Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου - 18/12/2017
- Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού,

-Πανιερότατε Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου,

-Έντιμοι κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Kομμάτων,

- Έντιμοι κύριοι Βουλευτές,

- Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

- Representative of the Chief of the SBA Police,

-Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

-Κυρίες και Κύριοι,

-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλή σας ημέρα,

Κατά το 2007 διετέλεσα Υποδιευθυντής Διοίκησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου. Διαπίστωσα, από τότε, κατ’ ιδίαν τις ελλιπείς εγκαταστάσεις, τα προβλήματα στέγασης και γενικότερα το εργασιακό περιβάλλον το οποίο ειλικρινά, δεν τιμούσε καθόλου την πολιτεία. Σήμερα, λοιπόν, χαίρομαι που κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου. Τα αισθήματά μας σίγουρα, ανάμικτα: χαρά και ικανοποίηση από τη μια, καθότι ακόμη ένα σημαντικό έργο υποδομής τόσο για την Αστυνομία όσο και για την κυπριακή κοινωνία, υλοποιείται, αλλά και πικρία, εφόσον πρόκειται για μια ακόμη ξεριζωμένη Αστυνομική Διεύθυνση, μακριά από την πανέμορφη πόλη της Αμμοχώστου.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, από το 1994 στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια στο Παραλίμνι, αστυνομεύοντας τους Δήμους Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρου, Αχερίτου, Αυγόρου, Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Λιοπετρίου, Ορμήδειας και Βρυσούλων. Δήμοι και Κοινότητες με συνολικό πληθυσμό περίπου 80.000 κατοίκων· αριθμός που αυξάνεται κατακόρυφα με την άφιξη ξένων τουριστών, φτάνοντας ή/και ξεπερνώντας το 1.500.000.

Παρά το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην περιοχή Αμμοχώστου, υπήρξε μείωση κατά 30% στο σοβαρό έγκλημα, εν συγκρίσει με το έτος 2013, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την παγκύπρια μείωση στο σοβαρό έγκλημα κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας στη χώρα μας οφείλονται στην έμφαση που δώσαμε για ενδυνάμωση της συμμαχίας μας με τους πολίτες, εφαρμόζοντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μια βασική πτυχή της κοινοτικής αστυνόμευσης∙ αυτή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, φτάνοντας από 13,000 το 2013 σε 90.000 σήμερα εθελοντές Παρατηρητές σε όλη την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται και σε όλα τα μέλη μας· τον ακρογωνιαίο λίθο του Οργανισμού μας, άνδρες και γυναίκες, που μοχθούν νυχθημερόν, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και υπηρετούν με ευσυνειδησία, αφοσίωση και ένθερμο ζήλο την υπηρεσία και την πατρίδα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Καθορίσαμε πέντε μεταρρυθμιστικούς στρατηγικούς στόχους, μέσω των οποίων τίθενται γερά τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Αστυνομίας που συνεχώς αναβαθμίζεται και βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών. Έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρείς από αυτούς: (α) αναβαθμίσαμε τα κριτήρια πρόσληψης, (β) θεσπίσαμε κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας, (γ) μεταρρυθμίσαμε την αστυνομική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Προχωρούμε δυναμικά για (δ) την αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης και την επίτευξη του πέμπτου (ε), μεγαλεπήβολου, στρατηγικού μας στόχου που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού. Ενός Οργανισμού που είναι επιφορτισμένος, πέραν των αμιγώς αστυνομικών καθηκόντων, με δράσεις και υποχρεώσεις που σε άλλα κράτη δεν επιτελούνται από αστυνομικούς οργανισμούς· ενός Οργανισμού που εργάζεται ακατάπαυστα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, , στην 1η γραμμή του καθήκοντος. Εάν κάποιος παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων αντιλαμβάνεται επακριβώς την ευρύτητα του αστυνομικού έργου που επιτελείται, παρόλο που στα δελτία αυτά αντικατοπτρίζεται ένα μικρό μόνο μέρος των καθηκόντων που εκτελούνται από τα μέλη της Αστυνομίας. Παρά το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς μετεξελίσσεται και μεταβάλλεται, την απειλή της τρομοκρατίας, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις νέες μορφές εγκλήματος, τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και το μειωμένο προσωπικό, κατορθώνουμε να παρουσιάζουμε σημαντικές επιτυχίες, επιφέροντας καίρια πλήγματα κατά του εγκλήματος και της παρανομίας. Με συλλογική δουλειά και κοινή προσπάθεια, καταφέραμε, τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο πλευρό του πολίτη.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αισθάνομαι ειλικρινά την υποχρέωση να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ενθάρρυνση, την εμπιστοσύνη και υποστήριξη που αδιαλείπτως μας παρέχετε. Με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως γόνος πρώην Αξιωματικού της Αστυνομίας, όχι μόνο μας στηρίζετε αλλά αντιλαμβάνεστε πλήρως, και αυτό το διακρίνω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το πηδάλιο της Αρχηγίας της Αστυνομίας, τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε ως Οργανισμός Επιβολής του Νόμου και τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες που προκύπτουν, ένεκα και της ατυχούς οικονομικής συγκυρίας που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Η στήριξή σας είναι εμφανής από τα βελτιωτικά έργα που υλοποιούνται, την υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις, αλλά και από την έμπρακτη στήριξη που επιδεικνύετε στις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση του Οργανισμού μας.

Ευχαριστίες οφείλω, επίσης, να απευθύνω στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το συνεχές ενδιαφέρον, την αμέριστη συμπαράσταση και τη θερμή υποστήριξη που μας παρέχει για ευόδωση των προσπαθειών και κοινών μας στόχων.

Τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας εκφράζω και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, αλλά και σε όσους συντείνουν για την ανέγερση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου: στη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα. Μαλλούππα και στους συνεργάτες της, στον Διευθυντή κ. Μάρκου και προσωπικό της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, στην εργοληπτική εταιρεία Όμηρος και Αρτυματάς, εργολάβο και συνεργάτες μελετητές του έργου και στον Κλάδο Κτηριακών Υποδομών του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Θα ήθελα, περαιτέρω, να απευθυνθώ στη Διεύθυνση και στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, διαβεβαιώνοντας ότι οι νέες αυτές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου, κρατητήρια για άνδρες και γυναίκες, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, αίθουσα διαλέξεων με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μέσα, μηχανουργείο και αποθήκη φύλαξης πυρομαχικών, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ευημερία και την αποδοτικότητα των μελών μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Οι ραγδαίες μεταβολές τόσο σε κοινωνιολογικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο επηρεάζουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και επιβάλλουν όπως η Αστυνομία βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση, αναπτύσσει συνέργειες και συνεργασίες, παρακολουθεί και ακολουθεί τις σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης, προχωρά βασιζόμενη σε 3 καθοριστικούς παράγοντες: το ανθρώπινο της δυναμικό, την επιστημονική τεκμηρίωση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Μόνο έτσι μπορούμε να μετουσιώσουμε το όραμά μας για μια αστυνομία σύγχρονη, αποδοτική, εφάμιλλη αστυνομικών οργανισμών που διεθνώς θεωρούνται πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ακέραια και αποτελεσματικά την υψηλή αποστολή που μας ανατέθηκε από την Πολιτεία.

Σας ευχαριστώ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.docx (31,63 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες