Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Αμμόχωστος


Ιστορική Αναδρομή

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Επαρχία Αμμοχώστου συνέχισε να λειτουργεί χωροφυλακή, το Επαρχιακό Αρχηγείο της οποίας στεγαζόταν σε κτίριο στην οδό Κωστάκη Παντελίδη στην Πόλη του Βαρωσιού και Αστυνομία Πόλεως, που στεγαζόταν σε παραδοσιακό κτίριο, σπάνιας αρχιτεκτονικής, στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, δίπλα και βορειοανατολικά από το Αρχηγείο της χωροφυλακής.
Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεως ήταν ο κ. Γεώργιος Χ¨ Λοίζου, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον κ. Κώστα Κωνσταντινίδη και της χωροφυλακής ο Τουρκοκύπριος κ. Osman Zekki.

Με την έναρξη της Τουρκοανταρσίας, το έτος 1963 όλοι οι Τουρκοκύπριοι μέλη της Αστυνομίας και χωροφυλακής αποχώρησαν από τις θέσεις τους μαζί και ο τουρκοκύπριος Διευθυντής της χωροφυλακής. Διευθυντής της χωροφυλακής ανάλαβε ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και της Αστυνομίας Πόλεως ο κ. Γεωργιάδης. Κατά το έτος 1964 χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεως ενωποιήθηκαν σε Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Αμμοχώστου και πρώτος Αστυνομικός Διευθυντής ανάλαβε ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

Σε ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου λειτούργησαν κατά καιρούς 18 Αστυνομικοί Σταθμοί σε διάφορα χωριά και 3 Αστυνομικοί Σταθμοί Προαστείων, ως ακολούθως:

ΧΩΡΙΑ

 1. Αγ. Σέργιος
 2. Αγκαστίνα
 3. Αιγιαλούσα
 4. Ακανθού
 5. ΄Αχνα
 6. Βατυλή
 7. Γαλάτεια
 8. Δερύνεια
 9. Κώμη Κεπήρ
 10. Λεονάρισσο
 11. Λευκόνοικο
 12. Μαραθόβουνος
 13. Παραλίμνι
 14. Πραστειό
 15. Ριζοκάρπασο
 16. Τρίκωμο
 17. Τσιάττος
 18. Αγ. Θεόδωρος

Προαστείων
 • Παλαιάς Αμμοχώστου
 • Ενορίας Σταυρού
 • Ενορίας Σαλαμίνα - Περιπλέον στον περιφραγμένο χώρο του Λιμανιού της Αμμοχώστου, εστεγάζετο το Αρχηγείο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Από την έναρξη της Τουρκοανταρσίας, έχει δολοφονηθεί από τους Τούρκους, σττην παλαιά πόλη της Αμμοχώστου ο Αστυφύλακας Κωστάκης Παντελίδης, μαζί με τον Συνταγματάρχη Πούλιο και τον Λοχαγό Καποτά.

Τρία μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούσαν στην Επαρχία Αμμοχώστου αγνοούνται. Αυτοί είναι:

 • Αστ.1827 Ανδρέας Πολυκάρπου. Συνελήφθη από τους Τούρκους στις 20 Μαίου 1964, ενώ ταξίδευε από Αμμόχωστο προς Πάφο.
 • Αστ. 2711 Χρίστος Κοσμά. Συνελήφθη από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974 στη Γιαλούσα.
 • Αστ. 531 Οδυσσέας Ηλία. Συνελήφθη από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974 στη Γιαλούσα.

΄Αλλα 4 μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Αύγουστο του 1974, συνελήφθησαν από τους Τούρκους και μεταφέρθησαν σαν αιχμάλωτοι σε φυλακές της Τουρκίας , από όπου απολύθηκαν αργότερα. Πρόκειται για τους Λοχία 574 Γεώργιο Τταουσιάνη, Λοχ.1395 Ματθαίο Χαραλάμπους, Αστυφύλακα 2200 Ανδρέα Καρατζιή και τον Αστυφύλακα 1257 Γιάννη Φιλίππου

Από την έναρξη της Τουρκοανταρσίας εγκαταλήφθηκαν οι Αστυνομικοί Σταθμοί των χωριών Γαλάτειας & Τσιάττος και της Παλαιάς Αμμοχώστου, καθ’ ότι ευρίσκονται σε απροσπέλαστες περιοχές.

Κατά την διάρκεια της ανώμαλης κατάστασης και την δράση της Ε.Ο.Κ.Α Β΄, αρκετοί Αστυνομικοί Σταθμοί αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και εκλάπη από αυτούς οπλισμός, ενώ αρκετοί από αυτούς καταστράφηκαν με εκρηκτικές ύλες.

Μετά την δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής στις 14 Αυγούστου, 1974, εγκαταλήφθηκε τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση, όσο και όλοι οι Αστυνομικοί Σταθμοί της Επαρχίας. Η Αστυνομική Διεύθυνση στεγάστηκε προσωρινά, για σύντομο χρονικό διάστημα στο Λιοπέτρι, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αστυνομία Πόλεως Λάρνακας και τέλος στο κτίριο της πρώην χωροφυλακής της Λάρνακας, στην οδό Λεμεσού, όπου παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 1994 οπότε και μετακόμισε στο Παραλίμνι και στεγάσθηκε σε ενοικιαζόμενο κτίριο στην γωνιά των οδών Αγίου Δημητρίου και Κοραή, όπου και συνεχίζει να ευρίσκεται.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου στεγάζεται και λειτουργεί στο Παραλίμνι, το οποίο θεωρείται σαν προσωρινή έδρα, με προσδοκία την επιστροφή μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της Επαρχίας, ως και των κατεχομένων στην φυσική της έδρα.Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες