Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Κύπρου Μιχαηλίδη – Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2019, ΕΜΑΚ, Κοφίνου - 11/07/2019
- Έντιμε κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Αγαπητοί συγγενείς των έξι παλληκαριών της ΕΜΑΚ,
- έντιμοι κύριοι Βουλευτές,
- Κύριοι Κοινοτάρχες,
- Κύριε Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
- Κυρίες και κύριοι,
- Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Η μνήμη μας σήμερα, στρέφεται στο πρωινό της μαύρης εκείνης Δευτέρας, οκτώ ακριβώς χρόνια πριν. Η φοβερή έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», έμελλε να βυθίσει το νησί μας για ακόμη μια φορά στο πένθος και να σημαδέψει τα καλοκαίρια μας, με μία ακόμα τραγική επέτειο.

Δεκατρείς λεβέντες, χάθηκαν για πάντα στην ώρα του καθήκοντος. Ανάμεσα σε αυτούς και έξι δικοί μας άνθρωποι, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της επίλεκτης μονάδας της ΕΜΑΚ.

Συγκεντρωθήκαμε απόψε στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, το δεύτερο σπίτι των ηρώων πυροσβεστών, για να αποτίσουμε για άλλη μια χρονιά, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα έξι αυτά παλληκάρια. Ένα καθήκον δύσκολο, θλιβερό αλλά και επιβαλλόμενο.

Με συναισθήματα θλίψης, συγκίνησης και βαθύτατου σεβασμού, τιμούμε την προσήλωση και αφοσίωσή τους στο καθήκον, κατά την τελευταία εκείνη αποστολή που τους ανατέθηκε, που είχε δυστυχώς, την πλέον τραγική έκβαση. Στεκόμαστε με δέος μπρος στο απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση που επέδειξαν μαζί με τους άλλους εφτά πεσόντες, Αξιωματικούς και μέλη της Εθνικής Φρουράς, που είχε ως αποτέλεσμα την ηρωική θυσία τους το μοιραίο εκείνο πρωινό.

Τιμημένοι και αγαπημένοι μας Ήρωες,

Η ανταπόκρισή σας στο καθήκον εκείνο το τραγικό πρωινό της 11ης Ιουλίου, 2011, είχε για σας και τις οικογένειες σας, το πλέον βαρύ και σκληρό τίμημα, την ίδια σας τη ζωή. Θυσιαστήκατε, θέτοντας υπεράνω όλων, το δημόσιο συμφέρον και την προσφορά προς τους πολίτες, τους οποίους ταχθήκατε να υπηρετείτε.

Ξέρουμε ότι για τους δικούς σας ανθρώπους, η θυσία σας, είναι πόνος ανείπωτος και θλίψη βαθύτατη, που δυστυχώς ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει.

Το κενό που αφήσατε πίσω σας, δυσαναπλήρωτο. Είθε όμως η λεβεντιά, ο αλτρουισμός και η θυσία σας, να αποτελεί μία μικρή παρηγοριά και να απαλύνει έστω και στο ελάχιστο, τον απερίγραπτο πόνο των οικογενειών σας.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ηρωική απώλεια των ηρώων συναδέλφων μας, ενδυναμώνει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Έχουμε ύψιστη υποχρέωση να τιμούμε τη μνήμη τους και ταυτόχρονα να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, ένα τέτοιο φοβερό συμβάν στον τόπο μας.

Οι προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως Αστυνομία και ως Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι πολλές και συνεχείς. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επαναπαυόμαστε. Επιβάλλεται να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, να εργαζόμαστε με αφοσίωση, ζήλο και στοχοπροσήλωση. Με τις δικές μας, πράξεις, ενέργειες και συμπεριφορές, να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των έξι παλληκαριών της ΕΜΑΚ.

Το οφείλουμε σ’ εσάς, τους ήρωες συναδέλφους μας. Το οφείλουμε στις οικογένειές σας, στους πολίτες, στην πατρίδα μας και στις μελλοντικές γενιές.

Σας ευχαριστώ.
Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας για τους πεσόντες στο Μαρί Πυροσβέστες.docx (23,01 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες