Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΔήλωση Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου με την ευκαιρία της πρόσληψης νέων Αστυνομικών - 15/11/2017
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,


Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αστυνομία Κύπρου. Σημαντική γιατί μετά από έξι ολόκληρα χρόνια γίνονται προσλήψεις αστυνομικών στο Σώμα. Είναι παράλληλα η σημερινή ημέρα καθοριστική για την πορεία υλοποίησης των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει.

Σήμερα, για πρώτη φορά από το 1960, στον κρίσιμο τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, υποδεχόμαστε 241 νέα μέλη, που έχουν επιλεγεί με αναβαθμισμένα κριτήρια πρόσληψης. Κριτήρια αξιόπιστα, βασισμένα στην επιστημονική τεκμηρίωση, διεθνή πρότυπα και διαδικασίες∙ που διασφαλίζουν ότι οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια, όχι μόνο στις μέρες μας αλλά και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον σε ένα πολύ απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης στην Αστυνομία, αποτελεί ένα από τους πέντε βασικούς στρατηγικούς στόχους που είχαμε θέσει για την υλοποίηση μιας εφ’ όλης της ύλης μεταρρύθμιση της Αστυνομίας Κύπρου ως Οργανισμού. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις στρατηγικούς μεταρρυθμιστικούς μας στόχους: (α) τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης, (β) τη θέσπιση κριτηρίων μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας, (γ) τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Παράλληλα, σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται ο τέταρτος (δ) μεταρρυθμιστικός στόχος που αφορά τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εμπειρική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τέλος, (ε) έχουμε αρχίσει τη διαδικασία υλοποίησης του πέμπτου στρατηγικού στόχου, ενός μεγαλεπήβολου στόχου, που αφορά στη μεταρρύθμιση ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού∙ στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η υλοποίηση των πέντε προαναφερθέντων μεταρρυθμιστικών στρατηγικών στόχων θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη Αστυνομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Γιατί ως Ηγεσία του Σώματος, πέραν της ευθύνης για τη διαχείριση της καθημερινότητας, έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε, σε στρατηγικό επίπεδο, για το άμεσο, αλλά και το απώτερο μέλλον του Οργανισμού μας.

Οι προσπάθειές μας για υιοθέτηση αλλαγών και καινοτομιών πραγματοποιούνται εν μέσω μιας πολύ δύσκολης για την πατρίδα μας περίοδο. Η οικονομική κρίση έπληξε τόσο την Αστυνομία ως Οργανισμό όσο και τα ίδια τα μέλη μας, δημιουργώντας μια πρωτοφανή, μετά το 1974, κατάσταση. Οι προϋπολογισμοί της Αστυνομίας μειώθηκαν αισθητά. Αισθητή υπήρξε και η μείωση στις αποδοχές έκαστου μέλους μας, ενώ η παγοποίηση των κενών θέσεων αλλά και των προαγωγών, επέφεραν προβλήματα στη λειτουργικότητα του Οργανισμού μας. Ταυτόχρονα προέκυψε μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Αυτή της τρομοκρατίας. Είναι σε γνώση μας ότι η εδραίωση της τρομοκρατίας τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τα δημοκρατικά θεμέλια μιας χώρας. Η νέα αυτή απειλή συνιστά μέγιστη πρόκληση και επιτάσσει μια νέα αντίληψη στην αστυνόμευση.

Πέραν της απειλής της τρομοκρατίας η οικονομική κρίση αποτέλεσε απειλή κατά του κοινωνικού ιστού της χώρας. Η βιβλιογραφία δεικνύει ότι υπό αυτές τις περιστάσεις παρουσιάζεται έξαρση της εγκληματικότητας. Ορατός, λοιπόν, υπήρξε ο κίνδυνος αύξησης της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Η σημαντική μείωση του προσωπικού που προέκυψε, ένεκα της παγοποίησης των θέσεων σίγουρα, υπό τις περιστάσεις, αποτέλεσε μια αρνητική μεταβλητή. Ωστόσο, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση σε ότι αφορά στην εγκληματικότητα, αλλά μείωση που αγγίζει το 30% στο σοβαρό έγκλημα. Το γεγονός αυτό, διατήρησε και αύξησε το επίπεδο ασφάλειας που επικρατεί στη χώρα μας, σε αντίθεση με ότι αποδεδειγμένα παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία, σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, και βοήθησε στην κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Η αύξηση των επιπέδων ασφάλειας στην χώρα μας οφείλεται στην έμφαση που δώσαμε για ενδυνάμωση της συμμαχίας μας με τους πολίτες εφαρμόζοντας μια βασική πτυχή της κοινοτικής αστυνόμευσης∙ αυτή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, φτάνοντας από 13,000 το 2013 σε 90.000 σήμερα εθελοντές Παρατηρητές σε όλη την Κύπρο.

Η στρατηγική που εφαρμόσαμε για τη διαχείριση της κατάστασης, αποδείχθηκε ορθή. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική και τα αποτελέσματα που μόλις ανέλυσα, βασίστηκαν πάνω σε μια νευραλγικής σημασίας μεταβλητή: στην αφοσίωση και στην ευσυνειδησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας. Τα μέλη μας, παρά την αισθητή μείωση στις απολαβές τους, παρά την ανυπαρξία για έξι περίπου χρόνια κινήτρων όσον αφορά στις προαγωγές, παρά τη δραστική μείωση του προσωπικού και την ταυτόχρονη αύξηση των απαιτήσεων της Υπηρεσίας, έκαναν αυτό που η πατρίδα επιτάσσει: Πείσμωσαν, υπερέβησαν εαυτόν, εργάστηκαν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πολλές ώρες πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, ανταποκρίθηκαν στο έπακρο στις απαιτήσεις ενός πρωτοφανούς, στην ιστορία της Αστυνομίας Κύπρου, εργασιακού περιβάλλοντος.

Ως Αρχηγός Αστυνομίας θέλω λοιπόν, δημόσια, να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα μέλη μας, άνδρες και γυναίκες που κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βίωσε ο τόπος μας, τίμησαν στο έπακρο τον όρκο τους∙ υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση την υπηρεσία και την πατρίδα. Η καταξίωση της Αστυνομίας Κύπρου στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας δεν είναι τυχαία. Σε μια εποχή που οι πλείστοι των θεσμών έχουν καταποντιστεί, η Αστυνομία, σύμφωνα πάντα με ανεξάρτητες έρευνες, παραμένει ψηλά στη συνείδηση των πολιτών. Και τούτο οφείλεται στις χιλιάδες των μελών μας, οι οποίοι υπέμειναν, εργάστηκαν και εργάζονται με φιλότιμο, ευσυνειδησία και αφοσίωση προς όφελος της υπηρεσίας και της κοινωνίας.

Αναμένω, λοιπόν, τα νέα μέλη μας, οι δόκιμοι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, που υποδεχόμαστε σήμερα να φανούν αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε έναν λειτουργό του Σώματος της Αστυνομίας Κύπρου. Ένα Σώμα που αποτελεί σύνολο ενιαίο, οργανωμένο και πειθαρχημένο. Ένα τιμημένο Σώμα που ποτίστηκε από τις θυσίες δεκάδων μελών του· αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του πολίτη και της πατρίδας. Καλώ τα νέα μέλη μας να αισθάνονται υπερήφανα που εντάχθηκαν στις τάξεις της Αστυνομίας Κύπρου. Καλώ τα νέα μέλη μας να μην πτοούνται από τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που θα συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους πορεία. Τους προτρέπω να έχουν ως πρότυπο τους ήρωες αστυνομικούς μας που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος, αλλά και όλους τους αφανείς ήρωες αστυνομικούς της καθημερινότητας, άνδρες και γυναίκες, που δίνουν μάχη στην 1η γραμμή, με κίνδυνο της ζωής τους για να υπηρετούν την κοινωνία, τον συνάνθρωπο και την πατρίδα.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και στα μέλη του Κοινοβουλίου που συνέδραμαν στην πρόσληψη, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, 201 αστυνομικών και 40 πυροσβεστών. Προσπάθειά μας είναι όπως σύντομα συμπληρωθούν όλες οι κενές θέσεις. Γιατί η επένδυση στη Δημόσια Ασφάλεια είναι εγγύηση για ευημερία και προκοπή.

Η πλήρωση 241 κενών θέσεων, δίνει μια νέα δυναμική στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει, οι οποίοι καταλήγουν σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: την παροχή της μέγιστης δυνατής δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.docx (26,13 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες