Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας Ζ. Χρυσοστόμου για το περιστατικό στην Ορόκλινη - 23/05/2016
Καταρχάς θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, που αποτελεί πάντοτε τραγικό και απευκταίο γεγονός. Ωστόσο, σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, η Αστυνομία ενήργησε, υπό τις περιστάσεις, βάσει της αποστολής της και των εξουσιών που της παρέχει ο νόμος, με ένα και μοναδικό στόχο. Να προστατεύσει τη ζωή του 16μηνου παιδιού που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο εξ’ υπαιτιότητας της συμπεριφοράς του πατέρα του και δράστη του περιστατικού και βεβαίως να λήξει το περιστατικό αναίμακτα.
Μετά την καταγγελία του συμβάντος υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας και Ειδική Ομάδα διαπραγματευτών της Αστυνομίας ανέλαβε τη διαχείριση του περιστατικού.
Ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και υπήρξαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον δράστη. Όταν διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ζωή του παιδιού βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, και αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού, μέσα, κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη η χρήση υπηρεσιακού οπλισμού. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του δράστη και η διάσωση του παιδιού, το οποίο φέρει βαθύ τραύμα στην περιοχή του λαιμού, ωστόσο, ευτυχώς, είναι εκτός κινδύνου.
Τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και οι Ειδικά Εκπαιδευμένοι Διαπραγματευτές που έλαβαν μέρος στην όλη επιχείρηση, ενήργησαν με απόλυτο επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης της κατάστασης. ΄Υψιστη αποστολή της Αστυνομίας είναι η τήρηση της δημόσιας ασφάλειας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη βάση αυτής της αποστολής, ενήργησαν τα μέλη μας στο συγκεκριμένο περιστατικό, χρησιμοποιώντας την ανάλογη υπό τις περιστάσεις, βία .
ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ - 21 ΜΑΙΟΥ 2016.docx (19,48 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες