Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΟμιλία Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την επίσημη τελετή της εορτής της Αγίας Ειρήνης - 04/05/2018
8
ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αρχηγείο Αστυνομίας 04Μαΐου, 2018, ώρα 18:30

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,
- Μακαριότατε,
- Κυρία εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής,
- Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων Αστυνομικών και Πυροσβεστών,
- Εκλεκτοί προσκεκλημένοι -Distinguished Guests,
- Αγαπητοί συνάδελφοι, πρώην και νυν,
- Κυρίες και Κύριοι,

Καλησπέρα σας.
Αποδίδουμε σήμερα, χρέος ευλαβικό στην Προστάτιδα του Αστυνομικού Σώματος, Αγία Ειρήνη. Η γιορτή της Αγίας Ειρήνης είναι για μας μια ιδιαίτερη ημέρα με υψηλούς συμβολισμούς, που σχετίζονται με την ουσία της αποστολής μας και της ιστορικής μας παράδοσης. Συμβολίζει την πίστη, την αφοσίωση, τη γενναιότητα και το θάρρος· τις πιο βαθιές αξίες που διαπνέουν την πρωταρχική αποστολή μας για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη.

Στεκόμαστε, συνάμα, με απροσμέτρητο δέος και συγκίνηση μπρος στο μεγαλείο των μελών μας, ανδρών και γυναικών, αγνοουμένων και πεσόντων, που εν καιρώ πολέμου και ειρήνης, τίμησαν στο έπακρο τον όρκο, τη στολή και την αποστολή που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία και η πατρίδα.

Την ημέρα αυτή, ευχαριστούμε και τιμούμε, επίσης, τα αφυπηρετήσαντα μέλη μας· ευχαριστούμε και καταθέτουμε την απέραντη εκτίμησή μας στα εν ενεργεία μέλη μας, τα οποία, νυχθημερόν, θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο για να απολαμβάνουμε, ως άνθρωποι, ως λαός, ως πατρίδα, το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας. Αυτό, ακριβώς, το υπέρτατο αγαθό το οποίο υπερασπίστηκε με την ίδιά του τη ζωή ο Συνταγματάρχης Αρνό Μπελτράμ της Γαλλικής Χωροφυλακής. Αυτοθυσιάστηκε για τους συνανθρώπους του και την πατρίδα του κατά την τρομοκρατική επίθεση της 23ης Μαρτίου 2018, στην πόλη Τρεμπ της Γαλλίας, υπερασπιζόμενος πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, τα οποία πρέπει να αποτελούν φάρο και πυξίδα για όλα τα μέλη της Αστυνομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και μέγιστης υποχρέωσης προς τον εκλιπόντα, του απονέμουμε, απόψε, το ανώτατο αστυνομικό μετάλλιο Ανδραγαθίας. Ανθρώπους όπως τον Συνταγματάρχη Μπελτράμ, έχει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο κόσμος μας ανάγκη. Για να συνεχίσουμε να έχουμε πολιτισμό. Για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι. Για να μην επιτρέψουμε στον φανατισμό, στην τρομοκρατία και μισαλλοδοξία να επικρατήσουν. Για να λάμψει η ανόθευτη δημοκρατία του Περικλή, η ευνομία και η ευταξία του Σόλωνα, η ισότητα του Πλάτωνα και η δικαιοσύνη του Αριστοτέλη.

Σημαντικός παράγοντας προς την μέγιστης σημασίας αυτή κατεύθυνση, η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που έχουμε υιοθετήσει την πολιτική της αστυνομικής διπλωματίας, αναπτύσσοντας συνεργασίες με αρκετές χώρες, ενώ έχουμε πρόσφατα υπογράψει ή δρομολογείται η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Αυστραλία και βεβαίως την Ελλάδα. Έχουμε, κυρίες και κύριοι, την τιμή να βρίσκεται απόψε μαζί μας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις δημόσιές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου και μέσω εμού ολόκληρου του αστυνομικού σώματος για τα όσα διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια καθ’ αρχηγίας του κ. Τσουβάλα, προσφέρει η ΕΛΑΣ στην Αστυνομία Κύπρου. Μια αγαστή και εποικοδομητική αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών μας σε εκπαιδευτικό, επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, ως επίσης σε επίπεδο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης. Απτή απόδειξη του βαθμού αναβάθμισης του επιπέδου συνεργασίας είναι το γεγονός ότι από φέτος η εξαίρετου επιπέδου Ακαδημία της ΕΛΑΣ, δέχεται ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό μελών μας για μετεκπαιδεύσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για τη συνδρομή σας στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας Κύπρου και ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης, έχουμε αποφασίσει κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, να σας τιμήσουμε με το Μετάλλιο Αξίας και Τιμής της Αστυνομίας Κύπρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ως Οργανισμός, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ως καίρια Υπηρεσία τους κράτους, έχουμε μειωμένους οικονομικούς πόρους, μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, προσδοκίες και καθήκοντα, από την πολιτεία, την κοινωνία αλλά και τους εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο γιατί, αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος για την Κύπρο και για εμάς ως Αστυνομία, συνέπεσε με την έξαρση, διεθνώς, της απειλής της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και την κατακόρυφη ανάπτυξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και των νέων μορφών εγκλήματος.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, αντικρίσαμε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες προκλήσεις, ως μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία για καινοτομίες και αλλαγές. Έτσι ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Καθορίσαμε πέντε μεταρρυθμιστικούς στρατηγικούς στόχους. Έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις από αυτούς. Όχι με βάση τις απόψεις ή τις πεποιθήσεις μας, αλλά βασιζόμενοι στην επιστημονική τεκμηρίωση.

(Α) Αναβαθμίσαμε, λοιπόν, κατόπιν επιστημονικής εμπειρικής έρευνας, τα κριτήρια πρόσληψης και μ’ αυτά υλοποιήσαμε τις πρώτες, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, 268 προσλήψεις. (Β) Θεσπίσαμε κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας. (Γ)Μεταρρυθμίσαμε την αστυνομική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου σημαντικό μας εταίρο ως προς τον τομέα αυτό. (Δ) Προχωρούμε με σταθερά βήματα στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης στην Αστυνομία, (Ε) ενώ είμαστε σε ταχεία διαδικασία υλοποίησης του πέμπτου στρατηγικού μας στόχου. Ενός στόχου που αποσκοπεί στην μεταρρύθμιση, στον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, ποιοτικά και ποσοτικά.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Υιοθετήσαμε την έξυπνη αστυνόμευση. Εφαρμόσαμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φιλοσοφία της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Από 13.000 το 2014 σε 100.000 Παρατηρητές το 2018 σε 298 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου. Αυτοί οι αριθμοί μας κατατάσσουν, κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια και καταδεικνύουν τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης του κοινού προς την Αστυνομία.

Κυρίες και Κύριοι,

Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας της 19ης Απριλίου 2018 στον Στρόβολο, το στυγερό αυτό έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκητο χαμό, δύο ευυπόληπτων συμπολιτών μας, γονέων ενός 14χρονου παιδιού, μας συγκλόνισε όλους. Η υπό αναφορά υπόθεση οδεύει προς πλήρη εξιχνίαση και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω ως Αρχηγός Αστυνομίας και δημόσια τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου προς τους αστυνομικούς ανακριτές και άλλα μέλη μας, καθώς και στις Υπηρεσίες και Λειτουργούς του Δημοσίου και άλλες Υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην εξιχνίαση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Παράλληλα, καλώ τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Αστυνομία Κύπρου και να στηρίζουν τα μέλη μας κατά την επιτέλεση του έργου τους.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, καθότι η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα ίδια τα μέλη μας, αστυνομικούς και πυροσβέστες, στον ακρογωνιαίο λίθο του Οργανισμού μας, να τους απευθύνω, από τα βάθη της ψυχής μου, τις πιο θερμές μου ευχαριστίες. Σ’ αυτά τα μέλη μας που πάντοτε προσπαθούν για το καλύτερο∙ που αγωνιούν∙ που αγωνίζονται για την Αστυνομία και ότι αυτή συμβολίζει. Το λειτούργημά μας είναι ιδέα. Αυτή την ιδέα υπηρέτησαν οι ήρωες συνάδελφοί μας οι οποίοι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ολόκληρο τον λαό, ως αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι του, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος που ηγούμαι αυτού του τιμημένου Σώματος∙ για την ιστορία του, για το παρελθόν του, για το παρόν που οικοδομούμε μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και για το μέλλον του, με τις αλλαγές και τις καινοτομίες, που έχουμε τροχοδρομήσει.

Δηλώνω αισιόδοξος. Γιατί συνεχίζουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστήσουμε αυτόν τον Οργανισμό ακόμη πιο σύγχρονο, ακόμη πιο ευέλικτο και κυρίως αποτελεσματικό· που να ικανοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος.

Καταληκτικά, διαβεβαιώνω ότι, από πλευράς μας, με τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας σε ότι αφορά τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων δημόσιας τάξης και ασφάλειας στον τόπο μας. Ώστε να παραδώσουμε μια Αστυνομία ποιοτικά ανώτερη απ’ αυτήν που παραλάβαμε. Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των μελών μας και των προσδοκιών των πολιτών. Η τιμημένη παράδοση και η ένδοξη ιστορία της Αστυνομίας Κύπρου, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Το οφείλουμε στους ήρωες πεσόντες συναδέλφους μας. Το οφείλουμε στους αγνοούμενούς μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας και στις επερχόμενες γενεές.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ -2018.docx (36,33 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες