Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας Α. Αγγελίδη για μέτρα Αστυνομίας για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου - 13/08/2015
Ενόψει της περιόδου 14 - 17/8/15, που αρκετοί συμπολίτες μας αναμένεται να εκδράμουν σε ορεινά θέρετρα και παραλιακές περιοχές, τα μέτρα της Αστυνομίας σε παγκύπρια βάση έχουν ήδη εντατικοποιηθεί με στόχο να διασφαλιστεί ένα ασφαλισμένο τετραήμερο, τόσο κατά τη μαζική διακίνησή του κοινού στο οδικό δίκτυο, όσο και κατά την απουσία του από τον τόπο διαμονής του ή κατά την παραμονή του στον τόπο των διακοπών του.
Λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στο οδικό δίκτυο από αύριο Παρασκευή 14/8/15 μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 17/8/15, η παρουσία των μελών της Αστυνομίας στους αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα, καθώς και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, θα είναι έντονη με σκοπό την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του κοινού, την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, την απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης, την ομαλή διακίνηση των οχημάτων και τη διευκόλυνση του κοινού κατά τις διακινήσεις του.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και την επικίνδυνη/αμελή οδήγηση, παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Επίσης, λόγω του ότι η περίοδος αυτή θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, θα εντατικοποιηθούν οι πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, τόσο στην πόλη, όσο και την ύπαιθρο με σκοπό την αποτροπή αδικημάτων εις βάρος των πολιτών και της περιουσίας του.
Επιπρόσθετα, αυξημένα μέτρα θα ληφθούν και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού, όπως είναι εμπορικοί δρόμοι ή πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα.
Ως Αστυνομία, με την εντατικοποίηση των μέτρων στοχεύουμε στην ασφάλεια των πολιτών, την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας και παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.
Παράλληλα όμως με τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία, καλούμε και το κοινό να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση με τη λήψη δικών του πρόσθετων μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια των κατοικιών του και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, που θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, η Αστυνομία συμβουλεύει το κοινό να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του όταν απουσιάζει από την οικία του.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες συμβουλεύονται να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους από τις οικίες τους και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για αλληλοεπιτήρηση των περιουσιών τους.
Συμβουλεύονται επιπρόσθετα:
· να μην αφήνουν εκτεθειμένα οποιαδήποτε κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας
· να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους σε επισφαλή σημεία
· να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα
ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε
χρηματοκιβώτιο
· να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και
φωταγωγούς
· να μην αφήνουν εκτεθειμένα έξω από τα υποστατικά τους γεωργικά
εργαλεία, σκάλες ή άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν
τον διαρρήκτη
· να ελέγχουν ότι τα συστήματα συναγερμού που διαθέτουν δεν έχουν
υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
· εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα
παρακολούθησης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία
και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
· να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
· να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
· να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
· να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
· όσον αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων που παρατηρούνται συνήθως την περίοδο των διακοπών σε υποθέσεις κλοπών προσωπικών αντικειμένων από πρόσωπα που διακινούνται σε πολυσύχναστα μέρη, ή όπου επικρατεί συνωστισμός, αφού δημιουργούνται οι συνθήκες για να πέσει εύκολα κάποιος θύμα κλοπής, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας:
§ χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων και ό,τι δεν θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής
§ για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες: να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές. Η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. Χιαστί)
§ Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν.

Στην παραλία:
· να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο
· να μην μεταφέρονται στην παραλία αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα να επιτηρούνται από τους κατόχους τους
· όπου είναι δυνατόν, να υπάρχει συνεργασία με άλλους λουόμενους εμπιστοσύνης για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους

Οδηγίες για λουόμενους
· Να προτιμούνται οι ελεγχόμενες παραλίες με ναυαγοσώστες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.

· Ακόμη κι αν κάποιος είναι κολυμβητής, θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται και από άλλο πρόσωπο όταν πηγαίνει για κολύμπι.

· Παραμένετε μέσα στις περιοχές λουομένων, όπως αυτές καθορίζονται από τις κόκκινες σημαδούρες κατά μήκος της παραλίας.

· Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους καθορισμένους διαύλους σκαφών που βρίσκονται κάθετα των παραλιών.

· Αποφεύγετε το κολύμπι μετά το φαγητό ή την κατανάλωση οινοπνεύματος. Ποτέ δεν πρέπει να εισέρχεστε στη θάλασσα εάν δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ώρες από την ώρα του φαγητού.

· Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε βουτιές και να αποφεύγονται οι βουτιές με το κεφάλι, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

· Όσοι ασχολούνται με υποβρύχιες καταδύσεις να χρησιμοποιούν πάντα την αναγνωρισμένη σημαδούρα καταδύσεων ή σημαδούρα επιφάνειας χρώματος κόκκινου ή πορτοκαλί (τα άλλα χρώματα δεν γίνονται αντιληπτά στη θάλασσα από απόσταση). Επίσης, το μήκος του σχοινιού της σημαδούρας να είναι πάντα κατακόρυφο πάνω από το δύτη, προς την επιφάνεια.

· Όσοι ασχολούνται με το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing) να έχουν πάντοτε υπ’όψιν ότι υπάρχει η πιθανότητα τα κύματα να τους παρασύρουν μακριά από τις παραλίες ή να ανατρέψουν την ιστιοσανίδα τους.

· Όταν έχετε μαζί σας παιδιά μην τα αφήνετε ΠΟΤΕ ανεπιτήρητα. Στην περίπτωση παιδιών κάτω των 5 ετών επιβάλλεται στενή και συνεχής παρακολούθηση και η είσοδος στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει να επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία ενήλικα. Επίσης, είναι απαραίτητο τα παιδιά να φέρουν σωσίβιο.

· Να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται πολύ ώρα, παρά μόνο λίγα λεπτά για να γίνει το κακό.


Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
· να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών
· κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιό τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες
· να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδό τους, αλλά να φυλάττονται σε ασφαλισμένο χώρο ή σε χρηματοκιβώτιο
· αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες/Οδηγοί αυτοκινήτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβουλεύονται όπως:
· Να μην προκαλούν τους κλέφτες αφήνοντας τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν είναι κλειδωμένο. Ακόμα και αν κάποιο αντικείμενο δεν έχει αξία, ο κλέφτης δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο για να το πάρει
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν πάρει μαζί τους τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους
· Να σταθμεύουν πάντοτε σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των δραστών
· Να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή την πόρτα του αυτοκινήτου
· Όπου είναι δυνατόν να τοποθετείται συναγερμός στο όχημα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να αναρτώνται φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία, γιατί εγκυμονούνται αρκετοί κίνδυνοι.
Επίσης, αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία των ενοίκων από την οικία τους πρέπει να αποφεύγονται, γατί χωρίς να το θέλουν, γίνονται στόχοι των διαρρηκτών.

Κατά την περίοδο των θερινών διακοπών το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που αντιληφθεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112/199.

Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας με την Αστυνομία, αλλά και για χρήσιμες συμβουλές, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy).

Επίσης, για σοβαρά συμβάντα θα αποστέλλονται μέσω και της εφαρμογής (application) της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com), ενημερωτικά μηνύματα, με χρήσιμες πληροφορίες/συμβουλές.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών, η πρόθυμη ανταπόκριση, η έγκαιρη και ποιοτική εξυπηρέτηση και η αποτελεσματική βοήθεια προς το κοινό.

Αρχείο Word ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.doc (140,24 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες