Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Μόρφου

Ιστορική Αναδρομή

H Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου αποτελεί τη συνέχεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεύκας η οποία λειτουργούσε επί Αγγλοκρατίας και κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας.
Με τα γεγονότα όμως της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας το 1963, η κωμόπολη της Λεύκας μετατράπήκε σε Τουρκοκυπριακό θύλακα. Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης να μεταφερθεί από τη Λεύκα στην κωμόπολη Μόρφου, όπου λειτουργούσε μέχρι την κατάληψη της Μόρφου από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974.
Η εδαφική έκταση, η οποία βρισκόταν υπό την ευθύνη αστυνόμευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο, κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή της Μόρφου (έκταση περίπου 1200τχλμ), στην οποία περιλαμβάνονται πέραν της κωμόπολης Μόρφου και 67 χωριά με πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκους.
Τότε λειτουργούσαν 10 Αστυνομικοί Σταθμοί (Μόρφου, Λεύκας, Κουτραφά, Ευρύχου, Κακοπετριάς, Καλού Χωριού, Κάμπου, Ξερού, Πεδουλά, Κ.Πύργου)
Το 1974 καταλήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς το 1/6 της εδαφικής αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης, συμπεριλαμβανομένων της κωμόπολης Μόρφου και 36 χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου μετά την κατάληψη της ομώνυμης κωμόπολης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1974, μεταφέρθηκε στον Πεδουλά όπου συστεγαζόταν με τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό μέχρι το 1978. Στη συνέχεια, η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου μεταφέρθηκε στην Ευρύχου όπου συστεγάζεται μέχρι σήμερα με τον ομώνυμο Αστυνομικό Σταθμό.
Ο Αστυνομικός Σταθμός Κουτραφά μεταφέρθηκε στον Αστρομερίτη ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Κ. Πύργου που είχε απομονωθεί από την υπόλοιπη περιοχή υπάχθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.
Την 31 Αυγούστου, 2005, λειτούργησε για πρώτη φορά το σημείο διέλευσης Ζώδιας - Αστρομερίτη και την 1η Δεκεμβρίου 2005, ο Αστυνομικός Σταθμός Κάτω Πύργου επανήλθε στην αρμοδιότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου. Στις 17 Απριλίου, 2006 συστάθηκε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) στην επαρχία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2007 τα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, Πρόδρομος, Λεμύθου, Τρεις Ελιές, Καμινάρια, Αγ. Δημήτριος και Παλαιόμυλος, αστυνομεύονται από τον Αστυνομικό Σταθμό Πεδουλά αντί του Αστυνομικού Σταθμού Πλατρών όπως γινόταν προηγουμένως.
Από τις 14/10/2011 λειτούργησε το σημείο διέλευσης Κ. Πύργου-Λιμνήτη στον Κ. Πύργο.
Στις 2/2/2018 ο Αστυνομικός Σταθμός Αστρομερίτη συμπτύχτηκε με τον Αστυνομικό Σταθμό Περιστερώνας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας με τον νέο Σταθμό να υπάγεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου.

_______________________________________________
© 2011 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου