραγωγή σε τίτλους δεν βοηθά στην κινητοποίηση της κοινωνίας στη θετική κατεύθυνση.
Τέλος, η Αστυνομία εργάζεται σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου όπως τα ναρκωτικά που απασχολεί όλες τις προηγμένες κοινωνίες. Διαβεβαιώνει δε ότι ενεργεί με μόνιμη έγνοια για τη νεολαία και τον μαθητόκοσμο γιατί αποτελεί καίρια πτυχή της αποστολής της η προστασία της κοινωνίας και των πολιτών.
Αρχείο Word ανακοίνωση 3.doc (96,38 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες