Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου - Παρατηρητής της Γειτονιάς περιοχή Σολέας - 16/06/2017
-Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
-Σεβαστό Ιερατείο,
-Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε των Κοινοταρχών του Συμπλέγματος Σολέας,
-Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων του Συμπλέγματος Σολέας,
-Αγαπητέ κε Σταύρο Νεοφύτου, Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Ιδαλίου,
-Κυρίες και κύριοι,
-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση των Κοινοτήτων του Συμπλέγματος Σολέας, η οποία πραγματοποιείται, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων (2014-2017) από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς στις δικές σας κοινότητες.

O Θεσμός του Παρατηρητή της γειτονιάς είναι μία σύγχρονη και εξαιρετικά σημαντική μέθοδο πρόληψης του εγκλήματος, η οποία εδράζεται κατά κύριο λόγο στην ενεργό και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του θεσμού, είναι η δημιουργία και εδραίωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας, των τοπικών Αρχών και των ίδιων των πολιτών, με στόχο την ενδυνάμωση του επιπέδου ασφάλειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ανάγκη για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για διατήρηση και διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική κατά τις ημέρες που διανύουμε, όπου οι απειλές και προκλήσεις, με κύρια την τρομοκρατία, έχουν διευρυνθεί, όπου οι απαιτήσεις των πολιτών, δικαιολογημένα, έχουν αυξηθεί, όπου το έγκλημα έχει αποκτήσει διεθνικό χαρακτήρα.

Η Αστυνομία δεν μπορεί και βεβαίως δεν μένει στάσιμη και αδρανής απέναντι στη νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα. Κατανοώντας αυτή ακριβώς την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής του κοινού στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εφαρμόζουμε πλέον μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, με αυτούσια την ανθρώπινη διάσταση. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε πια, για το μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο εμβολιάζουμε με πτυχές της έξυπνης αστυνόμευσης και της αστυνόμευσης με επίκεντρο την πληροφορία. Με θεσμούς όπως αυτό του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, του Παρατηρητή της Πυροσβεστικής, αλλά και του Παρατηρητή της Γειτονιάς, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η σημερινή εκδήλωση, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να διατηρούν άμεση και συστηματική καθημερινή επαφή με την Αστυνομία να σχεδιάζουν από κοινού, με την Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση, την προληπτική τους δράση, εδραιώνοντας, γενικότερα, το αίσθημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και το πολύ σημαντικό, στις μέρες μας, αίσθημα της ασφάλειας.

Ανατρέχοντας εξάλλου, σε πρόσφατη παγκύπρια έρευνα που αφορά στην αξιολόγηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 28% στο έγκλημα και γενικότερη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το προληπτικό αυτό πρόγραμμα. Σήμερα μετρούμε 82.000 Παρατηρητές σε 196 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ’ αναλογία πληθυσμού, μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια.

Βασισμένοι στα επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα, εργαζόμαστε, με στοχοπροσήλωση, επιμονή και υπομονή, ώστε να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Θεμελιώδες συστατικό επιτυχίας στο έργο μας είναι η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια με τους πολίτες, ως επίσης η έμπρακτη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ασφάλεια, ευνομία και ευταξία. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε εδώ σήμερα.

Αγαπητοί κάτοικοι των κοινοτήτων Ευρύχου, Κακοπετριάς, Γαλάτας, Κοράκου, Καλιανών, Σινά Όρους, Τεμβριάς, Φλάσου, Λινούς, Κατυδάτων, Κανναβιών, Αγίας Ειρήνης, Σπήλιων, Κουρδαλίου και Άγιου Θεόδωρου.

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε απόψε εδώ. Οι δικές σας Κοινότητες μετρούν ήδη 357 Παρατηρητές της Γειτονιάς. Ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει να αυξηθεί. Σας καλώ, λοιπόν, να ενταχθείτε όλοι στο πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, μαζί με τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που έχουν πιστέψει και έχουν πραγματικά αγκαλιάσει το θεσμό αυτό. Γιατί, το δίχως άλλο, Παρατηρητής της Γειτονιάς είναι κατά βάση ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης, ο οποίος αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και των συνδημοτών ή συγχωριανών του, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην καθολική προσπάθεια να κερδηθεί το μέγα στοίχημα της διασφάλισης συνθηκών ευνομίας και ασφάλειας στον τόπο μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, ως επίσης την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μου, προς τους Κοινοτάρχες και τα Κοινοτικά Συμβούλια, προς όλους, για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για περαιτέρω αναβάθμιση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού προγράμματος πρόληψης του εγκλήματος.

Περαιτέρω, ευχαριστίες αρμόζουν στον κ. Σταύρο Νεοφύτου, τον αρχισυντονιστή του Προγράμματος του Παρατηρητή, στο Δάλι. ο Δήμος Ιδαλίου έχει πρωτοπορήσει στην εφαρμογή αυτού του σύγχρονου προγράμματος πρόληψης, δεδομένου ότι υπήρξε η πρώτη τοπική αρχή παγκυπρίως, η οποία προχώρησε στην υλοποίησή του. Σήμερα, ο θεσμός αποτιμάται ως ιδιαίτερα επιτυχημένος, καθότι, ο Δήμος, με συνολικό πληθυσμό 10.500 περίπου κατοίκους, απαριθμεί 5100 πολίτες-παρατηρητές και επιδεικνύει αξιοσημείωτη μείωση στο έγκλημα, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Στα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα έχει συμβάλει, βέβαια, και ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είναι κυριολεκτικά ταγμένος στην καθολική εφαρμογή και επιτυχία του θεσμού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως φανερώνει, άλλωστε και η αποψινή του παρουσία.

Θα ήταν όμως παράλειψή μου εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στα μέλη μας του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, αλλά και στους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, τη ραχοκοκκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει. Στο σύμπλεγμα Σολέας, ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2017. Πιστεύουμε και επενδύουμε στο θεσμό αυτό, προβαίνοντας σε συντονισμένες ενέργειες για περαιτέρω ανάπτυξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά Ταμεία του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας για την Αστυνομική Συνεργασία, έχουν συγχρηματοδοτηθεί δράσεις για ενίσχυση του Αστυνομικού της Γειτονιάς με τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτω ώστε να εκτελεί, από την πρώτη γραμμή, το πολύπλευρό του καθήκον. Περαιτέρω, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αγοραστούν κινητές μονάδες ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού για θέματα πρόληψης εγκλήματος και των σύγχρονων μορφών που έχει λάβει κατά τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα.

Είμαι σίγουρος ότι διαμέσου του χρόνου θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα του θεσμού αυτού και στις δικές σας κοινότητες και σε συνδυασμό με το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς που εφαρμόζεται από το 2014, το αίσθημα της ασφάλειας θα ενισχυθεί, η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας Αστυνομίας και τοπικών αρχών θα ενδυναμωθεί και η ποιότητα ζωής στις γειτονιές, σίγουρα θα αναβαθμιστεί.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη της Αστυνομίας προς τη δικές σας Κοινότητες θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του πολίτη από το έγκλημα και την παρανομία.

Σας ευχαριστώ.
Αρχείο Word ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ- ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΛΕΑΣ.doc (49,47 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες