Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη στην εκδήλωση του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου - 12/10/2019
Αξιότιμε ΔήμαρχεΑγλαντζιάς,
Κύριε Εκπρόσωπε της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Κύπρο,
Κύριε Γενικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής ,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητά μας παιδιά,

Ο Γάλλος Φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ είχε κάποτε πει ότι: «τίποτα δεν είναι πιο συγκλονιστικό από το θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα». Τραγική ειρωνεία δε, υπήρξε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Καμύ σκοτώθηκε σε τροχαία οδική σύγκρουση στα μόλις 47 του χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Τραγικές και ανυπολόγιστες σε ψυχικό πόνο, είναι οι επιπτώσεις των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, καθώς και των συγκρούσεων εκείνων που οδηγούν σε μόνιμη αναπηρία. Οι όποιες πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και του κοινού ευρύτερα, αλλά και στην ενδυνάμωση της οδικής αγωγής και παιδείας, είναι καθόλα αξιέπαινες και σημαντικές.


Γι’ αυτό λοιπόν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι και χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση κατά την οποία η Αστυνομία ανοίγει τις πύλες της στην ευρύτερη κοινωνία. Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται με τον εδώ και 20 χρόνια σταθερό συνεργάτη και συνοδοιπόρο μας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, τη CNP Ασφαλιστική.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι, η Αστυνομία θα βρίσκεται πάντοτε παρούσα, θα στηρίζει και θα υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από οργανωμένα σύνολα και φορείς, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας προς τους πολίτες. Και αυτό γιατί και η οδική ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές πτυχές της ασφάλειας του πολίτη.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Παρά τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς, μερίδα συνανθρώπων μας συνεχίζουν να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στο δρόμο γιατί αρέσκονται στην ταχύτητα, γιατί θέλουν να κερδίσουντις εντυπώσεις με την παράτολμη συμπεριφορά τους, γιατί θεωρούν ότι η ζώνη και το κράνος δεν είναι αναγκαία για να προστατεύσουν τον «άτρωτο» εαυτό τους.

Να είστε σίγουροι, πως κανένας από τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, δεν πίστευε ότι θα ήταν ο επόμενος αριθμός στο μακάβριο κατάλογο των νεκρών από τροχαίες οδικές συγκρούσεις.Όλοινομίζουμε, ότι αυτά συμβαίνουν μόνον στους άλλους και όχι σε μας.Και όμως η πραγματικότητα μας διαψεύδει.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για τη χρονιά που διανύουμε καταγράφονται μέχρι σήμερα 36 οδικές τροχαίες συγκρούσεις με 36 νεκρούς. Οι αριθμοί καταδεικνύουν μείωση περίπου στο 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, εστιάζουμε στο γεγονός ότι και τα 36 θανατηφόρα δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας, ή/και απόρροια ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς.

Επομένως, η οδική ασφάλεια έχει τεθεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, γεγονός που πιστοποιείται παράλληλα και μέσα από τις δράσεις και προτεραιότητεςτου στρατηγικού μας σχεδιασμού,όπου τα θέματα οδικής ασφάλειας βρίσκονται στον πρώτο, κατά σημαντικότητα, άξονα.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που έχουμε εμπλέξει όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες της Αστυνομίας στο σημαίνων αυτό θέμα, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που παρουσιάζονται. Αισθητή είναι σίγουρα η παρουσία των μελών μας σε ώρες αιχμής για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και για ταυτόχρονη επιτέλεση του προληπτικού και κατασταλτικού τους ρόλου σε θέματα οδικής ασφάλειας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει, βέβαια,η πρόσληψη 256 αστυνομικών και 30 ειδικών αστυνομικών, οπόταν και θα ενισχυθούν σημαντικά τα Τμήματα της Τροχαίας.
Επιπρόσθετα, η δύναμη της τεχνολογίας έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό μέχρι σήμερα. Η εξασφάλιση 54 αστυνομικών οχημάτων τα οποία διαθέτουν το έξυπνοσύστημα M-ANPR, με δυνατότητα καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων για τον εντοπισμό σοβαρών αδικημάτων αλλά και τροχαίων παραβάσεων, εκ μέρους του οδηγού, καθίστανται οι άγρυπνοι φρουροί των δρόμων.
Δυνατό όπλο στη φαρέτρα μας,αποτελεί επίσης η υιοθέτηση ελέγχων των οδηγών, αναφορικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, τακτική η οποία, όπως ήδη γνωρίζετε λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2018. Σημαντικό επίσης, ρόλο στο έργο μας, θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το 2020.

Πέραν των πιο πάνω, πολλές φορές,λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις πέραν των καθαρά αστυνομικών καθηκόντων μας.Η καθημερινή καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο και η αποστολή τους στις αρμόδιες Αρχές, όπως είναι η διεκπεραίωση βελτιωτικών έργων στο οδικό δίκτυο, η ευαισθητοποίηση και οι αποτελεσματικοί χειρισμοί σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως οι ΑΜΕΑ, αλλά και η προσπάθεια για τη σημαντική εμπλοκή των Μ.Μ.Ε., της τέταρτης εξουσίας, στην μετάδοση των σωστών μηνυμάτων, αποτελούν καθημερινές ενέργειες της Αστυνομίας, που ωστόσο δεν είναι αποκλειστική της αρμοδιότητα. Για να υπάρξει σημαντική βελτίωση, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορεί να καταστούμε κοινωνοί και να τεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας.

Ως Αστυνομία αναπτύσσουμε συνεργασίες με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, με οργανωμένα σύνολα, με την Εθνική Φρουρά, με ένα τεράστιο αριθμό οργανισμών- εβδομήντα τον αριθμό- οι οποίοι έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή χάρτα οδικής ασφάλειας, μέσα από μια προσπάθεια εδραίωσης μιας κοινωνικής συμμαχίας με απώτερο σκοπό, τη μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων.

Όλοι μαζί, πρέπει πρώτιστα, να επενδύσουμε στη δημιουργία αλλά και στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Πρέπει να εστιάσουμε στη μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και στη δημιουργία κουλτούρας κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πολίτη, η οποία πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Απώτερος σκοπός μας, είναι η προσπάθεια να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, με όλα εκείνα τα εφόδια τα οποία θα αποτελέσουν τον κανόνα για να ακολουθήσουν ορθή πορεία στη ζωή τους, έτσι ώστε να γίνουν σωστοί, υπεύθυνοι και ώριμοι πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος της εισήγησης αλλά και της επιμονής μας για εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής σταΛύκεια και στις Τεχνικές Σχολές, το οποίο με χαρά ανακοινώνουμε ότι εφαρμόζεταιγια δεύτερη χρονιά σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνω ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας θα αποτελούν πάντοτε βασική μας προτεραιότητα. Άλλωστε η οδική ασφάλεια είναι και δείκτης Πολιτισμού μιας χώρας και καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό την πολιτισμική στάθμη ενός τόπου.
Ο καθένας από εμάς οφείλει να κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος. Ο καθένας από εμάς οφείλει να οδηγά υπεύθυνα, να σέβεται τη ζωή, τη δική του και των συνανθρώπων του. Να βάλει ως τιμονιέρη στη δική του πορεία: τη δική του σκέψη, τη δική του θέληση και προσπάθεια. Τη δική του κρίση και απόφαση. Μια απόφαση που θα ορίζει ότι στους δρόμους πάνω από όλα είναι η ζωή!!!!!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, τη CNP Ασφαλιστική την οποία θεωρούμε πιστό συνοδοιπόρο στον αγώνα μας για δημιουργία κουλτούρας οδικής συνείδησης. Ευχαριστώ, επίσης, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τη σημαντική συμβολή του στην εκδήλωση, όλες τις σχολές χορού, τα μουσικά εργαστήρια, εταιρείες, οργανισμούς και άτομα, που χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά τους, έχει καταστεί εφικτή η σημερινή διοργάνωση, αλλά και στους πεζοπόρους που με αφετηρία το Πάρκο «Γιώργος Μαυρίκιος» κατέφθασαν σήμερα εδώ, σε μια πορεία αφιερωμένη στα θύματα των οδικών συγκρούσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, οφείλω επίσης στη Διεύθυνση και στα μέλη τoυ Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων, αλλά και για τον προληπτικό και κατασταλτικό ρόλο που καθημερινά διαδραματίζουν, μαζί με όλες τις συνεργαζόμενες ομάδες και άτομα διαφώτισης, ώστε να είναι ασφαλείς οι δρόμοι μας.

Θα ήταν τέλος, παράλειψή μου να μην συγχαρώ τα παιδιά στα οποία θα δοθούν σήμερα, κατόπιν κλήρωσης, δώρα, που προσφέρει η CNP Ασφαλιστική, για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό της Οδικής Ασφάλειας, καθώς και όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ένα ευχάριστο και δημιουργικό απόγευμα.

Σας ευχαριστώ.
Αρχείο Word ομιλια αρχηγου 12-10-2019[1].doc (53,55 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες