Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 1 - Τελετή Λήξης Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου Αρχηγός Αστυνομίας προς δόκιμους αστυνομικούς: «Να επιτελείτε πάντοτε τα καθήκοντά σας με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αντικειμενικότητα» - 22/06/2018
Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 21 Ιουνίου, 2018 στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή λήξης του Ακαδημαϊκού Έτους 2017 - 2018, στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.
Στην τελετή, η οποία περιελάμβανε παρέλαση τμημάτων και επίδειξη ασκήσεων ακριβείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιθεώρησε παράταξη Δοκίμων Αστυνομικών, ενώ επέδωσε διπλώματα και βραβεία σε όσους κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση στα Προγράμματα Βασικής Εκπαίδευσης Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και Διερεύνησης Τροχαίων Οδικών Δυστυχημάτων κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2015 – 2016 και 2017-2018.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας κ. Γιώργος Φράγκος.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, ευρισκόμενη πάντοτε στο πλευρό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της ηγεσίας Αστυνομίας, συνεχίζοντας τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζοντας τις αλλαγές και τις καινοτομίες που έχει δρομολογήσει, ώστε να είναι σε θέση, όχι μόνο να διαχειρίζεται, αλλά να προλαμβάνει γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας.
Όπως ανέφερε «η τελετή καταδεικνύει την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος ανταπόκρισης της Πολιτείας στις πραγματικές απαιτήσεις ασφάλειας της σύγχρονης εποχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της», και πρόσθεσε πως «τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, εκπροσωπώντας ένα θεσμό επιφορτισμένο από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των ιδιαίτερα κρίσιμων τομέων της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, και δεδομένης της έξαρσης πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς αυτούς, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα παντελώς πλέον διαφοροποιημένο εργασιακό περιβάλλον».
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει έμπρακτα την Αστυνομία να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και να προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση στους πολίτες, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που είναι διαχρονικό, είναι ότι γίνεται προσπάθεια με κάθε τρόπο και οι τελευταίες δράσεις της Αστυνομίας δείχνουν την αποφασιστικότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του Σώματος να υπάρξει και πρόληψη και πάταξη.
Σε ομιλία του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε πως «η επιστημονική προσέγγιση σε κάθε παράμετρο και έκφανση της αστυνόμευσης, είναι πλέον δεδομένη και στη δική μας Υπηρεσία», για να προσθέσει ότι «σ’ αυτή ακριβώς τη βάση, στηριχθήκαμε για τη μεταρρύθμιση του τομέα της αστυνομικής εκπαίδευσης, υιοθετώντας ένα μικτό εκπαιδευτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης».
«Ένα σύστημα που δίδει έμφαση, σε ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στη μάθηση μέσα από την αλληλεπίδραση, στην εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων, όπως υποδύσεις ρόλων και προσομοιώσεις και στη μάθηση υπό εποπτεία στο χώρο εργασίας», ανέφερε.
Απευθυνόμενος στους δόκιμους αστυνομικούς, ο Αρχηγός Αστυνομίας τους προέτρεψε να επιτελούν πάντοτε τα καθήκοντά τους με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αντικειμενικότητα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και σκοπιμότητες, χωρίς αλαζονεία και έπαρση. Να τιμούν πάντοτε τον όρκο, τη στολή και την αποστολή που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία και η πατρίδα. Να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν κατά τρόπο που αρμόζει σ’ ένα λειτουργό και εκπρόσωπο του Αστυνομικού Σώματος.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς εν ώρα καθήκοντος, στη Λεμεσό, χαρακτηρίζοντάς τους «υποδείγματα ηρωισμού, ευσυνειδησίας, αφοσίωσης και αυτοθυσίας». «Νιώθω την ηθική υποχρέωση, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, να αναφερθώ σ’ αυτούς τους δύο αστυνομικούς˙ σ’ αυτούς που ύψωσαν το παράστημά τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος και μαζί το παράστημα ολόκληρης της Αστυνομίας».
Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα, διαβεβαίωσε ότι οι προληπτικές και κατασταλτικές προσπάθειες κατά του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος θα συνεχιστούν απερίσπαστα, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, σημειώνοντας ότι «η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι αυτού του είδους το έγκλημα μπορεί να παταχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό, όταν υπάρξει από μέρους της πολιτείας μια καθολική προσέγγιση».
Από πλευράς του ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, Γεώργιος Φράγκος, τους προέτρεψε να υλοποιούν με ευσυνειδησία και ύψιστο αίσθημα ευθύνης όλα όσα διδάσκονται από την Ακαδημία, να ασκούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό, τιμιότητα, αμεροληψία και ευθυκρισία και να αγνοούν τους πειρασμούς διαφθοράς και διαπλοκής. «Μοναδικό σας μέλημα», είπε, «να είναι η πραγμάτωση των διακηρυγμένων στόχων της αστυνομίας και κατ’ επέκταση της πολιτείας».
Στην εκδήλωση παρέστησαν η ανώτατη πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.
Επίσης, παρέστησαν συγγενείς και φίλοι των αστυνομικών που τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους αλλά και των δοκίμων αστυνομικών που φοιτούν στην Αστυνομική Ακαδημία.
Αρχείο Word ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ AAK.doc (107,6 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες