Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την εκδήλωση: «Χριστούγεννα, Εθελοντισμός και Αγάπη» Πολυδύναμο Κέντρο Αυγόρου 05 Δεκεμβρίου, 2016 - 20/01/2017
- Έντιμοι κυρία και κύριε Βουλευτές,
- Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων Αμμοχώστου,
- Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς,
- Κύριε Πρόεδρε του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Αμμοχώστου,
- Φίλε Β/Α (Ε) Αστυνομίας,
- Κύριε Βοηθέ Διευθυντή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας,
- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,
- Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση: «Χριστούγεννα, Εθελοντισμός και Αγάπη», η οποία διοργανώνεται από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Αμμοχώστου και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αυγόρου, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και το Τμήμα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης Αμμοχώστου. Πρόκειται για εκδήλωση-θεσμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο, σε διαφορετική κοινότητα, και εντάσσεται στα πλαίσια της Εβδομάδας Εθελοντισμού, που φέτος άρχισε την 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 08 Δεκεμβρίου, 2016.

Η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται στην Κοινότητα Αυγόρου, σε μια σημαδιακή για τον εθελοντισμό ημερομηνία, την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα, η οποία καθιερώθηκε το 1985, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Διεθνής ημέρα Εθελοντισμού περιλαμβάνεται στο μήνα Δεκέμβριο. Στο μήνα που γεννήθηκε ο Χριστός. Αυτός, που από ανιδιοτελή και άπειρη αγάπη, ενσαρκώθηκε, ενανθρωπίστηκε για να μας απολυτρώσει, να μας χαρίσει την αιώνια, την άφθαρτη ζωή. Το παράδειγμα του Σωτήρα μας φάρος φωτεινός που λαμπρύνει τα κατάβαθα της ψυχής μας και που μας ωθεί να παραμερίσουμε ατομικά συμφέροντα, εγωκεντρισμούς, ιδεοληψίες και να ανοίξουμε διάπλατα τις καρδιές μας, ξεχειλίζοντας από αγνή αγάπη, ταπεινοφροσύνη, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και εθελοντισμό για όλο τον κόσμο.

Απόψε έχουμε μαζί μας πάρα πολλούς ανθρώπους –εθελοντές που κατανόησαν το πραγματικό μήνυμα της χριστιανοσύνης που έκαναν βίωμα το ρητό του Μακρυγιάννη: «Δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με χρήματα μονάχα, πλουταίνει και με τα καλά του έργα» και στάση ζωής τη φράση: «Γιατί όταν παίρνεις, γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά».

Εσείς οι εθελοντές αφιερώνετε αρκετό από τον ελεύθερο σας χρόνο, που για τους πλείστους στις μέρες μας, είναι τόσο λιγοστός και πολύτιμος, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία και κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, όπου ο άκρατος ατομικισμός αποτελεί πηγή πραγματικού κινδύνου για τις αρχές και τις αξίες που αιώνες τώρα χαρακτήριζαν την κυπριακή κοινωνία, όλοι εσείς κυρίες και κύριοι, οι ευαισθητοποιημένοι και αλληλέγγυοι πολίτες που καλείστε εθελοντές, με τη δράση και την προσφορά σας, στέλνετε ηχηρά μηνύματα, ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς ένα πιο ενεργό και δραστήριο κοινωνικό ρόλο. Είστε ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεί χρέος όλων μας και κυρίως της πολιτείας να προστατεύσει και να προωθήσει την αξία του εθελοντισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Αστυνομία Κύπρου υποστηρίζει σθεναρά τους εθελοντές και συμμετέχει σε δράσεις εθελοντισμού, κατανοώντας τη σημασία και αναγκαιότητα του θεσμού αυτού για την ίδια την κοινωνία. Άλλωστε οι εθελοντές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης που έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε στη χώρα μας. Με θεσμούς όπως αυτό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, οι εθελοντές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ενδυνάμωσης και εδραίωσης του αισθήματος της ασφάλειας. Απώτερος, βέβαια, σκοπός μας, με την υιοθέτηση του νέου αυτού μοντέλου αστυνόμευσης που έχει ως βάση του την Κοινοτική Αστυνόμευση, είναι η Αστυνομία να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και στην καθημερινότητά του και να εδραιωθεί μια αμοιβαία και μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης προς όφελος της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ειλικρινά την ανάγκη να εκφράσω την ευαρέσκειά μου και να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη μας τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, γιατί πραγματικά μέσα από το έργο που επιτελούν, δίδουν μαζί με άλλους συμπολίτες μας, φωτεινά παραδείγματα αλληλεγγύης, αλτρουισμού, αγάπης και ελπίδας.

Γνωρίζουμε ότι η Πολιτεία, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης, αναμένουν από εμάς να είμαστε συνεχώς παρόντες σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας: στις δυσκολίες, στον κίνδυνο και στην απειλή. Να υπηρετούμε με απόλυτη προσήλωση το καθήκον μας για διασφάλιση συνθηκών ευνομίας και ευταξίας στην κοινωνία. Σ’ εμάς αντιστοιχεί μεγάλο μέρος της ευθύνης να προστατεύσουμε τον πολίτη και να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής και κοινωνικής οργάνωσης, την ώρα που στην ατμόσφαιρα όλοι και όλα βρίσκονται υπό κριτική και επικρατεί μια γενικότερη κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Είμαστε, κυρίες και κύριοι, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ζωντανό κύτταρο αυτής, και τα όποια θετικά στοιχεία, καθώς και οι όποιες αδυναμίες μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την κοινωνία και τα γενικά της χαρακτηριστικά. Εμείς περισσότερο από τον καθένα, θέλουμε μια Αστυνομία σύγχρονη και αποδοτική που να προστατεύει και να εξυπηρετεί τον πολίτη και να τον στηρίζει στην καθημερινότητά του. Εργαζόμαστε λοιπόν σκληρά και συνάμα στοχευμένα, προσαρμόζοντας την επιστημονική γνώση στην κοινωνική πραγματικότητα, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη. Δίδουμε συνεχείς μάχες για να επιτευχθούν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υπηρεσιών μας και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου, και θα μας θωρακίσουν επαρκώς, ούτως ώστε να επιτελούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα τη σύνθετη και πολυδιάστατη αποστολή μας. Στην πορεία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές σύγχρονες προκλήσεις και ταυτόχρονα να αντιπαλέψουμε με διαχρονικές παθογένειες.

Αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας, ενώ ταυτόχρονα ζητούμε τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της πολιτείας, καθώς και τη συστράτευση με τους πολίτες. Έχουμε ισχυρή τη βούληση να πετύχουμε και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μαζί με εσάς τους αλληλέγγυους πολίτες μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας σε όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης: το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Αμμοχώστου, το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αυγόρου, την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και το Τμήμα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης Αμμοχώστου.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να εκφράσω την εκτίμησή μου απέναντι στην πολύτιμη και αξιέπαινη προσφορά των Εθελοντών, οι οποίοι παρουσίασαν για ακόμα μια χρονιά αξιόλογο κοινωνικό έργο, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκύπριο επίπεδο, προς το κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκφράζω, ταυτόχρονα, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Αστυνομίας στο δύσκολο λειτούργημα που καθημερινά επιτελείτε: αυτό της ανιδιοτελούς προσφοράς προς «τον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπό μας».

Καταληκτικά, να ευχηθώ όπως αυτές τις θείες ημέρες που πλησιάζουν, ο καθένας από εμάς να ενσαρκώσει το πραγματικό μήνυμα της χριστιανοσύνης, αυτό της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας, της ανιδιοτελούς προσφοράς και του εθελοντισμού προς το συνάνθρωπο.

Παρά το γεγονός ότι υπολείπονται ακόμα αρκετές ημέρες μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δράττομαι της παρούσας, να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλές Γιορτές. Ιδιαίτερα κατά τις άγιες ημέρες, μας δίδεται η ευκαιρία να βρεθούμε πιο κοντά και να προσφέρουμε απλόχερα σε ανθρώπους που το έχουν πραγματική ανάγκη. Μας δίδεται η ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.


Σας ευχαριστώ.

Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες