Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την πραγματοποίηση Συνεδρίου με θέμα: «Παρατηρητής της Γειτονιάς: Βέλτιστες Πρακτικές και Προοπτικές» 06/04/2017 και ώρα 17:30 Αμφιθέατρο Λυκείου Ιδαλίου - 07/04/2017
- Κυρία εκπρόσωπε του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι του πρόεδρου της Ένωσης Δήμων,
- Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,
- Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
- Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κοινοτήτων,
- Κύριοι Πρόεδροι και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων,
- Κυρίες και Κύριοι Αρχισυντονιστές, Συντονιστές και Παρατηρητές του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς,
- Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Ιδιαίτερα ξεχωριστή η σημερινή ημέρα καθότι, για πρώτη φορά, διοργανώνεται συνέδριο το οποίο εστιάζει στις βέλτιστες πρακτικές και αναπτυξιακές προοπτικές του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς· ενός από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της νέας προσέγγισης που εφαρμόζουμε έμπρακτα στην Αστυνομία, αυτής της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Η διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου συμπίπτει με μια μεταβατική, θα έλεγα, για την Αστυνομία, χρονική περίοδο, κατά την οποία καταβάλλονται συνεχείς, επίμονες και επίπονες, προσπάθειες, για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της. Δράσεις, όπως η σημερινή, που περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές και μελλοντικές προοπτικές, αποτελούν, σίγουρα, σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση του αστυνομικού Οργανισμού μας.

Αισθάνομαι, λοιπόν, ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την ανταπόκριση και την αθρόα εδώ παρουσία όλων σας.

Η Αστυνομία είναι ένας θεσμοθετημένος φορέας, αποτελούμενος από μέλη επικεντρωμένα στην εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, η αστυνόμευση, υπό την ευρύτερή της έννοια, δεν διεξάγεται μόνο από την Αστυνομία. Απεναντίας, η συμβολή των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταλυτικό ρόλο. Η αμφίδρομη αυτή σχέση τυπικού και άτυπου ελέγχου έχει τις ρίζες της στο αθηναϊκό δικαιικό σύστημα και ισχύ διαχρονική, αφού σήμερα, οι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις αστυνόμευσης είναι αυτές που επικεντρώνονται στη συσπείρωση και συνεργασία της αστυνομίας με τους πολίτες, όπου το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον συνυφαίνονται.

Έχοντας αυτό κατά νου, έχουμε εμπράκτως υιοθετήσει μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αρχή ότι η Αστυνομία εργάζεται «για τον πολίτη» και οδεύοντας με σταθερά βήματα στην προσέγγιση ότι η Αστυνομία εργάζεται «μαζί με τον πολίτη», δίπλα και όχι απέναντί του προς τη χάραξη συναντιλήψεων και την εδραίωση αντεγκληματικών συνεργιών. Έχουμε, κατά βάση, εφαρμόσει ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο, με κύριο πυλώνα την Κοινοτική Αστυνόμευση, το οποίο εμπεριέχει επίσης πτυχές της λεγόμενης ‘έξυπνης αστυνόμευσης’, καθώς και της αστυνόμευσης με επίκεντρο την πληροφορία.

Παρά τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς και στον αριθμό του προσωπικού, ένεκα της οικονομικής κρίσης, η Αστυνομία Κύπρου έχει αποκτήσει προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, έχει κεντροποιήσει και ενισχύσει σε αριθμό το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, έχει επεκτείνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς, και είναι στο τελικό στάδιο χαρτογράφησης του εγκλήματος. Οι δράσεις αυτές έχουν κοινό παρονομαστή, την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος μέσα από τη βελτιστοποίηση της σχέσης αστυνομίας πολίτη, καθώς και τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας των δύο.

Κυρίες και Κύριοι,

Το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στον τόπο μας βρίσκεται πολύ ψηλά, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, ιδίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συγκριτικό πλεονέκτημα της δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο ΚΟΤ προβάλλει διεθνώς το θέμα της υψηλού επιπέδου δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός. Αυτό οφείλεται, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατα διεξαχθείσα έρευνα της εταιρείας CMRC Cypronetwork Marketing Research Ltd, σε μεγάλο βαθμό, στη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που εφαρμόζουμε και δη στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Σήμερα μετρούμε 77.986 Παρατηρητές σε 166 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ’ αναλογία πληθυσμού, μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια. Αυτή η αύξηση στον αριθμό των Παρατηρητών της Γειτονιάς σίγουρα συνέτεινε στην αισθητή μείωση του εγκλήματος, σε παγκύπρια βάση. Συγκριτικά αποτελέσματα των ετών 2013 μέχρι 2016 καταδεικνύουν σημαντική μείωση στο σοβαρό έγκλημα και στις μικροπαραβάσεις, σε ποσοστό που αγγίζει το 28%. Αυτή η άκρως θετική εξέλιξη μας ωθεί να συνεχίσουμε και να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, μαζί με τους πολίτες, για τη διατήρηση συνθηκών ευνομίας, ευταξίας και ασφάλειας στον τόπο μας.

Εμείς πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αξία του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και στα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει. Μαζί με εμάς πίστεψαν και αγκάλιασαν το προληπτικό αυτό πρόγραμμα και οι ίδιοι οι πολίτες. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, απόρροια της συλλογικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από τα εντεταλμένα μέλη της Αστυνομίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, και πρωτίστως από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, στο σημείο αυτό να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές, αλληλέγγυους πολίτες που έχουν εγγραφεί και αφοσιωθεί στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται εντατικά για την προστασία της κάθε γωνιάς, της κάθε γειτονιάς της Κύπρου μας. Σε αυτούς που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο, που καταβάλλουν μόχθο για να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια στα σπίτια μας. Η ενεργός συμμετοχή, εσάς των Αρχισυντονιστών και Συντονιστών και Παρατηρητών του Προγράμματος, στη σημερινή εκδήλωση, στέλνει ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα ως προς την αξία και σημαντικότητα του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Στέλνει ακόμη ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού προς επίτευξη του κοινού στόχου της ενδυνάμωσης της ασφάλειας μέσα από τη δική σας ενεργό εμπλοκή και δράση.

Ευχαριστίες οφείλω να απευθύνω σε όλους τους δημάρχους, στους προέδρους και στα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα μέλη μας που υπηρετούν στην Κοινοτική Αστυνόμευση, αλλά και στα μέλη του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τη Σχολική Εφορεία και τη Διεύθυνση του Λυκείου Ιδαλίου για τη δωρεάν παραχώρηση του αμφιθεάτρου και γενικότερα για τις διευκολύνσεις που παρείχαν ώστε να καταστεί πραγματικότητα η υλοποίηση του παρόντος συνεδρίου. Ευχαριστίες, επίσης, αρμόζουν στους εγκληματολόγους Δρ. Μιχάλη Χατζηδημητρίου και κα Μαρία Κωνσταντίνου για τις άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν.

Η σημερινή συγκέντρωση, εντάσσεται στις δράσεις εκείνες που ουσιαστικά αποσκοπούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Βασιζόμενοι στα θετικά αποτελέσματα που επήλθαν από την εφαρμογή του και τα οποία επιβεβαιώνονται μέσα από τα ερευνητικά και στατιστικά στοιχεία, αλλά και εντοπίζοντας τυχόν αδυναμίες του προληπτικού αυτού προγράμματος, εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προωθούμε νέα μέτρα για βελτίωση και επέκτασή του σε άλλες περιοχές του τόπου μας. Έχω την πεποίθηση ότι όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες: Συντονιστές και Παρατηρητές της γειτονιάς, αξιωματούχοι, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, όλοι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, οφείλουν να δραστηριοποιηθούν στα θέματα ασφάλειας στον τόπο μας. Πρέπει να δίνουμε όλοι μαζί από το χρόνο μας, οικοδομώντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.

Θα εργαστούμε από κοινού, ώστε να προβάλουμε και να ενδυναμώσουμε το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ανεβάζοντάς τον ένα σκαλί ακόμη πιο πάνω. Έχουν ήδη δοθεί ρητές οδηγίες για δημιουργία τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, με την εμπλοκή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, των Βοηθών Αστυνομικών Διευθυντών Επιχειρήσεων των Επαρχιών, των Υπευθύνων των Αστυνομικών Σταθμών και των Αστυνομικών της Γειτονιάς, δίδοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα υπόσταση στο Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Νέα ώθηση και δυναμική στο θεσμό του Παρατηρητή θα δώσουν αναμφίβολα και οι νέοι μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Άμυνας και τον Οργανισμό Νεολαίας και με τη στήριξη των τοπικών αρχών, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ένταξη περισσότερων νέων ανθρώπων στο προληπτικό αυτό Πρόγραμμα, διασφαλίζοντας έτσι ακόμη πιο υψηλά επίπεδα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα από δικής μας πλευράς, να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη προς όλους εσάς που είστε η καρδιά του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, καθότι είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό, το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και ευρύτερα τη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει, μπορούμε να πετύχουμε καίρια και αποφασιστικά πλήγματα κατά του εγκλήματος. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία. Το οφείλουμε, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.doc (55,08 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες