Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές Δηλώσεις



Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας Α. Αγγελίδη για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου Στόχος η ασφάλεια, η προστασία και η εξυπηρέτηση του πολίτη - 10/08/2017
Ενόψει της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου (12 - 15 Αυγούστου, 2017) όπου αναμένεται μαζική μετάβαση του κοινού σε ορεινά θέρετρα και παραλιακές περιοχές, η Αστυνομία εξαγγέλλει και φέτος μέτρα, τα οποία θα ληφθούν με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών, τόσο κατά τη διακίνηση τους στο οδικό δίκτυο, όσο και στον τόπο παραμονής τους, αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους από επιτήδειους κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από τον τόπο διαμονής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία έχει προγραμματίσει και θα εφαρμόσει διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν μέτρα τροχαίας για πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων και παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις μετακινήσεις του και πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα στα αδικήματα κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., με αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
Ως εκ τούτου, λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στους αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα, η Αστυνομία θα λάβει μέτρα για την πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και για τη διευκόλυνση του κοινού στις διακινήσεις του.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα, την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και την επικίνδυνη/αμελή οδήγηση, παραβάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη, ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου και ιδιαίτερα το απόγευμα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά την επιστροφή του κοινού από τις παραλιακές πόλεις και τα ορεινά θέρετρα.
Εξάλλου, λόγω του ότι οι ημέρες αυτές θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων που αναχώρησαν για διακοπές, η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, τόσο στις πόλεις όσο και την ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού (εμπορικοί δρόμοι, πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα), με σκοπό την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.
Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, εφιστούμε για πολλοστή φορά, την προσοχή του κοινού που θα απουσιάζει από την οικία του, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων. Καλούμε το κοινό να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με τη λήψη δικών του μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια των κατοικιών του, αλλά και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του. Χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν:
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν κατά τις διακοπές τους για προστασία των προσωπικών τους αντικειμένων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους ενόσω απουσιάζουν.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Υπενθυμίζουμε και είναι πρωταρχικής σημασίας, ότι δεν πρέπει να αναρτώνται φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία, γιατί εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι.
Επίσης, αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία των ενοίκων από την οικία τους πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν, γίνονται στόχοι των διαρρηκτών.

Στην παραλία:
· Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
· Να μην μεταφέρονται στην παραλία μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση να αφήνονται ανεπιτήρητα.
· Όπου είναι δυνατόν, να υπάρχει συνεργασία με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
· Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
· Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους, αλλά να φυλάττονται σε ασφαλισμένο χώρο ή σε χρηματοκιβώτιο.
· Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
· Όταν απουσιάζουν από το σπίτι να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
· Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
· Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη και στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένα έξω από το υποστατικό τους γεωργικά εργαλεία, σκάλες ή άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον διαρρήκτη.
· Να ελέγχουν ότι τα συστήματα συναγερμού είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση και ότι δεν διαθέτουν οποιαδήποτε βλάβη.
· Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους.
· Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία.
· Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους.
· Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.
· Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).




Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
Το κοινό κατά τις διακοπές του, προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
§ Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
§ Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ., αλλά ό,τι δεν θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
§ Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί).

Οδηγίες για λουόμενους
· Να προτιμούνται οι ελεγχόμενες παραλίες με ναυαγοσώστες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.

· Ακόμη κι αν κάποιος είναι κολυμβητής, θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται και από άλλο πρόσωπο όταν πηγαίνει για κολύμπι.

· Παραμένετε μέσα στις περιοχές λουομένων, όπως αυτές καθορίζονται από τις κόκκινες σημαδούρες κατά μήκος της παραλίας.

· Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους καθορισμένους διαύλους σκαφών που βρίσκονται κάθετα των παραλιών.

· Αποφεύγετε το κολύμπι μετά το φαγητό ή την κατανάλωση οινοπνεύματος. Ποτέ δεν πρέπει να εισέρχεστε στη θάλασσα εάν δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ώρες από την ώρα του φαγητού.

· Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε βουτιές και να αποφεύγονται οι βουτιές με το κεφάλι, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

· Όσοι ασχολούνται με υποβρύχιες καταδύσεις να χρησιμοποιούν πάντα την αναγνωρισμένη σημαδούρα καταδύσεων ή σημαδούρα επιφάνειας χρώματος κόκκινου ή πορτοκαλί (τα άλλα χρώματα δεν γίνονται αντιληπτά στη θάλασσα από απόσταση). Επίσης, το μήκος του σχοινιού της σημαδούρας να είναι πάντα κατακόρυφο πάνω από το δύτη, προς την επιφάνεια.

· Όσοι ασχολούνται με το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing) να έχουν πάντοτε υπ’ όψιν ότι υπάρχει η πιθανότητα τα κύματα να τους παρασύρουν μακριά από τις παραλίες ή να ανατρέψουν την ιστιοσανίδα τους.

· Όταν έχετε μαζί σας παιδιά μην τα αφήνετε ΠΟΤΕ ανεπιτήρητα. Στην περίπτωση παιδιών επιβάλλεται στενή και συνεχής παρακολούθηση και η είσοδος στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει να επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία ενήλικα. Επίσης, είναι απαραίτητο τα παιδιά να φέρουν σωσίβιο.

· Να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται πολύ ώρα, παρά μόνο λίγα λεπτά για να γίνει το κακό.

Ιδιοκτήτες/Οδηγοί αυτοκινήτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβουλεύονται όπως:
· Να μην προκαλούν, αφήνοντας τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν είναι κλειδωμένο. Ακόμα και αν κάποιο αντικείμενο δεν έχει αξία, ο δράστης δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο για να το πάρει.
· Να βεβαιώνονται ότι έχουν πάρει μαζί τους τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους.
· Να σταθμεύουν πάντοτε σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των δραστών.
· Να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή την πόρτα του αυτοκινήτου.
· Όπου είναι δυνατόν να τοποθετείται συναγερμός στο όχημα.


Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Επίσης, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών για ένα αναίμακτο τετραήμερο.
Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας με την Αστυνομία, αλλά και για χρήσιμες συμβουλές, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy).
Επίσης, για σοβαρά συμβάντα θα αποστέλλονται μέσω και της εφαρμογής (application) της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com), ενημερωτικά μηνύματα, με χρήσιμες πληροφορίες/συμβουλές.
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών, η έγκαιρη ανταπόκριση, η ποιοτική εξυπηρέτηση και η αποτελεσματική βοήθεια προς το κοινό.






Αντρέας Αγγελίδης
Ανώτερος Υπαστυνόμος
Εκπρόσωπος Τύπου
Αρχηγείου Αστυνομίας
Αρχείο Word ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ 2016.doc (133,1 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες