Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας για απολογισμό μέτρων αστυνόμευσης κατά την περίοδο του Πάσχα - 14/04/2015
Τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα ήταν άκρως ικανοποιητικά, αρκετά αποτελεσματικά και αποτρεπτικά, αφού δεν παρατηρήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί από κροτίδες και πυροτεχνήματα, ενώ αποφεύχθηκαν σοβαρά αδικήματα.
Κατά την Αγία Εβδομάδα, οι μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες της Αστυνομίας εντατικοποιήθηκαν σε παγκύπρια βάση. Η έντονη παρουσία των μελών μας στο οδικό δίκτυο, σε χώρους όπου συγκεντρώνονταν νεαροί, έξω από τις εκκλησίες, σε εμπορικά κέντρα αλλά και σε άλλους χώρους όπου το κοινό διακινείτο μαζικά, υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας για τη δράση επιτήδειων, αλλά και για τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, ενώ η ανταπόκριση και η βοήθεια προς το κοινό ήταν άμεση και συνεχής.
Κατά την ώρα της Αναστάσεως, κορυφώθηκαν τα μέτρα σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα οι μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, καθιστώντας την παρουσία της Αστυνομίας ιδιαίτερα εμφανή, κυρίως έξω από Ιερούς Ναούς.
Όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης και πάταξης του σοβαρού εγκλήματος και της νεανικής παραβατικότητας, σημειώθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά τα οποία όμως επιλήφθηκε αμέσως η Αστυνομία και προέβη σε άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη (Σχετικό είναι το Αστυνομικό Δελτίο Αρ.2 ημερ.12/4/15).
Φέτος, κατά τις γιορτές του Πάσχα καταγράφηκαν έξι τραυματισμοί (3 σοβαρά και 3 ελαφρά) νεαρών προσώπων από τη χρήση κροτίδων, 19 δηλαδή λιγότεροι από τα έτη 2013 και 2014 (όπου είχαμε 26 τραυματισμούς). Σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς από κροτίδες ανήμερα του Πάσχα, με εξαίρεση τον ελαφρύ τραυματισμό 18χρονου από κροτίδα τη νύκτα της Ανάστασης, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος στο Μενεού.
Στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί από κροτίδες και πυροτεχνήματα έπαιξε καταλυτικό ρόλο η στοχευόμενη και έντονη εκστρατεία διαφώτισης που ανέλαβε η Αστυνομία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αρκετό καιρό πριν από το Πάσχα, για τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των επαρχιών με την ενεργό εμπλοκή και των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Πυροτεχνουργών, σε συνεργασία με τις Τοπικές, Κοινοτικές, Εκκλησιαστικές και Σχολικές Αρχές, ανέλαβαν την προσέγγιση και διαφώτιση των μαθητών και άλλων νεαρών προσώπων σε σχολεία και άλλους χώρους όπου συχνάζουν. Τις διαλέξεις σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών, νεαρών προσώπων, αλλά και γονέων.
Επίσης, η ενημέρωση του κοινού ήταν συνεχής και αδιάκοπη από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, το οποίο μέσα από ανακοινώσεις και φιλμάκια που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, Twitter) συνέδραμε στις προσπάθειες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης των νέων και μαθητών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων.
Επιπρόσθετα, υπήρξε έντονη διαφωτιστική εκστρατεία ενημέρωσης των ιδιοκτητών υποστατικών κυνηγετικών ειδών, περιπτερούχων και καταστηματαρχών και ζητήθηκε η βοήθεια και η έμπρακτη συνεργασία τους με την Αστυνομία, ενώ τονίστηκε η ποινική ευθύνη που έχουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
Να σημειωθεί επίσης ότι, από τις αρχές Μαρτίου, 2015 που άρχισε η εκστρατεία της Αστυνομίας για πρόληψη και πάταξη της κακής και επικίνδυνης συνήθειας κατασκευής και χρήσης κροτίδων, μέχρι σήμερα 14 Απριλίου, 2015 κατασχέθηκε ο πολύ μεγάλος αριθμός των 190.992 κροτίδων (αυτοσχέδιες και εργοστασιακές), 22,049 πυροτεχνήματα, 1,147 πυρσοί, 720 καπνογόνα, 281 φωτεινά σήματα χειρός, 100 σπρέι εκτόξευσης επιβλαβών αερίων, 48 φωτοβολίδες, 20 κιλά υλικών κατασκευής κροτίδων. (Να σημειωθεί ότι τις αντίστοιχες περιόδους κατά το 2011 κατασχέθηκαν 31.570 κροτίδες, κατά το 2012 κατασχέθηκαν 15.019 κροτίδες, κατά το 2013 κατασχέθηκαν 12.306 κροτίδες και κατά το 2014 κατασχέθηκαν 12.347 κροτίδες).
Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε προληπτική και κατασταλτική πολιτική, η οποία αποτέλεσε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για τη διάθεση και χρήση κροτίδων στην κυπριακή αγορά και περιορίστηκε η δράση σχετικά με την παράνομη εισαγωγή, κατοχή και πώληση κροτίδων ή άλλων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κροτίδων.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη που εργάστηκαν άοκνα και με ιδιαίτερο ζήλο κατά την εορταστική περίοδο. Να σημειωθεί ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα συγκληθεί σύσκεψη ανατροφοδότησης, στην οποία θα συζητηθούν οι ενέργειες και δράσεις της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και θα καταγραφούν τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν, απόψεις και εισηγήσεις με την πρακτική που ακολουθήθηκε με στόχο πάντοτε την βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Συνεπώς, οι στόχοι της Αστυνομίας επιτεύχθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Να ευχαριστήσουμε όλες τις αρχές που συνέβαλαν επίσης στο έργο της Αστυνομίας συνδράμοντας με τις δικές τους ενέργειες, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκστρατείας της Αστυνομίας αφενός για την περιφρούρηση της λαμπρότητας των αγίων ημερών του Πάσχα και αφετέρου για την ασφάλεια των πολιτών.
Αρχείο Word ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΣΧΑ 2015.doc (120,86 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες