Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την εισαγωγική Ημερίδα για την αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής όσον αφορά στο έργο για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας Κύπρου - 06/07/2018
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Κύριε Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών,
- Αγαπητοί εκπρόσωποι της εταιρείας Ernst & Young
- Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση γιατί η σημερινή ημερίδα σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης ενός καθοριστικού έργου για την περαιτέρω αναβάθμιση της Αστυνομίας.

Πρόκειται για το έργο «Αναδιάρθρωση και Εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας».
Ο τίτλος του έργου δεν είναι αρκετός για να αντιληφθεί κανείς το όλο εγχείρημα.
Χρειάζεται να σας μιλήσω για την ουσία του έργου που σχετίζεται με την ειλικρινή, ισχυρή μας βούληση να αλλάξουμε για να καταστήσουμε την Αστυνομία Κύπρου:

· Περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική σε ότι αφορά την τήρηση του νόμου και της τάξης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη και δίωξη των παρανομούντων.

· Συνολικά πιο ικανή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως πολιτεία στον 21ο αιώνα αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας και των πολιτών τους οποίους ταχθήκαμε να υπηρετούμε.

Οι στόχοι αυτοί γίνονται για μας σαφείς και συγκεκριμένοι μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες:

Θέλουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε:
ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης και ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Όλοι οι στόχοι είναι αλληλένδετοι. Για να επιτύχουμε, χρειαζόμαστε την πιο έγκυρη και επικαιροποιημένη γνώση διεθνώς με εφαρμογή στον ειδικό τομέα που μας ενδιαφέρει, την σύγχρονη αστυνόμευση. Θα επιστρατεύσουμε την μόνη μέθοδο που μπορεί να δώσει ισχυρές κατευθύνσεις για την πορεία εκσυγχρονισμού που θα ακολουθήσουμε: την επιστημονική τεκμηρίωση. Την γνώση αυτή θα την αντλήσουμε μέσα από μελέτες που θα εκπονηθούν με υψηλού επιπέδου τεχνικές προδιαγραφές.

Για τον σκοπό αυτό, έχουμε αναθέσει με ανταγωνιστική διαδικασία στην Ernst & Young Κύπρου να ετοιμάσει τις τεχνικές προδιαγραφές για μια σειρά από μελέτες που θα εκπονηθούν και θα εφαρμοστούν παράλληλα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι στα χέρια μας και θα απευθυνθούμε σε διεθνές επίπεδο για την εξασφάλιση της ανάλογης εμπειρογνωμοσύνης.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν δεν είναι θεωρητικές. Θα αποσκοπούν στην παράλληλη εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συντεταγμένης μεταρρύθμισης των δομών και λειτουργιών της Αστυνομίας, ώστε να επιτελεί τον ζωτικό ρόλο και την αποστολή της έναντι της κοινωνίας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην ουσία, σας έχουμε καλέσει σήμερα για να μιλήσουμε ανοιχτά και να προετοιμαστούμε για τις στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές μας:
- να εκσυγχρονίσουμε την Αστυνομία
- να αναδιοργανώσουμε τις δομές λειτουργίας της
- να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά της.

Μπροστά σε αυτή την μεγάλη πρόκληση, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις αλλαγές για να γίνουν κτήμα μας, βίωμά μας, συνειδητή επιλογή μας.

Αναλαμβάνοντας την Ηγεσία της Αστυνομίας, πριν από 4 χρόνια, θέλησα να δώσω το στίγμα για μια νέα πορεία που δεν θα εξαντλείται στη διαχείριση του επίπονου έργου μας και της δύσκολης καθημερινότητάς μας. Ήμουν και είμαι πεπεισμένος ότι με νέες προσεγγίσεις μπορούμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας.

Έκτοτε έχουμε κάνει πολλά, αλλά όχι ακόμα τόσα, όσα θα μας φέρουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Την ίδια στιγμή πορευόμαστε εν μέσω αυξανόμενης πίεσης, καθηκόντων και απαιτήσεων.

Αν δεν επιχειρήσουμε τώρα μια συνολική αναβάθμιση, μια ουσιαστική αναδιάρθρωση, θα θέσουμε σε κίνδυνο και τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουμε επιτύχει.

Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι κάθε οργανισμός αν θέλει να είναι σύγχρονος και ζωντανός, δεν έχει περιθώρια στασιμότητας ή αδράνειας. Επιβάλλεται να επιζητεί την αλλαγή, να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, αν πράγματι θέλει να συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής.

Πόσο ακόμα αν πρόκειται για ένα οργανισμό όπως η Αστυνομία, που καλείται να προσφέρει υπηρεσίες προς το κράτος, την κοινωνία ευρύτερα και τους πολίτες ειδικότερα, στους ζωτικούς τομείς της ασφάλειας και της προστασίας. Δηλαδή σε τομείς που υποβάλλονται σε διαρκείς προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας εξαιτίας διαρκών μετατοπίσεων που επιδρούν στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Είναι γι’ αυτό που οι λέξεις «αναδιάρθρωση» και «εκσυγχρονισμός» για μας, στην Αστυνομία, αποκτούν πλήρες περιεχόμενο.

Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ως Οργανισμός, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Καλούμαστε με μειωμένους οικονομικούς πόρους, μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό να ανταποκριθούμε στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις και προσδοκίες της πολιτείας, της κοινωνίας αλλά και των εταίρων μας σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο γιατί, αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος, συνέπεσε με την έξαρση, διεθνώς, της απειλής της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και την κατακόρυφη ανάπτυξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της εμφάνισης νέων μορφών εγκλήματος.

Από την πρώτη στιγμή, αντικρίσαμε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες προκλήσεις, ως μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία για καινοτομίες και αλλαγές. Έτσι ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Καθορίσαμε μεταρρυθμιστικούς στρατηγικούς στόχους και αρχίσαμε να τους υλοποιούμε. Βήμα με βήμα.

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας. Είναι η ώρα να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Ο τελικός ολοκληρωμένος στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση: ο εκσυγχρονισμός της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, ποιοτικά και ποσοτικά. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε τώρα!

Καλούμαστε να επιστρατεύσουμε την πιο επικαιροποιημένη γνώση, να αξιοποιήσουμε την επιστήμη, την τεχνολογία, αλλά και να διαμορφώσουμε δομές που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε την καλύτερη, τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Κυρίες και κύριοι,

Οι σύγχρονοι οργανισμοί για να επιτύχουν, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις όχι στη βάση των απόψεων της εκάστοτε Ηγεσίας, αλλά με καλά σχεδιασμένα βήματα.

Επιζητούν τη συμβολή εμπειρογνωμόνων από μεγάλους οίκους του εξωτερικού, ειδικών στα θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, και επιπρόσθετα στη δική μας περίπτωση, εξειδικευμένων στα Σώματα Επιβολής του Νόμου.

Ανάλογες τέτοιες προσεγγίσεις σε Αστυνομικούς Οργανισμούς, εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες «προηγμένες» ας μου επιτραπεί ο όρος, χώρες, στον τομέα της αστυνόμευσης, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, στις Σκανδιναβικές χώρες και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι Αστυνομίες εκσυγχρονίζονται, αλλάζουν, με συντεταγμένες ενέργειες που τις καθιστούν διεθνώς ως ξεχωριστούς και πρωτοπόρους οργανισμούς για την προστασία των πολιτών.

Αυτό το γεγονός και μόνο, καθιστά το εγχείρημά μας εξαιρετικά σημαντικό. Θέτουμε υψηλού επιπέδου επιδιώξεις και στοχεύουμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, Αστυνομίας, ικανής να προσφέρει ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Θα γίνουν μια σειρά αλληλένδετων ενεργειών:

- Αναδιοργάνωση και βελτίωση των διοικητικών δομών

- Ανασχεδιασμός και απλοποίηση διαδικασιών

- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου

- Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας.

Η αναδιάρθρωση των δομών θα επιτρέψει παράλληλα:
- Τη μείωση του διοικητικού κόστους

- Την επίσπευση των διαδικασιών

- Την αυξημένη επίδοση των τμημάτων και υπηρεσιών

- Την αντιμετώπιση των φαινομένων γραφειοκρατίας και

- Την καλλιέργεια μιας άλλης κουλτούρας ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Όλα θα κατατείνουν στο αποτέλεσμα που συνοψίζεται ως εξής:

την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες με ανάλογο θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ασφάλεια τους.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για την αγαστή συνεργασία με το Υ.Δ.&.Δ.Τ. και ειδικότερα με τον κύριο Υπουργό.

Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται ένα στρατηγικό σχέδιο για τη θεσμική αναδιοργάνωση της Κυπριακής Αστυνομίας από την εποχή της ίδρυσης της το 1960.

Από τότε επιχειρήθηκαν διάφορες επιμέρους προσπάθειες στην οργανωτική φύση και δομή της Αστυνομίας, ποτέ όμως δεν επιχειρήθηκε, ούτε καν ζητήθηκε, η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αναδιοργάνωσης πάνω σε σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες βάσεις.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο οργανωτικό σχήμα της Αστυνομίας απαιτεί άμεσες, αποτελεσματικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με σκοπό να ανταπεξέλθει η Αστυνομία Κύπρου στη σύγχρονη απαιτητική πραγματικότητα σε σχέση με την δημόσια ασφάλεια.

Με βάση τις υφιστάμενες δομές και τρόπους λειτουργίας, ο Οργανισμός μας έχει φθάσει στα όρια του. Κάθε βελτίωση που έχουμε επιτύχει μπορεί να χαθεί στις βραχυκυκλωμένες διαδικασίες, στις ξεπερασμένες νοοτροπίες και στην εύκολη καταφυγή στη συνήθεια. Κανένας, μα κανένας, πιστεύω δεν θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Ούτε, όμως, πρέπει να μείνουμε στις διαπιστώσεις και τα προβλήματα. Οφείλουμε να κινηθούμε, οφείλουμε να αλλάξουμε!

Αισθάνομαι αισιόδοξος!

Πιστεύω στην κουλτούρα της αλλαγής.

Ανάμεσα στους συναδέλφους, διακρίνω ότι κάθε φορά που επιχειρούμε μια αλλαγή, αντιλαμβανόμαστε ότι διαθέτουμε εσωτερικές ψυχικές δυνάμεις για να προχωρήσουμε.

Είμαστε ένας Οργανισμός με ιστορία και συνέχεια. Με προσφορά και συνέπεια· Και πάνω απ΄όλα δεν μηδενίζουμε την δουλειά των προκατόχων μας. Οικοδομούμαι πάνω σε αυτήν.

Με ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, μπορούμε να καθορίσουμε τα επόμενα στρατηγικά βήματά μας.

Μπορούμε να συμπληρώσουμε το παζλ των αλλαγών και να προσδώσουμε στην Αστυνομία ανανεωμένο δυναμισμό, περισσότερη αποτελεσματικότητα και αναβαθμισμένο κύρος στην κοινωνία.

Μπορούμε να δώσουμε στον Οργανισμό μας, προδιαγραφές εξέλιξης που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε περισσότερα στην πολιτεία και την κοινωνία.

Αλλαγές που θα μας κάνουν πιο παραγωγικούς, πιο επαγγελματίες, πιο υπερήφανους, πιο ικανούς να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό αναλαμβάνεται μέσα σε ένα πλαίσιο ομογνωμίας και ευθυγραμμισμένης προσέγγισης ανάμεσα σε όλους: το Υπουργείο ως πολιτικά προϊστάμενη αρχή, τον ίδιο τον Υπουργό και ανάμεσα σε όλους εμάς στην Ηγεσία της Αστυνομίας.

Αυτά τα σημειώνω γιατί δεν ήταν πάντα δεδομένα και αδιαμφισβήτητα. Παλαιότερα παρόμοιες προσπάθειες είχαν αποτύχει.

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης εξέλιξης. Θα χρειαστεί να εργαστούν πολλοί και με εντατικό τρόπο. Ουσιαστική συνεισφορά στην όλη προσπάθεια θα έχουν αναμφίβολα και τα Τμήματα και οι Υπηρεσίες, που θα πρωτοστατήσουν για να εφαρμοστούν οι αλλαγές. Αλλά και η Ομάδα Έργου της Αστυνομίας. Θα κληθούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια της απαραίτητης νοοτροπίας και κουλτούρας για συνεχή αλλαγή.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Γι’ αυτό χρειάζεται αφοσίωση και υποστήριξη. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να διαθέσει χρόνο και να διαβεί το κατώφλι, αφήνοντας πίσω του την ρουτίνα. Το έργο αυτό δεν αποτελεί εργασία κάποιας μερίδας συναδέλφων, αλλά ευθύνη όλων μας. Όλοι και κυρίως τα ηγετικά στελέχη θα πρέπει να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Εσείς, τα επιτελικά στελέχη πρέπει να λειτουργήσετε ως παράδειγμα, ως καταλύτης για να προχωρήσουμε.

Σας καλώ να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια Αστυνομία ποιοτικά και επαγγελματικά ανώτερη, που να μην ζηλεύει αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών στην Ευρώπη.
Διαθέτουμε το δυναμικό και τη βούληση να διαχειριστούμε την αλλαγή.
Μπορούμε να πετύχουμε την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας.
Μπορούμε να κάνουμε τον καθένα μας, ανεξαρτήτως βαθμίδας, να είναι και να αναγνωρίζεται από την κοινωνία, ως σύγχρονος επαγγελματίας αστυνομικός, ταγμένος στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Εν κατακλείδι, υπενθυμίζω ότι ήδη έχουμε υλοποιήσει τους εξής σημαντικούς στρατηγικούς μεταρρυθμιστικούς μας στόχους:
- Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης.
- Μόλις χθες υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυνομικών και των Υπαστυνόμων με φοίτηση στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.
- Εντός των ημερών θα παραδώσω στον κύριο Υπουργό εμπειρική επιστημονική έρευνα για τον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων ανέλιξης.

Όλα τα πιο πάνω μαζί με την ολοκλήρωση του πλέον σημαντικού στόχου που είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του οργανισμού, δημιουργούν την Αστυνομία του μέλλοντος. Αυτή που θα μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ένα περιβάλλον με τεράστιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Μεγαλεπήβολοι αλλά επιβεβλημένοι οι στόχοι μας. Και είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Προς όφελος της κοινωνίας μας και της πατρίδας.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word Χαιρετισμός Αρχηγού στην Ημερίδα για την αναδιάρθρωση και εκσυχρονισμό της Αστυνομίας-6-7-18.doc (72,92 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες