Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη κατά την Απονομή Μεταλλίων στους Αποφοίτους της Εθνικής Ακαδημίας FBI Κύπρος - Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019, 14:00 μ.μ. - 03/12/2019
It gives me great pleasure to be here today, among the 17 FBI National Academy Associates, Cyprus on the occasion of the awarding of medals, by her Excellency, Ambassadress of the Unites States in Cyprus, to those who completed the specialised FBI training, acquiring new knowledge and skills.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη λιτή αυτή εκδήλωση, ανάμεσα σε 17 απόφοιτους του Συνδέσμου Αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας FBI Κύπρος, με την ευκαιρία της απονομής, από την εξοχότατη Πρέσβη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, ειδικού μεταλλίου αποκλειστικά για όσους παρακολούθησαν την ειδική εκπαίδευση του FBI, αποκομίζοντας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες.

H συνεργασία του FBI και της Αστυνομίας Κύπρου αρχίζει από παλιά, μέσω διαφόρων εκπαιδεύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για θέματα που αφορούν στην τρομοκρατία, στη διαχείριση καταστάσεων κρίσεως, διαπραγματεύσεις, ασύμμετρες διεθνείς απειλές και ηλεκτρονικό έγκλημα.
Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις προάγουν και ενδυναμώνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, η οποία, μεταξύ άλλων, αφορά και τη διερεύνηση υποθέσεων, στις οποίες η συνδρομή του FBI είναι, πολλές φορές, καθοριστική για την πλήρη εξιχνίαση και διαλεύκανσή τους.

Η συνεργασία έχει χτίσει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο οργανισμών και έχει αποφέρει άκρως θετικά αποτελέσματα. Μια από τις εκπαιδεύσεις μεγάλης διάρκειας που ευγενώς παραχωρείται από το FBI, είναι η εκπαίδευση στην Εθνική Ακαδημία του FBI. Η Αστυνομία από την εν λόγω εκπαίδευση αριθμεί 38 μέλη, συμπεριλαμβανομένων όσων αφυπηρέτησαν αλλά και των εν υπηρεσία μελών, που σήμερα απαριθμούν τα 26.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση, περιλαμβάνει θέματα ποινικής δικαιοσύνης, διαχείρισης μέσων μαζικής ενημέρωσης, έρευνας, ανάκρισης, σκηνής εγκλήματος και ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Η παραμονή των μελών της Αστυνομίας υπερατλαντικά, μακριά από τις οικογένειές τους για περίοδο 10 εβδομάδων, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής και όλα τα μέλη μας επιστρέφουν με μοναδικά βιώματα, αναμνήσεις και διευρυμένο πεδίο γνώσεων, ζώντας και συμβιώνοντας μαζί με συναδέλφους από την Αμερική και άλλες χώρες.

Η Αστυνομία Κύπρου συμμετέχει ανελλιπώς στις εκπαιδεύσεις του FBI που διοργανώνονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από μέρους της Κύπρου. Τα μέλη που συμμετέχουν στις εν λόγω εκπαιδεύσεις έχουν την ευκαιρία επανεκπαίδευσης και επανασύνδεσης με άλλους αποφοίτους του FBI.

Η Αστυνομία Κύπρου διοργάνωσε δύο (2) τέτοιες εκπαιδεύσεις, το 2001 και το 2010, με μεγάλη ανταπόκριση και απήχηση και έχει αποκομίσει τα θετικότερα σχόλια των συμμετεχόντων.

Τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, απόφοιτοι της Ακαδημίας FBI, θεωρώντας ότι πρέπει να συνεχίσουν τις εκπαιδεύσεις αλλά και τη διατήρηση επαφών μεταξύ τους, έχουν εγγράψει κατά το 2012, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας FBI Κύπρος, ο οποίος είναι ο πρώτος και μοναδικός που δημιουργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Σύνδεσμος, μέσω των εποικοδομητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα ζωντανό και ακμαίο οργανωμένο σύνολο, με ουσιαστικό έργο στο ενεργητικό του.

Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες, εκπαιδευτικού, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, που αναλαμβάνει και υλοποιεί, συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των βασικών στόχων και σκοπών λειτουργίας του Συνδέσμου, με κυριότερους την ενίσχυση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων των μελών του, ως επίσης την ανάπτυξη και διατήρηση δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των μελών του, των αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας FBI ευρύτερα, καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

Παράλληλα, η όλη δραστηριοποίηση και προσφορά του Συνδέσμου, συνδράμει στις άοκνες και οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω αναβάθμιση της Αστυνομίας, εστιάζοντας στον ζωτικό τομέα της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Οι απόφοιτοι της εν λόγω Ακαδημίας, μέσω της εξιδεικευμένης εκπαίδευσης που έχουν λάβει, αλλά και των εκπαιδεύσεων που ακολούθησαν σε μεταγενέστερο στάδιο, έχουν αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν και ενσωματώσουν κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους, συμβάλλοντας στον κοινό αγώνα που καταβάλλεται, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και περαιτέρω εξύψωση του κύρους της Αστυνομίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εσάς κατέχετε θέσεις σε νευραλγικούς τομείς και μπορείτε να συμβάλετε τα μέγιστα για την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων, όπως αυτές έχουν τεθεί από την Ηγεσία της Αστυνομίας.

Κατά το 2007, το FBI, διαμέσου του Νομικού Γραφείου στην Αθήνα, παραχώρησε τιμητικά στους απόφοιτους της Εθνικής Ακαδημίας του FBI διεμβολή (bar), η οποία αποτελεί μέρος της καθημερινής στολής των Αστυνομικών.

Σήμερα απονέμεται στους απόφοιτους τιμητικό μετάλλιο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης για την παρακολούθηση της ειδικής εκπαίδευσης του FBI και αποκόμισης σημαντικών γνώσεων και εμπειριών, διευρύνοντας το επαγγελματικό τους πεδίο. Το συγκεκριμένο μετάλλιο, σχεδιάστηκε από τον Σύνδεσμο και εγκρίθηκε από το FBI και τον Αρχηγό Αστυνομίας και μπορεί να φορεθεί στην επίσημη στολή των αστυνομικών.

Σε αυτή τη σεμνή τελετή έχει προσκληθεί η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο και εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την απονομή του εν λόγω μεταλλίου, το οποίο θα παραχωρείται από τώρα και στο εξής σε κάθε απόφοιτο που ολοκληρώνει την παρεχόμενη από το FBI εκπαίδευση.
Καταληκτικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τη μακρόχρονη και πολύτιμη βοήθειά τους σε θέματα ασφάλειας, αλλά και την ίδια την Πρέσβη, για την εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σας ευχαριστώ.
Αρχείο Word FINAL FBI.doc (49,47 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες