Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Εκστρατείες


Παγκόσμια Επιχείρηση PANGEA VIII - 19/06/2015 - 21/07/2015
Πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 9 – 16 Ιουνίου, 2015, η ετήσια παγκόσμια επιχείρηση PANGEA, η οποία αφορά τη διεξαγωγή κοινής επιχείρησης που συνδιοργανώνεται από την INTERPOL, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO), το Μόνιμο Φόρουμ για το παγκόσμιο έγκλημα σχετικά με φαρμακευτικά προϊόντα (PFIPC) και τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα (HMA WGEO).

Η πρώτη επιχείρηση διεξήχθη το 2008, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών. Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στην επιχείρηση PANGEA, το 2011 και έκτοτε λαμβάνει μέρος κάθε χρονιά. Στην επιχείρηση του 2015, έλαβαν μέρος 115 χώρες, κατασχέθηκαν συνολικά 20.709,886 σκευάσματα, υπολογιζόμενης αξίας 81.060,037 USD, έκλεισαν 2,414 παράνομες ιστοσελίδες και συνελήφθηκαν 156 άτομα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν στα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων, στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας Λατσιών και στον Αερολιμένα Λάρνακας, συνολικά 586 πακέτα από τα οποία 44 κατακρατήθηκαν, αφού περιείχαν ψευδεπίγραφα ή και παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων που κατακρατήθηκαν ή στάλθηκαν για ανάλυση ανήλθε στις 8,806 και η υπολογιζόμενη αξία τους ανέρχεται πέραν των 10.000 Δολαρίων Αμερικής.Σημειώνεται ότι, μεταξύ των σκευασμάτων που κατακρατήθηκαν, συμπεριλαμβάνονται εκτός από ψευδεπίγραφα φάρμακα και φάρμακα για τα οποία απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής συνταγής, καθώς επίσης και φάρμακα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, κατά τη φετινή επιχείρηση εντοπίστηκαν διάφορα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως χάπια τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, αναβολικά, απαγορευμένα εντομοαπωθητικά, χάπια για την αντιμετώπιση καρδιακών νοσημάτων, για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων και διάφορα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιείχαν φαρμακευτικές ή άλλες ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σημειώνεται επίσης ότι, η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή της INTERPOL, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της μυϊκής διάπλασης, τα οποία εντοπίστηκαν και κατακρατήθηκαν από τις Κυπριακές Αρχές. Η επιχείρηση στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, τoυ Κρατικού Χημείου και της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης.

Η επιχείρηση, πέραν από τον εντοπισμό και την κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, στοχεύει και στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση τέτοιων φαρμάκων. Το κυριότερο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πρωτίστως η προστασία της υγείας του κοινού από τη χρήση φαρμάκων που εξασφαλίζονται μέσω διαδικτύου, αφού υπάρχει ο κίνδυνος, τα φάρμακα να περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό


_______________________________________________
© 2011 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου