Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΔήλωση Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου για την κατάσχεση 156 κιλών κοκαΐνης στις 4/8/2016, στη Λεμεσό - 05/08/2016
Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

Χθες όπως γνωρίζετε, εξελίχτηκε μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών μετά από αξιολόγηση πληροφορίας ότι σε αποθήκη αποταμίευσης στη Λεμεσό και συγκεκριμένα σε ηλεκτρογεννήτριες αποκρύπτονταν ναρκωτικά, διενήργησε συντονισμένη επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε δύο ηλεκτρογεννήτριες, εντός των δοχείων καυσίμων, 142 συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 156 κιλών. Ο εντοπισμός των ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά δύσκολος και η επιτυχία εντοπισμού τους οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια των μελών μας.

Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις φαίνεται ότι το φορτίο με τις ηλεκτρογεννήτριες ξεκίνησε από χώρα της Λατινικής Αμερικής με ενδιάμεσους σταθμούς άλλα Ευρωπαϊκά Λιμάνια, καταλήγοντας στην Κύπρο.

Να τονίσω ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που εντοπίσαμε ποτέ στη χώρα μας, αφού η μεγαλύτερη μέχρι χθες ήταν η υπόθεση των 100 κιλών τον Μάρτιο του 2015.

Η μεγάλη αυτή ποσότητα των 156 κιλών κοκαΐνης, η αξία της οποίας ξεπερνά σε χονδρική τιμή τα 10 εκατομμύρια ευρώ και σε λιανική τα 60 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα επανεξάγετο, είτε ολόκληρη είτε μέρος αυτής, σε άλλη χώρα. Το γεγονός αυτό προσδιορίζει και το χαρακτηρισμό του φαινομένου των ναρκωτικών ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, σύνθετο και πολυπαραγοντικό και ότι η Αστυνομία Κύπρου δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια των δικών της συνόρων, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε μια τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης χτες αργά, η Αστυνομία Κύπρου προέβηκε στη σύλληψη του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη της αποθήκης αποταμίευσης και έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Διευθυντή της Εταιρείας εισαγωγής των ηλεκτρογεννητριών μέσα στις οποίες ανευρέθηκαν τα ναρκωτικά. Από πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν φαίνεται ότι αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό και γίνονται διευθετήσεις για την έκδοση ευρωπαϊκού και διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η πρόληψη και η καταστολή της εξάπλωσης των παράνομων ουσιών εξάρτησης είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Όπως αντιλαμβάνεστε η Αστυνομία δεν περιορίζεται στον κατασταλτικό της ρόλο, αλλά δίνει ανάλογη σημασία στην πρόληψη και στην προστασία των νέων, αφού γνωρίζουμε όλοι πόσο καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειες τους αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, σας διαβεβαιώνω ότι από τη μια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών και από την άλλη θα παρέχουμε κάθε στήριξη στους χρήστες με στόχο τη θεραπεία τους και την κοινωνική τους αποκατάσταση. Προς επίτευξη τούτου καλώ όλους να συμπορευτούμε σε αυτό τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία η οποία να παρέχει στον πολίτη ασφάλεια υγεία και δικαιοσύνη. Μαζί, μπορούμε να το επιτύχουμε.

Τέλος θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια την ευαρέσκεια μου για την μεγάλη αυτή επιτυχία της Υ.ΚΑ.Ν. και τα συγχαρητήρια μου στη Διοίκηση και σε κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.

Η ΥΚΑΝ με τα στελέχη της μέσα από τον ζήλο και την αφοσίωση τους προς την υπηρεσία, αποτελούν ένα πολύτιμο μηχανισμό άμυνας της κοινωνίας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. Ένα μεγάλο εύγε σε όλους.

Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες