Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Λευκωσία


Καθήκοντα Αστυνομικών Σταθμών

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας λειτουργούν 6 Αστυνομικοί Σταθμοί Πόλεως και Προαστίων καθώς και ο Υποσταθμός της Οδού Λήδρας και 6 Αστυνομικοί Σταθμοί Υπαίθρου, καθώς και ο Υποσταθμός Δευτεράς.

Ευθύνη των Αστυνομικών Σταθμών Πόλεως κα Προαστίων είναι η πρόληψη και η εξιχνίαση εγκλημάτων, η διερεύνηση καταγγελιών και παραπόνων που αφορούν μικροπαραβάσεις, ο περιπολικός έλεγχος της περιοχής του Σταθμού, η προσέγγιση των πολιτών και η συλλογή και διαβίβαση πληροφοριών.

Το προσωπικό που εργάζεται στους Σταθμούς έχει άμεση επαφή με τους πολίτες εφόσον στις πλείστες των περιπτώσεων οι πολίτες αποτείνονται στον τοπικό τους Αστυνομικό Σταθμό όταν κάποιο σχετικό θέμα τους απασχολεί. Ως εκ τούτου τα μέλη του Σταθμού οφείλουν να γνωρίζουν την εδαφική αρμοδιότητα του Σταθμού τους και τα είδη υποθέσεων (μικροπαραβάσεις) που πρέπει να διερευνούν. Επίσης πρέπει να είναι γνώστες σχεδόν ολόκληρου του φάσματος εργασιών της Αστυνομίας ούτως ώστε να μπορούν να συμβουλεύουν ανάλογα τους πολίτες όταν τους γίνεται κάποιο παράπονο ή καταγγελία που δεν είναι στην δική τους αρμοδιότητά να διερευνήσουν.

Οι Σταθμοί Υπαίθρου επιπρόσθετα με τα πιο πάνω καλούνται να διερευνήσουν τροχαία δυστυχήματα και σοβαρές υποθέσεις όταν αυτά διαπραχθούν στην εδαφική αρμοδιότητα του Σταθμού τους. Περαιτέρω πολλοί από τους Σταθμούς Υπαίθρου έχουν καθήκον τους την είσπραξη ενταλμάτων προστίμων.

Η κύρια διαφορά των Σταθμών Πόλεων και Προαστίων από τους Σταθμούς Υπαίθρου είναι ότι η εδαφική αρμοδιότητα των Σταθμών Πόλεως είναι μικρή σε έκταση όμως είναι πυκνοκατοικημένη και εκεί βρίσκονται σημεία υψίστης σημασίας όπως έχουν αναφερθεί στην ενότητα «Καθήκοντα και Ευθύνες». Σε αντίθεση, οι Σταθμοί Υπαίθρου έχουν μεγάλη έκταση εδαφικής αρμοδιότητας η οποία όμως είναι αραιοκατοικημένη. Άλλη διαφορά είναι η ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της πόλης που διαφέρει από αυτή των κατοίκων της υπαίθρου, γεγονός που διαμορφώνει ανάλογα την προσέγγιση των αστυνομικών προς τους πολίτες.

Στην επόμενη ενότητα παρατίθενται οι Αστυνομικοί Σταθμοί Πόλεως & Προαστίων και Υπαίθρου.Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες