Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Ζ. Χρυσοστόμου, κατά τη λήξη του Διεθνούς Συνέδριου Αστυνομίας Κύπρου «Πολιτικές Μείζονος Σημασίας στη Διαχείριση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς: Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Διαστάσεις», Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», 22-23 Ιουνίου, 2017 - 23/06/2017
Κυρίες και Κύριοι,

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία και σημαντική σας συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου.

Η συμμετοχή σας αποδεικνύει τη δέσμευση τόσο εσάς των ιδίων όσων και των Οργανισμών και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που εκπροσωπείτε, στα θέματα αστυνομικής συνεργασίας, έρευνας και επιστήμης, προς όφελος της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ως επίσης και του αγώνα που καταβάλλεται για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Όπως γνωρίζετε, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση, έχουν μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό το εργασιακό μας περιβάλλον. Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τα καθήκοντά μας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου οι προκλήσεις και οι απειλές έχουν διευρυνθεί και αυξηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η διεθνής αστυνομική συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης θεωρούνται ύψιστης σημασίας.

Η μικρή μας χώρα Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και γειτνιάζει με χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές διενέξεις, με σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Κοινοπολιτείας. Η στρατηγική της θέση και η εγγύτητά της με τις χώρες της Ανατολής την καθιστά ικανή να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβολή του νόμου, στην ασφάλεια και στη δημόσια τάξη, σε διεθνές επίπεδο. Η Αστυνομία Κύπρου αναγνωρίζει και αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου κατατέθηκαν εισηγήσεις για την σύγχρονη επιστημονική και ακαδημαϊκή προσέγγιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Θέλω να επισημάνω ότι ως Αρχηγός Αστυνομίας θεωρώ ύψιστης σημασίας τη συνεχή μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των σύγχρονων τάσεων του οργανωμένου εγκλήματος. Χωρίς την επικαιροποίηση της επιστημονικής γνώσης, χωρίς μελετημένες και μεθοδικές κινήσεις, κανένας Οργανισμός μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η συμβολή της επιστημονικής έρευνας και η σωστή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, είναι απαραίτητη στην εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων τόσο για την πρόληψη όσο και την καταστολή των εγκληματικών φαινομένων.

Η υφιστάμενη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, δίνει τροφή για περαιτέρω έρευνες και συμβάλλει στη διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας. Συνάμα, με βάση τις παρουσιάσεις που έγιναν, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ειδικών, που ασχολούνται με τα αναφερόμενα θέματα, με απώτερο στόχο, τον περαιτέρω εμπλουτισμό των γνώσεών τους.

Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω όλες και όλους που έλαβαν μέρος στο σημαντικό αυτό Διεθνές Συνέδριο και ειδικά τις ομιλήτριες και ομιλητές.

Το διήμερο συνέδριο έχει ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματά του θα κωδικοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως και πέρσι, θα ετοιμαστεί έγγραφο σχετικά με τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο, στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα στην Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας σε θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας (COSI). Θα σταλεί, επίσης, σε όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Στον σύγχρονο κόσμο το κάθε κράτος αξιολογείται από τα μέτρα που λαμβάνει στην πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Τα δύο αυτά φαινόμενα επηρεάζουν τις πολιτειακές δομές, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τον κάθε πολίτη.

Με τη διοργάνωση του διεθνούς αυτού συνεδρίου κάνουμε άλλο ένα βήμα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας σε ένα αποτελεσματικό Οργανισμό που αξιοποιεί και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες που προσφέρει στην Κύπρο η διεθνής αστυνομική συνεργασία, προς όφελος της πατρίδας μας, προς όφελος των πολιτών μας.

Εν κατακλείδι, αναφέρω ότι τέτοιου επιπέδου συνέδρια που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και εμπειρική γνώση, συμβάλλουν, σε διεθνές επίπεδο, στη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου επί των φαινομένων της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και κατ’ επέκταση στην εξεύρεση διόδων και τρόπων καταπολέμησής τους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, αλλά και όλους όσοι φρόντισαν και φροντίζουν για το θέμα της ασφάλειας.

Ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο αυτό.

Καταληκτική Αναφορά Αρχηγού.docx (21,07 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες