Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Κ.ΚΥΠΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Σύσκεψη παρουσία Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Ηγεσίας Αστυνομίας - 27/06/2019
Έντιμε κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητές και αγαπητοί εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβα την Αρχηγία της Αστυνομίας είναι γνωστές. Ο Οργανισμός μας, ενώ βρισκόταν σε μια πολύ καλή πορεία εκσυγχρονισμού και βελτίωσης, βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές έγκλημα, για το οποίο κρίνεται από την πολιτεία, την κοινωνία και την κοινή γνώμη, σε δύο καίρια ζητήματα της αποστολής της:

Τον επαγγελματισμό της και την αποτελεσματικότητα της.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, είμαι αποφασισμένος ως Αρχηγός Αστυνομίας με την στενή συνεργασία της λοιπής Ηγεσίας, να ρίξω όλο το βάρος των γνώσεων και εμπειριών μας, για να επιτύχουμε την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάκτηση του κύρους της Αστυνομίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτήν.

Τα συγκλονιστικά συμβάντα έχουν γίνει η αιτία και η αφορμή για ανασύνταξη δυνάμεων. Θεωρώ ως ελάχιστο δείγμα γραφής της άμεσης αντίδρασής μας, το γεγονός ότι ο στυγερός εγκληματίας Νίκος Μεταξάς που αφαίρεσε τη ζωή 7 ανυπέρασπιστων γυναικών και παιδιών, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή.

Το Δικαστήριο του επέβαλε την πιο βαριά ποινή ισοβίτη στα ιστορικά της Δικαιοσύνης, από την εποχή της κατάργησης της θανατικής ποινής. Η εξέλιξη αυτή, υπήρξε προϊόν της σκληρής και επίπονης προσπάθειας που ανέλαβαν οι ανακριτές μας, κάνοντας το πρώτο σημαντικό έμπρακτο βήμα, αναστροφής των εντυπώσεων και της εικόνας που δημιουργήθηκε, για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας.

Μιας εικόνας που την αδικεί, σε σχέση με το πολύπλευρο έργο της. Και αδικεί κυρίως την πλειοψηφία των μελών μας, αλλά μας υποχρεώνει να παραδεχθούμε ότι κρινόμαστε σε κάθε πράξη ή παράλειψή μας. Πρέπει λοιπόν και να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά, αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους Αστυνομικούς.

Το όραμά μας, η αποστολή και οι προτεραιότητές μας λοιπόν, ενώ παραμένουν ακέραιες, επαναξιολογούνται με ενισχυμένο κέντρο βάρους την λήψη μέτρων και την περαιτέρω αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων μας, με απώτερο στόχο την προστασία των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του συνόλου της Ηγεσίας της Αστυνομίας σε αυτή την αίθουσα, σας λέω καθαρά ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας και γνωρίζουμε ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στις δικαιολογημένες τους προσδοκίες και το πράττουμε άμεσα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το όραμα, οι προτεραιότητες και οι στρατηγικοί στόχοι της Αστυνομίας, δεν διαφοροποιούνται με την αλλαγή του Αρχηγού, γιατί έχουν καθοριστεί από καιρό και με συλλογική προσπάθεια.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας είναι:

§ Η καταπολέμηση του Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, της εξάπλωσης των ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης,

§ η μείωση των τροχαίων σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων, η αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και αλλού,

§ ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, η εφαρμογή της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης.

Μέσα από αυτές τις προτεραιότητες και αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, ρίχνουμε το βάρος στην:

1. Ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας

2. Ενίσχυση των μελών μας στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος για πάταξη του εγκλήματος και άλλων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς,

3. Καλύτερη στελέχωση των Τμημάτων Ανίχνευσης του Εγκλήματος, της Τροχαίας, των Αστυνομικών Σταθμών και

4. Αναβάθμιση της φυσικής παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους και δίπλα στον πολίτη.

Παράλληλα έχουμε εφαρμόσει σειρά από μέτρα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διερεύνηση υποθέσεων για τα ελλείποντα πρόσωπα.

Η εμπειρία που αποκτάται μέσα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, επηρεάζει σφαιρικά την προσέγγιση των διαδικασιών μας και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες. Η απόφασή μας είναι σε ανάλογης φύσεως υποθέσεις, να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά ενεργειών και πρωτοκόλλων.

Η Αστυνομία διά μέσου του έργου της, θέλει να δώσει το μήνυμα, ότι αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες και κατοίκους του νησιού μας, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά ή φυλετικά σύνδρομα, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί σεβασμό στους Νόμους και Κανονισμούς της χώρας.

Επιδιώκουμε να δώσουμε το πραγματικό μήνυμα, ότι ενεργούμε με αμεροληψία, σοβαρότητα, επαγγελματισμό και γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έχοντας αυξημένη ευαισθησία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Θεσμούς της Πολιτείας, τους Διεθνείς Οργανισμούς, την Κοινωνία των Πολιτών και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στηριζόμενοι σε μια σειρά Μνημονίων που έχουμε υπογράψει μαζί τους.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων, επαφών και συναντήσεων, με τους πιο πάνω Θεσμούς και Οργανώσεις.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και με γνώμονα τον άμεσο καθορισμό, αξιολογούνται μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα για εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων των μελών μας, αλλά και πιο εξειδικευμένα ζητήματα αστυνόμευσης.

Το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, αναλαμβάνει τέλος, την οργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας, ετοιμάζοντας απλές συμβουλές σε διάφορες βασικές γλώσσες των μεταναστών, πέραν της ελληνικής για τους αυτόχθονες κατοίκους. Το υλικό ενημέρωσης θα ετοιμαστεί με την εμπειρογνωμοσύνη των υπηρεσιών καταπολέμησης διαδικτυακού εγκλήματος.

Κύριε Υπουργέ,

Έχω απευθυνθεί ήδη στα μέλη μας, δίδοντας το σύνθημα για μια νέα αρχή! Απέναντι στις δυσκολίες δίδει απάντηση, η σκληρή και επίμονη εργασία, η εγρήγορση, ο επαγγελματισμός, ο αυστηρότερος έλεγχος, η πειθαρχία και η ικανότητά μας, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Με λογισμό και με σύνεση γυρίζουμε σελίδα.

Αυτή την περίοδο, συνεχίζω τις επισκέψεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, Τμήματα και Μονάδες, για επαφή με τη βάση, να ακούσω από όλους αν είναι δυνατόν, τις σκέψεις, επιφυλάξεις, πιθανά παράπονα, εισηγήσεις και να αφουγκραστώ τις ανησυχίες κάθε μέλους μας.

Η Αστυνομία έχει τεράστιες δυνατότητες. Η δική μου ευθύνη μαζί με την υπόλοιπη Ηγεσία, είναι να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των μελών μας και θα τα καταφέρουμε. Θα δουλέψουμε πιο μεθοδικά, ώστε να φέρουμε απτά και ορατά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την ανύψωση του ηθικού των μελών μας που ομολογουμένως έχει πρόσφατα τρωθεί.

Θέλω να επαναλάβω ότι στο επίκεντρο των ενεργειών μας είναι η λήψη μέτρων για:

· Αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

· Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας.

· Ενδυνάμωση της φυσικής παρουσίας της, δίπλα στους πολίτες.

· Αναβάθμιση των μηχανισμών ουσιαστικής διαβούλευσης της Αστυνομίας με την κοινωνία, περιλαμβανομένων των μεταναστών και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

· Στήριξη του σωστού, ευσυνείδητου και επαγγελματία Αστυνομικού και η λήψη περαιτέρω μέτρων για την ευημερία και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του.

Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας στήριξη, την στήριξη της κυβέρνησης, του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τα καταφέρουμε.

Το θέλουμε και το μπορούμε. Σας ευχαριστώ.
Αρχείο Word ΑΡΧΗΓΟΣ -ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΗΓΕΣΙΑΣ.doc (61,2 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες