Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου κ. Αντρέα Αγγελίδη για την άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος στο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας «The Mall of Cyprus» την Πέμπτη 16/2/2017 - 15/02/2017
Πραγματοποιείται για δεύτερη φορά από την Αστυνομία άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που έχει τα χαρακτηριστικά της ασύμμετρης απειλής, του τυφλού κτυπήματος που δυστυχώς στρέφεται εναντίον ανυποψίαστων πολιτών.

Η άσκηση, που φέρει την ονομασία «ΔΕΙΜΟΣ 2017», θα πραγματοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας «The Mall of Cyprus».

Για το σκοπό αυτό υπάρχει συνεχής και στενή συνεργασία με τη διεύθυνση του Mall για την καλύτερη επιτυχία της άσκησης.

Συντονιστικό ρόλο στην άσκηση θα έχει η ΜΜΑΔ με επικεφαλής τον Διοικητή της Μονάδας και θα συμμετάσχουν ενεργά Μονάδες, Υπηρεσίες και Τμήματα της Αστυνομίας.

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο προβλέπει εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας με έκρηξη και πυροβολισμούς σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, ομηρία προσώπων από τρομοκράτες, με πλήρη και άμεση κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών, ασθενοφόρων, Πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και της Πολιτικής Άμυνας.

Στη διαχείριση σοβαρών συμβάντων όπως είναι το τρομοκρατικό κτύπημα σημαντικά και ουσιαστικά στοιχεία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση είναι:

· ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα σε συνδυασμό με

· ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων καθώς και

· η έγκαιρη αλλά και η αντικειμενική ενημέρωση του κοινού.

Με την ευκαιρία της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ενόψει της άσκησης, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Αστυνομία εφαρμόζει σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών όπως είναι τα τρομοκρατικά κτυπήματα, ιδίως μετά την έξαρση τέτοιων κτυπημάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Αστυνομία Κύπρου λαμβάνει προληπτικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας τα οποία κρίνονται επιβεβλημένα για την αποτροπή στον μέγιστο δυνατό βαθμό του ενδεχομένου τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες του κράτους και με άλλες συνεργαζόμενες υπηρεσίες του εξωτερικού.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η αυξημένη παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε διάφορους χώρους, αεροδρόμια, πολυσύχναστα κέντρα σε πόλεις και αλλού, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια της ηγεσίας της Αστυνομίας για την πραγματοποίηση της άσκησης και να ευχαριστήσω όλους του συντελεστές που εργάζονται για το σκοπό αυτό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη διεύθυνση του «The Mall of Cyprus» για την παραχώρηση του χώρου και την άψογη συνεργασία με την Αστυνομία για την πραγματοποίηση της άσκησης «ΔΕΙΜΟΣ 2017».

Αρχείο Word 20170213 ANTITERROR MALL PRESS CONFERENCE correct.doc (30,09 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες