Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου που αφορά σε Βράβευση Πολιτών Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018, Δημοσιογραφική Εστία, 12:30 μ.μ. - 06/03/2018
8

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού του Γ.Ε.Ε.Φ.,
- Κυρία Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
- Φίλοι Λειτουργοί των Μ.Μ.Ε.,
- Κυρίες και Κύριοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς, που σας καλωσορίζω στη σημερινή, λιτή αλλά μέγιστης σημασίας εκδήλωση, με σκοπό να απευθύνουμε τις οφειλόμενες ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας σε σαράντα – δύο (42) συμπολίτες μας. Σε πολίτες που με τις εξαιρετικές πράξεις και ενέργειές τους συνέβαλαν, κατά το 2017 και αρχές του 2018, στο έργο της Αστυνομίας προσέφεραν υπηρεσίες στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό τους, αποτελώντας λαμπρά παραδείγματα ανθρωπιάς, αλτρουισμού και αλληλεγγύης.

Κυρίες και Κύριοι,

Κατά τα τελευταία χρόνια και σε ακόμη πιο έντονο βαθμό κατά τις ημέρες που διανύουμε, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να διαχειριστεί τις ραγδαίες, στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταβολές και εξελίξεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να ανταποκριθεί στις αυξημένες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών, να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές εγκληματικότητας. Το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα, η εμπορία προσώπων και η τρομοκρατία αποτελούν δείγματα της πολυπλοκότητας του σύγχρονου εγκλήματος. Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης αυτής πρόκλησης. Καλούμαστε, να διαχειριστούμε προβλήματα και καταστάσεις που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, και να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις αξίες της κοινωνίας μας. Γι΄ αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά, αναβαθμίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπηρεσίες μας και ενισχύοντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία. Εργαζόμαστε εντατικά για να εμπεδώσουμε μία κουλτούρα καινοτομίας και συνεχούς ποιοτικής βελτίωσης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου αλλαγών και καινοτομιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δομών, των μηχανισμών και κατ΄ επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα στρέφουμε την προσοχή μας προς την κοινωνία μας και τους συμπολίτες μας. Με σταθερά και συνειδητοποιημένα βήματα, εφαρμόζουμε μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, που έχει ως βάση της τη Κοινοτική Αστυνόμευση, εμβολιασμένη με πτυχές της έξυπνης και τεχνολογικά υποβοηθούμενης αστυνόμευσης, βασισμένη στην επεξεργασμένη πληροφορία και στη συνεργασία με τους πολίτες. Η συγκεκριμένη προσέγγιση στην αστυνόμευση, χαρακτηρίζεται από μία πιο ευδιάκριτη και εποικοδομητική παρουσία του αστυνομικού στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και ενεργότερη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην προσπάθεια διασφάλισης μόνιμων συνθηκών ευνομίας και ασφάλειας στον τόπο μας. Μέσω καινοτόμων προγραμμάτων, όπως ο Παρατηρητής της Γειτονιάς, οι πολίτες αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί καταθέτοντας, αυτοβούλως, την ενεργό συμβολή τους στο κοινωνικό κεφάλαιο. Συγκριτικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια υπήρξε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Υπήρξε 30% μείωση στο σοβαρό έγκλημα. Κι αυτό οφείλεται στη συνεργασία με τους πολίτες και στο περιβάλλον εμπιστοσύνης που οικοδομείται ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στην Αστυνομία.

Εκείνο, ωστόσο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πέραν από τις συντονισμένες δράσεις, μέσα από τις οποίες ο κάθε πολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συνεργαστεί με την Αστυνομία και να προσφέρει στην κοινωνία, υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες που κάνουν ακόμη ένα βήμα παραπάνω. Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια και την κρίσιμη στιγμή, τολμούν να δράσουν και να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στον συνάνθρωπό τους. Με τις πρωτοβουλίες και τις πράξεις τους επιτυγχάνουν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους, να διακριθούν, να δώσουν τη ψυχή τους και να εκφράσουν, να εκδηλώσουν τον ανθρωπισμό τους. Ο άνθρωπος που εμφορείται από τις αξίες του ανθρωπισμού δεν κλείνεται στον μικρόκοσμο του ατομικισμού, δεν αδιαφορεί, αλλά ανοίγεται προς το συνάνθρωπο του, επικοινωνεί, προσφέρει εθελοντικά, προσφέρει και προσφέρεται και εν τέλει βιώνει την καθαρή συνείδηση και την ψυχική ανάταση. Δεν περιμένει οποιαδήποτε ανταλλάγματα ή ανταπόδοση, αλλά ενεργεί πιο πάνω από τον εαυτό του, βάζει στο περιθώριο το ατομικό συμφέρον, απαλλάσσεται από το εγώ, και περνά στο συλλογικό εμείς. Σε αυτό το «εμείς» του Μακρυγιάννη, σε αυτό το «εμείς» που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και να τον κάνει καλύτερο.

Αγαπητοί Τιμώμενοι,

Σήμερα καταθέτω τον απέραντο σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή μου και μέσω εμού, ολόκληρου του αστυνομικού σώματος προς τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Βρίσκεστε σήμερα εδώ διότι όταν «κληθήκατε» να βοηθήσετε, δηλώσατε απερίφραστα και βροντερά το παρόν σας διότι όταν υπήρξε άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας όλοι εσείς πήρατε μόνοι σας την πρωτοβουλία και αυτενεργήσατε, δράσατε, δείξατε αυταπάρνηση, θάρρος, φιλοτιμία, προθυμία, ανθρωπιά.

Με μετάλλιο ανδραγαθίας, σε τιμούμε σήμερα αγαπητέ κ. Μάριε Πρατζιώτη, που διέσωσες ανθρώπινες ζωές από πυρκαγιά. Κάθε ρανίδα εκτίμησης αρμόζει σε εσάς, αγαπητοί κ. Γλαύκη Χαραλάμπους και κ. Λοΐζο Γεωργίου, που διασώσατε παιδί που κινδύνευε από πνιγμό παραχωρώντας του τις Α’ Βοήθειες Απέραντος σεβασμός και ευγνωμοσύνη αρμόζει σε εσένα, αγαπητέ κ. Δημήτρη Μεντερζή, που συνέβαλες στη διάσωση προσώπου που παρασύρθηκε στη θάλασσα· σ’ εσένα που αφόπλισες άτομο που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και απειλούσε περαστικούς· σ’ εσάς που καταδιώξατε ληστές. Σ’ εσάς που εντοπίσατε ελλείποντα πρόσωπα, σε εσένα που απέτρεψες απόδραση προσώπου από τα Δικαστήρια Λευκωσίας, σε εσένα που ακινητοποίησες πρόσωπο που προσπάθησε να διαφύγει από σημείο που διεξαγόταν αστυνομικός έλεγχος, σε εσάς που εντοπίσατε και συμβάλατε στη σύλληψη προσώπου που εμπλεκόταν σε κλοπή μηχανοκίνητου οχήματος. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε εσάς που παραδώσατε ευρεθείσα περιουσία, όπως τον κ. Κώστα Τάνο που παρέδωσε 10.000 ευρώ και τον κ. Χρίστο Χρίστου που παρέδωσε 5.000 ευρώ. Κάθε έπαινο δικαιούστε εσείς που παρείχατε σημαντικές, για τη δημόσια ασφάλεια, πληροφορίες που αφιλοκερδώς και διαθέτοντας τον πολύτιμό σας χρόνο δείχνετε εμπράκτως την έγνοια σας για τους συμπολίτες σας.


Στην κοινωνία που ζούμε, που τα πάντα γύρω μας βρίσκονται υπό κριτική και αμφισβήτηση, που τα πλείστα γύρω μας παρακμάζουν, εσείς επιβεβαιώνετε πως τα σημαίνοντα και σπουδαία μένουν σταθερά και αμετάβλητα μια πυξίδα ζωής για τους υπόλοιπους. Αποτελείτε φωτεινή υπόμνηση των αξιών, των ιδανικών, των εννοιών του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Φρουρείτε γερά αυτούς τους προμαχώνες, αυτές τις προμετωπίδες, αυτές τις κορωνίδες της ζωής, για τις οποίες οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για να μεταλαμπαδευτούν ζωντανές και ανόθευτες σε εμάς και στα παιδιά μας. Αποδεικνύετε με τις ξεχωριστές σας πράξεις πως σε αυτό τον τόπο ακόμα υπάρχει ανθρωπιά πως ακόμη διατηρούνται άσβεστες οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης, της αυταπάρνησης, της συνεργασίας. Ηθικές αξίες τόσο απαραίτητες στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, τόσο αναγκαίες και επιτακτικές για τη συνοχή και ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα δύο αδέλφια, Παναγιώτη και Νικόλα Γεωργίου, 8 και 10 χρόνων, που παρέδωσαν πορτοφόλι με μεγάλο χρηματικό ποσό στον πατέρα τους για να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του.

Κύριε Γεωργίου, είμαι σίγουρος ότι είστε περήφανος για τα παιδιά σας. Παρά τις οικονομικές πραγματικότητες, εσείς και τα παιδιά σας επιλέξατε να ακολουθήσετε το δρόμο της ηθικής, το σωστό δρόμο.

Όταν παιδιά 8 και 10 χρόνων, όταν παιδιά γυμνασίου όπως τα αδέλφια Κασσάνδρα και Αιμίλιο Λοΐζου, όταν παιδιά λυκείου όπως οι Ντόβγκαν Πάβελ, Αντώνης Χριστοφόρου και Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, που και αυτοί παρέδωσαν περιουσία μεγάλη αξίας, επιλέγουν να πράξουν, χωρίς υστεροβουλία, το ηθικά σωστό, τότε δεν μπορεί παρά να αισιοδοξεί κανείς ότι αυτή η κοινωνία, έχει ευοίωνες προοπτικές.

Αγαπητές και Αγαπητοί Τιμώμενοι,
Από πλευράς Αστυνομίας σας διαβεβαιώνω πως, όπως ακριβώς εσείς στηρίζετε αδιάλειπτα τον τομέα της αστυνόμευσης και προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο, έτσι και εμείς καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας σε ότι αφορά τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων δημόσιας τάξης και ασφάλειας στον τόπο μας. Καθημερινά, βήμα με βήμα γινόμαστε καλύτεροι. Με ευθύνη, δίπλα στον πολίτη, οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Με ευθύνη, μαζί με τον πολίτη, δίνουμε νέο περιεχόμενο στην αποστολή μας για μια ασφαλέστερη κοινωνία. Μια κοινωνία που δικαιούται μια σύγχρονη και αξιόπιστη Αστυνομία, ακόμα πιο αποτελεσματική και πιο προσιτή, ακόμα πιο ικανή να ανταποκριθεί, με απόλυτο σεβασμό προς τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word Βράβευση Πολιτών - Μάρτιος 2018.doc (60,18 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες