Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου που αφορά σε Βράβευση Πολιτών Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017, Δημοσιογραφική Εστία, 11:00μ.μ. - 31/01/2017
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού του ΓΕΕΦ,
- Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Eκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
- Φίλοι Λειτουργοί των Μ.Μ.Ε.,
- Κυρίες και Κύριοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς, που σας καλωσορίζω στη σημερινή, λιτή αλλά μέγιστης σημασίας εκδήλωση, με σκοπό να απευθύνουμε τις οφειλόμενες ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μας σε πενήντα (50) συμπολίτες μας. Σε αυτούς τους πολίτες που με τις εξαιρετικές πράξεις και ενέργειές τους συνέβαλαν, κατά το 2016, στο έργο της Αστυνομίας προσέφεραν υπηρεσίες στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό τους, αποτελώντας λαμπρά παραδείγματα ανθρωπιάς, αλτρουισμού και αλληλεγγύης.


Κυρίες και Κύριοι,

Κατά τα τελευταία χρόνια και σε ακόμη πιο έντονο βαθμό κατά τις ημέρες που διανύουμε, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να διαχειριστεί τις ραγδαίες, στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταβολές και εξελίξεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να ανταποκριθεί στις αυξημένες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών, να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές εγκληματικότητας. Το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, το οικονομικό έγκλημα, η εμπορία προσώπων και η τρομοκρατία αποτελούν δείγματα της πολυπλοκότητας του σύγχρονου εγκλήματος. Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης αυτής πρόκλησης. Καλούμαστε, να διαχειριστούμε προβλήματα που διαπερνούν τα εθνικά σύνορα και συνιστούν απειλή για την προστασία των πολιτών μας, και να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις αξίες της κοινωνίας μας. Γι΄αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά, αναβαθμίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπηρεσίες μας και ενισχύοντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία. Με βάση τη σημερινή διαμορφούμενη πραγματικότητα, η Αστυνομία δεν μπορεί και δεν θέλει να μείνει στάσιμη. Αντίθετα εργαζόμαστε για να εμπεδώσουμε μία κουλτούρα καινοτομίας και συνεχούς ποιοτικής βελτίωσης. Σ΄αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου αλλαγών και καινοτομιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δομών, των μηχανισμών και κατ΄επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα στρέφουμε την προσοχή μας προς την κοινωνία μας και τους συμπολίτες μας. Με σταθερά και συνειδητοποιημένα βήματα, εφαρμόζουμε μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, που έχει ως βάση της την σύγχρονη Κοινοτική Αστυνόμευση, εμβολιασμένη με πτυχές της έξυπνης αστυνόμευσης και επικεντρωμένη στην αξία της πληροφορίας και τη συνεργασία με τους πολίτες. Η συγκεκριμένη προσέγγιση στην αστυνόμευση, χαρακτηρίζεται από μία πιο ευδιάκριτη και εποικοδομητική παρουσία του αστυνομικού στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και ενεργότερη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην προσπάθεια διασφάλισης μόνιμων συνθηκών ευνομίας και ασφάλειας στον τόπο μας. Μέσω καινοτόμων θεσμών, όπως ο Παρατηρητής της Γειτονιάς, οι πολίτες αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί καταθέτοντας, αυτοβούλως, την ενεργό συμβολή τους στο κοινωνικό κεφάλαιο. Συγκριτικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες, ιδίως σε σχέση με το κοινό έγκλημα, τις διαρρήξεις και τις κλοπές, δείχνουν ότι τα τελευταία τρία (3) χρόνια υπήρξε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Κι αυτό οφείλεται στη συνεργασία με τους πολίτες και στο περιβάλλον εμπιστοσύνης που οικοδομείται ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την Αστυνομία.

Εκείνο, ωστόσο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πέραν από τις συντονισμένες δράσεις, μέσα από τις οποίες ο κάθε πολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συνεργαστεί με την Αστυνομία και να προσφέρει στην κοινωνία, υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες που κάνουν ένα ακόμη βήμα παραπάνω. Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια και την κρίσιμη στιγμή, τολμούν να δράσουν και να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπό τους. Με τις πρωτοβουλίες και τις πράξεις τους επιτυγχάνουν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους, να διακριθούν, να δώσουν τη ψυχή τους και να εκφράσουν, να εκδηλώσουν τον ανθρωπισμό τους. Ο άνθρωπος που εμφορείται από τις αξίες του ανθρωπισμού δεν κλείνεται στον μικρόκοσμο του ατομικισμού, δεν αδιαφορεί, αλλά ανοίγεται προς το συνάνθρωπο του, επικοινωνεί, προσφέρει εθελοντικά, προσφέρει και προσφέρεται και εν τέλει βιώνει την καθαρή συνείδηση και την ψυχική ανάταση. Δεν περιμένει οποιαδήποτε ανταλλάγματα ή ανταπόδοση, αλλά ενεργεί πιο πάνω από τον εαυτό του, βάζει στο περιθώριο το ατομικό συμφέρον, απαλλάσσεται από το εγώ, και περνά στο συλλογικό εμείς. Σε αυτό το «εμείς» του Μακρυγιάννη, σε αυτό το «εμείς» που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και να τον κάνει καλύτερο.

Αγαπητοί Τιμώμενοι,

Σήμερα καταθέτω τον απέραντο σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Βρίσκεστε σήμερα εδώ διότι όταν «κληθήκατε» να βοηθήσετε, δηλώσατε απερίφραστα και βροντερά το παρόν σας διότι όταν υπήρξε άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας όλοι εσείς πήρατε μόνοι σας την πρωτοβουλία και αυτενεργήσατε, δράσατε, δείξατε αυταπάρνηση, θάρρος, φιλοτιμία, προθυμία, ανθρωπιά.

Κάθε έπαινος αξίζει σε εσένα, αγαπητέ Αργύρη, που έδωσες ζωή σε συνάνθρωπό μας με τη δωρεά μυελού των οστών Απέραντος σεβασμός και ευγνωμοσύνη αρμόζουν σε εσάς που διακινδυνεύσατε τη ζωή σας για να σώσετε συνανθρώπους μας, σε εσένα που εντόπισες ελλείπον πρόσωπο, σε εσάς που ήρθατε αντιμέτωποι με παραβάτες και επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος καταφέρατε να αποτρέψετε εγκληματικές ενέργειες. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε εσάς που παραδώσατε ευρεθείσα περιουσία, που συνδράματε στη σύλληψη παράνομων μεταναστών. Κάθε ρανίδα εκτίμησης δικαιούστε εσείς που παρείχατε σημαντικές, για τη δημόσια ασφάλεια, πληροφορίες που αφιλοκερδώς και διαθέτοντας τον πολύτιμό σας χρόνο δείχνετε εμπράκτως την έγνοια σας για την οδική ασφάλεια.

Στην κοινωνία που ζούμε, που τα πάντα γύρω μας βρίσκονται υπό κριτική και αμφισβήτηση, που τα πλείστα γύρω μας παρακμάζουν, εσείς επιβεβαιώνετε πως τα σημαίνοντα και σπουδαία μένουν σταθερά και αμετάβλητα μια πυξίδα ζωής για τους υπόλοιπους. Αποτελείτε φωτεινή υπόμνηση των αξιών, των ιδανικών, των εννοιών του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Φρουρείτε γερά αυτούς τους προμαχώνες, αυτές τις προμετωπίδες, αυτές τις κορωνίδες της ζωής, για τις οποίες οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για να μεταλαμπαδευτούν ζωντανές και ανόθευτες σε εμάς και τα παιδιά μας. Αποδεικνύετε με τις ξεχωριστές σας πράξεις πως σε αυτό τον τόπο ακόμα υπάρχει ανθρωπιά πως ακόμη διατηρούνται άσβεστες οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης, της αυταπάρνησης, της συνεργασίας. Ηθικές αξίες τόσο απαραίτητες στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, τόσο αναγκαίες και επιτακτικές για τη συνοχή και ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Από πλευράς Αστυνομίας σας διαβεβαιώνω πως, όπως ακριβώς εσείς στηρίζετε αδιάλειπτα τον τομέα της αστυνόμευσης και προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο, έτσι και εμείς καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που μας θέτει καθημερινά η κοινωνία. Καθημερινά, βήμα με βήμα γινόμαστε καλύτεροι. Με ευθύνη, δίπλα στον πολίτη οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Με ευθύνη μαζί με τον πολίτη δίνουμε νέο περιεχόμενο στην αποστολή μας για μια ασφαλέστερη κοινωνία. Μια κοινωνία που προσβλέπει σε μια σύγχρονη και αξιόπιστη Αστυνομία, πιο αποτελεσματική και πιο προσιτή, ακόμα πιο ικανή να ανταποκριθεί, με απόλυτο σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Σας ευχαριστώ.

Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες